Οι Financial Times εκθειάζουν, κάποιοι Ελληνες… γκρινιάζουν

Οι Financial Times εκθειάζουν, κάποιοι Ελληνες… γκρινιάζουν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γκρίνιες που εκφράστηκαν για το placement του ΟΤΕ θυμίζουν το ανέκδοτο με την «πανέμορφη» γυναίκα, για την οποία η «κακάσχημη» φίλη της υπογραμμίζει με έμφαση τη μικρή ατέλεια στο μικρό δάκτυλο του ποδιού της.

Δυστυχώς σ’ αυτή τη χώρα, είτε από ιδεοληψία είτε γιατί πρέπει να ικανοποιούμε διαρκώς μια ακόρεστη δίψα του κοινού για στείρα άρνηση, δεν μπορούμε να κρίνουμε νηφάλια και με ψυχραιμία. Ακόμη και σε ζητήματα οικονομίας, όπου λογικά θα έπρεπε «ένα και ένα να κάνουν δύο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις 6-7 μετοχοποιήσεις του ΟΤΕ που έχουν μεσολαβήσει από το 1996 μέχρι σήμερα, οι διαθέσεις γίνονταν με εύλογη έκπτωση 6%-8% από τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής. Στη διάθεση μάλιστα που πραγματοποιήθηκε το 2002, η έκπτωση ξεπέρασε το 10% καθώς οι νέοι μέτοχοι αποκτούσαν δικαίωμα στο μέρισμα, ύψους 0,703 ευρώ ανά μετοχή. Αυτή τη φορά η διάθεση έγινε με έκπτωση μόλις 0,2%.

Παρά, όμως, τη χαμηλή έκπτωση, το placement ολοκληρώθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ, της μιας ώρας και ενός τετάρτου. Το σημαντικότερο, ωστόσο, δεν είναι ότι η ζήτηση καλύφθηκε μέσα σε μισή ώρα -κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι ξένοι επενδυτές ήταν πιο ενήμεροι από τους εγχώριους-, αλλά η πορεία που ακολούθησε η μετοχή προχθές. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΤΕ, που ενώ το placement βρισκόταν σε εξέλιξη, η μετοχή του ανέβαινε, αντί να προσαρμόζεται στην τιμή διενέργειας του placement. Οι θεσμικοί επενδυτές αγόραζαν ΟΤΕ στα 22 ή στα 22,5 ευρώ, όταν το Δημόσιο πουλούσε στα 21,4 ευρώ. Αυτό σημαίνει προεξόφληση ότι η μετοχή του Οργανισμού αξίζει τουλάχιστον κάτι παραπάνω από τις τιμές αγοράς που εκδηλώθηκαν.

Βεβαίως, οι μετοχές ΟΤΕ αν είχαν πωληθεί τον περασμένο Μάιο, όταν η μετοχή βρισκόταν στα 24 ευρώ, τα έσοδα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα. Ωστόσο, είναι ανέφικτο μια κυβέρνηση να κρατά ανοιχτό ένα μηχανισμό πώλησης 52 εκατ. μετοχών ΟΤΕ για να πωλήσει στην καλύτερη τιμή της περιόδου. Εξάλλου, δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η καλύτερη περίοδος της μετοχής.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι επενδυτές «ρουφήξανε» τις μετοχές ασυζητητί, κάτι που οι -κατά κανόνα «στρυφνοί» με τα ελληνικά ζητήματα- Financial Times εκθείασαν επαρκώς στο χθεσινό τους φύλλο. Μάλιστα, δεν δίστασαν να αναφέρουν ότι η επιτυχημένη διάθεση μετοχών ΟΤΕ αλλάζει το κλίμα στις διεθνείς αγορές σε ό,τι αφορά τα «χαρτιά» των τηλεπικοινωνιών – ένα κλίμα που είχε επιβαρυνθεί μετά τη διάθεση του 7% της France Τelecom, από το γαλλικό Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή