Μέχρι 70% απελευθερώνονται οι πιστώσεις στο τρίτο τρίμηνο

Μέχρι 70% απελευθερώνονται οι πιστώσεις στο τρίτο τρίμηνο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρένο στις δαπάνες των υπουργείων και των άλλων δημόσιων φορέων επιχειρεί να βάλει το Γενικό Λογιστήριο, προκειμένου να προλάβει δημοσιονομική χαλάρωση, εξαιτίας του προεκλογικού κλίματος και εκτροπές στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας Π. Δούκα, στο τρίτο τρίμηνο του έτους η συντριπτική πλειονότητα των πιστώσεων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό απελευθερώνονται σε ποσοστό μέχρι 70%.

Περισσότερο ελαστικό εμφανίζεται το Γενικό Λογιστήριο σε ό,τι αφορά δαπάνες για τους αγρότες, απελευθερώνοντας πλήρως τις επιχορηγήσεις για γεωργικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και τις δαπάνες από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων. Επίσης, μέχρι ποσοστού 100% απελευθερώνονται οι πιστώσεις για την επιχορήγηση άγονων γραμμών, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η επιχορήγηση του ΙΚΥ και τα επιδόματα των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Μέχρι 90% απελευθερώνονται οι πιστώσεις για προμήθειες επιστημονικών συγγραμμάτων των ΑΕΙ, για την επιχορήγηση των παιδικών κατασκηνώσεων, των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, του ΟΕΒΔ και των λιμενικών ταμείων.

Επίσης, μπορεί να διατεθεί μέχρι το 75% των πιστώσεων για τη συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και για την υγειονομική περίθαλψη των δημόσιων υπαλλήλων. Οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυξάνονται με πολύ υψηλούς ρυθμούς και αποτελούν έναν μόνιμο «πονοκέφαλο» των στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου.

Επίσης, μέχρι 75% απελευθερώνονται οι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό πιστώσεις για την επιχορήγηση δημοσίων οργανισμών, όπως ο ΕΟΜΜΕΧ, ο ΕΛΟΤ, ο ΕΟΤ, ο ΕΦΕΤ κ.α. Το υπουργείο Οικονομίας είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στην αποδέσμευση και την έγκριση των πιστώσεων, καθώς στο πρώτο εξάμηνο οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό 10,7% υπερβαίνοντας σημαντικά το στόχο του προϋπολογισμού για αύξηση 7,4%, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις επιχορηγήσεις για ασφάλιση και περίθαλψη. Αν και η υπέρβαση οφείλεται και σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως η καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, το οικονομικό επιτελείο φοβάται ότι μπορεί συνεχιστεί, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για δημοσιονομική χαλάρωση εν όψει εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή