Στο Ευρωκοινοβούλιο η αντιδικία για το ασφαλιστικό της Alpha

Στο Ευρωκοινοβούλιο η αντιδικία για το ασφαλιστικό της Alpha

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταφέρθηκε η αντιδικία για το ασφαλιστικό της Alpha Bank. Ηδη ο Σύλλογος Προσωπικού της τράπεζας απέστειλε σχετική αναφορά για «μη τήρηση του Κοινοτικού Δικαίου από πλευράς Ελληνικής Δημοκρατίας». Στην αναφορά (υπογράφεται από τον πρόεδρο του συλλόγου T. Γκιάτη και τη δικηγορική εταιρεία Κρεμαλή) δεν καταγγέλλεται μόνο «ευθεία παρέμβαση του ελληνικού κράτους στη σωματειακή αυτονομία και κατάργηση του δικαιώματος των Ταμείων να διαχειρίζονται την περιουσία τους», αλλά και η παραβίαση του αρχών ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Σύλλογος υποστηρίζει πως εφόσον το ελληνικό κράτος αποδέχεται ότι απαιτούνται μόνο 543 εκατομμυρία ευρώ (συμφωνα με οικονομική μελέτη) για την κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων της τράπεζας στο Ταμείο, παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού. Ο σύλλογος της Αlpha εκτιμά ότι για την κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων βάσει και σύμβασης του 1981, απαιτείται ποσό ύψους 1.550.635.920 ευρώ. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει αναλογιστική μελέτη που συνετάγη με πρωτοβουλία του συλλόγου. «Το επιπλέον ποσό του 1.007.635.920 ευρώ θα καταβληθεί από το ETAT και το ETEAM, δηλαδή από το ελληνικό κράτος και συνακόλουθα από τους Ελληνες φορολογουμένους, αφού θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό» σημειώνεται στην αναφορά προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι η αντιδικία του συλλόγου με την τράπεζα εκδηλώθηκε όταν η δεύτερη ζήτησε στις 21.11.2006 την ένταξη του Ταμείου στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης (ETAT) σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι νόμοι Παναγιωτόπουλου -Τσιτουρίδη. O σύλλογος εκτιμά ότι μέσω της μεταφοράς επιχειρείται η υποτίμηση του πραγματικού ασφαλιστικού κόστους για την τράπεζα παρά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με τριμερή συλλογική σύμβαση το 1981. Βάσει της σύμβασης και των όσων περιγράφονται προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «η εργοδότρια τράπεζα είχε αναλάβει την υποχρέωση να καλύπτει κάθε διαφορά που θα είναι αναγκαία για την απροβλημάτιστη λειτουργία του Κανονισμού Παροχών του Ταμείου με την προϋπόθεση να έχει τη διοίκηση και τη διαχείριση της περιουσίας του και τη δυνατότητα να αποκτά την κυριότητας αυτής όποτε θέλει, με μόνο αντάλλαγμα τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει με τη συμβαση».

Επί της ουσίας, όπως επισημαίνεται και στην αναφορά, με τη συγκεκριμένη συμφωνία η τράπεζα παραβιάζει την υποχρέωση που είχε αναλάβει να καλύπτει στο διηνεκές την απρόσκοπτη λειτουργία του κανονιμού παροχών ακόμη και στην περίπτωση διάλυσης, συγχώνευσης ή ενοποίησης του Ταμείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή