«Καμπανάκι» ΔΝΤ για ασφαλιστικό και δημόσιο χρέος

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για ασφαλιστικό και δημόσιο χρέος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περιορισμό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών και την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού, θέτει ως βασικές προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες «βυθομετρούσαν» την ελληνική οικονομία από τις αρχές της εβδομάδας και χθες επισκέφθηκαν τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, για να συζητήσουν μαζί του τις εκτιμήσεις τους.

Το ΔΝΤ προτείνει ως ξεκάθαρο στόχο την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων. Θεωρεί σημαντικό στοιχείο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών (από το 35% στο 25% το 2007) για τις επιχειρήσεις που επέφερε ο φορολογικός νόμος του 2004, αλλά και τις ρυθμίσεις που έγιναν στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης και αφορούσαν τις υπερωρίες.

Στην αντιπροσωπεία του ΔΝΤ μετείχαν ο Robert Ford ως επικεφαλής και η Maria Luz Moreno-Badia. Στη χθεσινή συνάντηση από ελληνικής πλευράς μετείχαν, εκτός του υπουργού, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΟ Γιάννης Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο ΥΠΟΙΟ Πλούταρχος Σακελλάρης και η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια στο ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά.

Κοινή διαπίστωση από τη χθεσινή συνάντηση ήταν η αλλαγή κλίματος προς ευνοϊκότερη κατεύθυνση για την ελληνική οικονομία, που είναι αποτέλεσμα και της εξόδου από τη δημοσιονομική επιτήρηση.

Πρόβλημα για την ελληνική οικονομία είναι σύμφωνα με το ΔΝΤ το δημόσιο χρέος, που φθάνει συνυπολογίζοντας και τις εγγυήσεις τα 250 δισ. ευρώ. Απαιτεί ετησίως για την εξυπηρέτησή του 10 δισ. για τόκους. Για χρεολύσια το 2008 θα καταβληθούν περισσότερα από 25 δισ. ευρώ, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση στο σκέλος των δαπανών.

Η μείωση του χρέους, υπογραμμίζουν στο υπουργείο Οικονομίας, επιτυγχάνεται τα τελευταία χρόνια με ταχείς ρυθμούς. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν δραστικά οι διάφοροι παράγοντες (εκτός προϋπολογισμού) που προσθέτουν νέο χρέος. Για παράδειγμα, τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων φθάνουν σήμερα τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. ετησίως. και η προηγούμενη ρύθμιση είχε γίνει το 2005.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν χθες και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα, ανταλλάσσοντας μαζί του απόψεις και εκτιμήσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή