Αθεατη Οψη

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως μια από τις πιο εντυπωσιακές ειδήσεις των τελευταίων ημερών να είναι εκεινη που ήρθε από τη Γερμανία: Το συνδικάτο των εργαζομένων στην Deutsche Telekom συμφώνησε με τη διοίκηση της εταιρείας τη μετάταξη 50.000 υπαλλήλων από τον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας σε άλλες επιχειρηματικές μονάδες της εταιρείας, με χαμηλότερους μισθούς και μεγαλύτερο ωράριο εργασίας κατά 4 ώρες την εβδομάδα. Βέβαια, η συμφωνία ήρθε έπειτα από κάποιες απεργιακές κινητοποιήσεις, διαπραγματεύσεις αλλά και δεσμεύσεις από την Deutsche Telekom σχετικά με τη διατήρηση του σημερινού αριθμού εργαζομένων και την απόδοση συγκεκριμένων εφάπαξ παροχών.

Ετσι, η εταιρεία κολοσσός που απασχολεί περί τις 250.000 εργαζομένους σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά έχει υπεράριθμο προσωπικό στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας, θα μπορέσει να ξεπεράσει τον σκόπελο και να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία.

Αποφεύγοντας τους μοιραίους συνειρμούς που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σύγκριση του επιπέδου ωριμότητας των συνδικάτων στη Γερμανία με εκείνο των Ελλήνων συνδικαλιστών, αξίζει τον κόπο να αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάλι μπροστά σε ένα από τα σημαντικά σταυροδρόμια όπου ένα κράτος καλείται να επιλέξει τη βέλτιστη κατεύθυνση.

Ηδη, διανύοντας τους τελευταίους μήνες της τετραετίας την οποία κλήθηκε να κυβερνήσει η παρούσα κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης πολλές φορές και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σπανιότερα επαναλαμβάνουν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν αντέχει σπατάλες και παροχές.

Ωστόσο, η πίεση υπάρχει. Το 49% των Ελλήνων πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση είναι κακή, ενώ άλλο ένα 33% πιστεύει ότι είναι πολύ κακή. Ανεξάρτητα από το αν οι απόψεις αυτές στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία ή όχι, γεγονός είναι ότι η στενότητα στην αγορά είναι εμφανής και επηρεάζει εδώ και κάμποσο καιρό τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αν συνυπολογίσει κανείς και το υψηλό ποσοστό ανεργίας (που σημαίνει ότι το κόστος διαβίωσης του ανέργου το φορτώνεται είτε η υπόλοιπη οικογένειά του είτε το τραπεζικό σύστημα δανειοδοτώντας τον) είναι προφανές ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ, δεν «περνάει» στους πολίτες.

Με βάση τα παραπάνω, είναι πολύ πιθανό να δούμε την πίεση αυτή να μετατρέπεται σε «καυτές» διεκδικήσεις για αυξησεις μισθών διαφόρων επαγγελματικών ομάδων που συνδέονται με το Δημόσιο.

Πιθανότατα δε οι διεκδικήσεις αυτές στηρίζονται σε σωστές βάσεις. Για παράδειγμα, όταν ο κατώτατος μισθός βρίσκεται πέριξ των 670 ευρώ δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσει την επιβίωση μέσα στο περιβάλλον των τιμών που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα. Ομως, η αύξηση των μισθών δεν προσφέρει λύση, αντίθετα διαιωνίζει το πρόβλημα.

Η έξοδος από το ελληνικό οικονομικό αδιέξοδο μπορεί να προκύψει μόνο από τη διόγκωση του πραγματικού παραγόμενου πλούτου. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με το εμπορικό ισοζύγιο είναι καταλυτικά. Βοηθούντων των υψηλών τιμών των καυσίμων, αλλά και του πάγιου ελληνικού ελλείμματος ανταγωνιστικότητας, το έλλειμμα του ισοζυγίου έφθασε τα 12,18 δισ. ευρώ αυξημένο κατά περίπου 18% έναντι του περυσινού Απριλίου. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι επιμένουμε να είμαστε μια κοινωνία που ζει είτε από δανεικά είτε από τα κάθε είδους βοηθήματα με τα οποία μας τροφοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εξακολουθούμε ως κράτος, ως κοινωνία, να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να παράγουμε. Πρωταρχικός υπαίτιος είναι -βεβαίως- ο δημόσιος τομέας (πρωταθλητής στη χαμηλή παραγωγικότητα, αλλά και στον δανεισμό) και δευτερευόντως οι ιδιώτες.

Ετσι, ξαναγυρίζουμε στο παράδειγμα της Deutsche Telekom. Η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει με εντολές από καθέδρας. Η αντιστροφή του ολισθηρού δρόμου που βαδίζει η χώρα και η οικονομία θα πραγματοποιηθεί μόνο με συναίνεση όλων των εμπλεκομένων, εργαζομένων, συνδικαλιστών, εργοδοτών και κυβέρνησης σε ένα γενικό σύμφωνο αύξησης της παραγωγικότητας, συγκράτησης των τιμών και των αμοιβών και επείγουσας εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Αλλιώς μοιραία θα διολισθήσουμε σε δημοσιονομική χαλάρωση τώρα και μετάθεση του (αναμφίβολα διογκωμένου) προβλήματος στο επικίνδυνο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή