Ν. Στεφάνου: Κάθε χρόνο χρειαζόμαστε επιπλέον 400 MW

Ν. Στεφάνου: Κάθε χρόνο χρειαζόμαστε επιπλέον 400 MW

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις επόμενες ημέρες, αναμένεται η αιχμή του φορτίου να υπερβεί τα 10.300 MW, ενώ η μέγιστη κατανάλωση του Λεκανοπεδίου Αττικής θα υπερβεί τα 3.700 MW, αναφέρει σε δήλωσή του στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου. «Από τον Οκτώβριο του 2006, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη διοίκηση και τα στελέχη της ΔΕΗ, του ΔΕΣΜΗΕ και της ΡΑΕ, έχει ολοκληρώσει τον προγραμματισμό, με στόχο τη διαχείριση των υψηλότερων από ποτέ, αναμενόμενων φορτίων αιχμής για τη φετινή θερινή περίοδο.

Κατά το διάστημα της περιόδου 2004-2007, έγιναν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην περίοδο αυτή:

– Το σύστημα παραγωγής ενισχύθηκε με νέες μονάδες, συνολικής ισχύος 950 MW.

– Κατασκευάστηκαν νέα κέντρα διανομής κλειστού τύπου, νέες γραμμές μεταφοράς και υποσταθμοί των 150 KV, τοποθετήθηκαν νέοι αυτομετασχηματιστές και έγινε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αντιστάθμισης των τελευταίων δεκαετιών.

Σήμερα, το σύστημα είναι ισχυρότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο στα τελευταία 15 χρόνια.

Εγινε πολλή και σκληρή δουλειά υποδομής στο προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, από τον Απρίλιο του 2005, και σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν προωθηθεί σημαντικές παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η προσθήκη 450 έως 500 χιλιάδων νέων κλιματιστικών συσκευών κάθε χρόνο, δημιουργεί από μόνη της την ανάγκη να ενισχύεται ετησίως το σύστημα παραγωγής, τουλάχιστον με μια νέα μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 400 MW. Δηλαδή, για να διαχειριστούμε αιχμές φορτίων 50-60 ωρών ετησίως απαιτούνται επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Γι’ αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένουν στην εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, για την ανάγκη προώθησης πολιτικών και συμπεριφορών εξοικονόμησης ενέργειας. Γι’ αυτό, η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την προσπάθεια για τον περιορισμό της σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας από τα του οίκου της. Από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τη νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή