Κίνδυνος να εξελιχθεί σε… φούσκα

Κίνδυνος να εξελιχθεί σε… φούσκα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν είναι επενδύσεις ευκαιριακές και εύκολου πλουτισμού» συνηθίζει να τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας σε κάθε ομιλία του που σχετίζεται με την προώθηση επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά συστήματα. H ανάγκη τού καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, να εφιστά με την κάθε ευκαιρία στους επενδυτές «προσοχή», δεν προκύπτει από κάποιο φοβικό επενδυτικό σύνδρομο. Οι υψηλές επιδοτήσεις των συγκεκριμένων επενδύσεων από τον αναπτυξιακό νόμο, σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη διασφάλιση υψηλών τιμών πώλησης της παραγόμενης ενέργειας και πελατείας, έχουν συγκεντρώσει ένα πρωτοφανές επενδυτικό ενδιαφέρον από κάθε κατηγορίας επενδυτές. O κίνδυνος να εξελιχθεί σε «φούσκα» είναι πολύ μεγάλος και ο αρμόδιος υπουργός φαίνεται ότι το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

Ολοι σπεύδουν

Επαγγέλματα όλων των κατηγοριών, εταιρείες μικρού μεγέθους αλλά και μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, έχοντες και μη έχοντες, σπεύδουν να καταθέσουν αίτηση στην αρμόδια αρχή (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για άδεια παραγωγής ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά. Ξεχασμένα αγροτεμάχια και οποιαδήποτε κληρονομιά σε γη, δείχνουν να αποκτούν λόγο ύπαρξης για τους ιδιοκτήτες τους που βλέπουν ότι χάρη σε αυτά μπορούν να μετατραπούν σε επενδυτές και να εισπράττουν σίγουρα κέρδη. Για όσους δεν κλήρωσε αγροτεμάχιο, φροντίζουν οι εταιρείες συμβούλων που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς για να… εξυπηρετήσουν το επενδυτικό κοινό.

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει, ο πολλά υποσχόμενος τομέας των φωτοβολταϊκών στην ηλιόλουστη χώρα μας. Φτάνει πολλές φορές στα όρια της τραγελαφικότητας, όπως για παράδειγμα σε πρόσφατη Εκθεση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η οποία εξελίχθηκε σε δημοπρασία οικοπέδων. Εταιρείες συμβούλων έπαιρναν επί τόπου προσφορές για οικόπεδα είτε προς ίδια αξιοποίηση είτε προς πώληση, διαχωρίζοντας με βάση τα στρέμματα τούς ιδιοκτήτες και ενδιαφερόμενους αγοραστές. «Πόσα στρέμματα, 10 περάστε αριστερά του περιπτέρου. Εσείς, κάτω από 10 δεξιά του περιπτέρου». Διαπιστώσαμε μάλιστα ιδίοις όμμασι ότι οι ενδιαφερόμενοι καλούνταν να καταβάλουν επί τόπου προκαταβολές για τα έργα που η εταιρεία δεσμεύονταν ότι αναλαμβάνει να προχωρήσει για λογαριασμό των επενδυτών!

Το πληθωρικό επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται και επισήμως στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη PAE και εξακολουθούν να υποβάλλονται με ρυθμό περίπου 20 ανά ημέρα. Τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί υπερκαλύπτουν ήδη το όριο παραγόμενης ισχύος από φωτοβολταϊκά των 500 MW για το διασυνδεδεμένο σύστημα και τα 200 MW για τα νησιά. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι το ένα τρίτο περίπου από αυτές θα απορριφθεί, διότι δεν πληρούν βασικές προυποθέσεις, όπως για παράδειγμα χρήση γης των οικοπέδων όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες. Πέραν όμως αυτού, η ίδια η αξιολόγηση των επενδύσεων καθίσταται δύσκολη, καθώς θα πρέπει να μπουν κριτήρια. Σε πολλές περιοχές ένας μόνο επενδυτής έχει καταθέσει σχέδιο που καλύπτει το σύνολο της παραγωγής που προβλέπει ο προγραμματισμός της PAE, ενώ παράλληλα έχει κατατεθεί για την ίδια περιοχή μεγάλος αριθμός μικρότερων επενδύσεων της ίδιας κατηγορίας.

Μέχρι στιγμής για το διασυνδεδεμένο σύστημα, οι επενδύσεις θα προχωρήσουν με κριτήριο την προτεραιότητα. Για τα νησιά εξετάζεται σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα δραστηριοποίησης μεγάλου αριθμού επενδυτών, περιορίζοντας τον βαθμό ισχύος των επενδύσεων.

Σύμφωνα με κάποιους παράγοντες της αγοράς προβλήματα δημιουργεί και το χρονοδιάγραμμα αδειοδότησης που ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης για την εγκατάσταση των προβλεπόμενων από τον νόμο 500 MW από φωτοβολταϊκά.

Για το διασυνδεδεμένο σύστημα προβλέπει μέχρι τέλος του 2007 συνολική ισχύ 250 MW που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής προβλεπόμενης από τον νόμο ισχύος. Στο τέλος τού 2008 η συνολική διατεθειμένη ισχύ προβλέπεται να ανέλθει στα 350 MW και στο τέλος του 2009 στα 450 MW. Αντιστοίχως, για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, προβλέπει αδειοδοτημένη ισχύ 100 MW στο τέλος του 2007, η οποία θα ανέλθει στα 140 MW το 2008 και στα 180 MW το 2009.

O βασικός στόχος του νέου πλαισίου για τις ΑΠΕ που έδωσε και την ώθηση στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η παραγωγή πράσινης ενέργειας από 11% σήμερα σε 20% το 2010 και 30% το 2020 που αποτελεί και δέσμευση της χώρας έναντι των εταίρων της στην Ε.Ε.

Το ενδιαφέρον για περίπου 600 MW που έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής, δεν επαρκεί από μόνο του για την πλήρωση του εθνικού αυτού στόχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή