ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Σχηματισμός πρόβλεψης για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Σχηματισμός πρόβλεψης για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα ζητήματα το οποίο διαχρονικά απασχολεί τον επιχειρηματικό κόσμο είναι αυτό των εκπιπτόμενων δαπανών. Οσον αφορά τις επισφαλείς απαιτήσεις, παρά το γεγονός ότι από 01/01/2005 καθιερώθηκε, με τις διατάξεις του Ν. 3296/2004, ο σχηματισμός πρόβλεψης που αναγνωρίζεται φορολογικά προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα (ανεξαρτήτως εάν υπάρχουν ή όχι επισφαλείς απαιτήσεις), ακόμη εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 31§1,περ. θ) η πρόβλεψη υπολογίζεται σε ποσοστό 0,5% επί της αναγραφόμενης καθαρής αξίας (χωρίς ΦΠΑ) στα τιμολόγια πώλησης ή παροχής υπηρεσιών προς επιτηδευματίες εσωτερικού και εξωτερικού. Για τον υπολογισμό της ανωτέρω πρόβλεψης αφαιρούνται και δεν λαμβάνονται υπόψη:

(i) οι επιστροφές ή εκπτώσεις που προκύπτουν από τα βιβλία,

(ii) τα έσοδα που έχουν πραγματοποιηθεί από πωλήσεις ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο, δήμους – κοινότητες, δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς ή επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ΝΠΔΔ λόγω της φερεγγυότητας των πελατών αυτών,

(iii) ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαιοειδών, ο φόρος κατανάλωσης καπνού και οι λοιποί φόροι που εμπεριέχονται στην τιμή πώλησης,

(iv) τα έσοδα από λιανικές πωλήσεις ή παροχή υπηρεσιών προς ιδιώτες, έστω και αν αυτά έχουν πραγματοποιηθεί με πίστωση του τιμήματος,

(v) οι χονδρικές πωλήσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί τιμολόγιο πώλησης, για παράδειγμα η πώληση επαγγελματικού αυτοκινήτου με συμβολαιογραφική πράξη.

Η έκπτωση της δαπάνης αυτής από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων εμφανίζεται στα τηρούμενα βιβλία αυτών στο λογαριασμό 44.11 «Προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις». H σχηματιζόμενη ως άνω πρόβλεψη χρησιμοποιείται για την απόσβεση (διαγραφή) πελατών, οι οποίοι είναι ανεπίδεκτοι είσπραξης. Το ποσό της σχηματισθείσας πρόβλεψης για κάθε διαχειριστική χρήση, συναθροιζόμενο με το ποσό της πρόβλεψης που έγινε σε προγενέστερες διαχειριστικές χρήσεις και η οποία εμφανίζεται στα τηρούμενα βιβλία της επιχείρησης, δεν μπορεί να υπερβεί το 30% του συνολικού χρεωστικού υπολοίπου του λογαριασμού «Πελάτες», όπως αυτό εμφανίζεται στην απογραφή τέλους χρήσης.

Πέραν της σχηματιζόμενης κατά τα ανωτέρω πρόβλεψης, κανένα άλλο ποσό δεν αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων, εκτός εάν το ποσό των πράγματι επισφαλών απαιτήσεων, για τις οποίες έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα, είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από την εφαρμογή του αντίστοιχου ποσοστού πρόβλεψης (π.χ. πτώχευση πελάτη, χωρίς να υφίσταται πτωχευτική περιουσία για την ικανοποίηση της απαίτησης). Στην περίπτωση αυτή, το επιπλέον ποσό που δεν καλύπτεται από τη σχηματισθείσα πρόβλεψη, μπορεί να αποσβεσθεί στη διαχειριστική αυτή χρήση με οριστικές εγγραφές.

Πρόβλεψη διαφορετική του 0,5%

Οι κατωτέρω επιχειρήσεις δικαιούνται να σχηματίσουν πρόβλεψη 1%: (α) σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, (β) ύδρευσης και αποχέτευσης, (γ) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, (δ) εκμετάλλευσης συνδρομητικών τηλεοπτικών σταθμών, (ε) διανομής και παροχής φυσικού αερίου. Η πρόβλεψη υπολογίζεται επί της αξίας των αγαθών ή υπηρεσιών των εκδιδόμενων στοιχείων προς επιτηδευματίες ή ιδιώτες, με εξαίρεση τις πωλήσεις προς το Δημόσιο, δήμους – κοινότητες, δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς ή επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ΝΠΔΔ. Επίσης με το ίδιο ποσοστό υπολογίζουν πρόβλεψη (στ) οι εμπορικές επιχειρήσεις για τις λιανικές πωλήσεις επί πιστώσει συγκεκριμένων διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Η πρόβλεψη αυτή θα υπολογίζεται επί της αναγραφόμενης στις αποδείξεις λιανικής πώλησης αξίας, με την προϋπόθεση ότι στις αποδείξεις αυτές αναγράφεται διακεκριμένα το είδος, η ποσότητα και η αξία των συγκεκριμένων αγαθών.

*Τax Consultant Grant Thorton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή