Ο προγραμματισμός για νέες μονάδες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετσι η σημερινή κατάσταση από άποψη προγραμματισμού για την κατασκευή νέων μονάδων που χρειάζεται το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, για να λειτουργεί ικανοποιητικά και να μπορεί ν’ ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

(α) Λόγω της κακοδαιμονίας και εσωστρέφειας που επικράτησε την περίοδο 2002-2006, δεν προβλέφθηκε η κατασκευή νέων μονάδων (πέραν του Λαυρίου Νο. 5 της ΔΕΗ) με αποτέλεσμα το Α΄ εξάμηνο του 2007 να μην μπορέσει να ενταχθεί ούτε μία νέα μονάδα στο σύστημα, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

(β) Την άνοιξη του 2007, μετά την αποτυχία του διαγωνισμού του ΔΕΣΜΗΕ, οι ιδιώτες παραγωγοί παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και ανακοινώνουν επενδύσεις με την κατασκευή νέων θερμικών μονάδων η ολοκλήρωση και ένταξη των οποίων όμως θα γίνει το 2009 (βλέπε πίνακα). Παράλληλα η ΔΕΗ, αφού ξεπέρασε πολλά νομικά εμπόδια, προχώρησε στην ανάθεση της κατασκευής της νέας μονάδας φ. αερίου στο Αλιβέρι η οποία όμως και αυτή δεν θα είναι έτοιμη πριν τις αρχές του 2010.

(γ) Από τώρα μέχρι το καλοκαίρι του 2009 δεν προβλέπεται η ένταξη ούτε μιας νέας μεγάλης μονάδας στο διασυνδεδεμένο σύστημα, (πλην μερικών αιολικών πάρκων με ισχύ που δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τα 400 MW, οι οποίες κατ’ ουδένα τρόπο μπορούν να καλύψουν φορτία βάσης) με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2008 να φαντάζει ακόμα πιο άσχημο από το φετινό. Η δε ένταξη της μονάδας συμπαραγωγής (330 MW) του Ομίλου Μυτιληναίος το φθινόπωρο εφέτος μπορεί μικρή μόνο ανακούφιση να προσφέρει στο σύστημα, αφού κυρίως θα λειτουργεί για την κάλυψη των αναγκών του εργοστασίου Αλουμινίου και θα εγχύει ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα σε σπάνιες περιπτώσεις.

Βελτίωση από το 2008

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ η κατάσταση από πλευράς ευστάθειας και επάρκειας του δικτύου αναμένεται να βελτιωθεί στο 2008, παρά το γεγονός ότι δεν θα προστεθεί νέα παραγωγική ισχύς, λόγω του ότι θα έχουν ολοκληρωθεί εν τω μεταξύ νέες διασυνδέσεις με τα Σκόπια και την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα θα αναβαθμισθεί η ηλεκτρική διασύνδεση με τη FYROM λόγω μετατροπής της υπάρχουσας διασύνδεσης από 150 KV σε 400 KV ενώ με την Τουρκία, από τις αρχές του 2008, θα λειτουργεί καλωδίωση 400 KV πράγμα που σημαίνει ότι θα ενισχυθεί η δυνατότητα εισαγωγών κατά 2.000 MW. Ετσι ενισχύονται σημαντικά οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από Βορρά, Ανατολή και Δύση με το συνολικό δυναμικό πλέον ν’ αγγίζει τα 3.500-4.000 MW (λειτουργούν ήδη διασυνδέσεις με Ιταλία και Βουλγαρία).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT