Ανω του στόχου τα δημόσια έσοδα τον Ιούλιο

Ανω του στόχου τα δημόσια έσοδα τον Ιούλιο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τάσεις ανάκαμψης δείχνουν τα δημόσια έσοδα τον Ιούλιο, έπειτα από πολλούς μήνες «ισχνών αγελάδων» και πιέσεων σημαντικών στον προϋπολογισμό.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι τα κρατικά έσοδα τον έβδομο μήνα του έτους αυξήθηκαν με ρυθμό 11% έναντι στόχου 6,2%. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου η αύξηση ήταν 5% και φαίνεται να αντιστρέφεται προς στιγμή η αρνητική εικόνα που υπήρχε.

Με 9,8% ο ΦΠΑ

Στο επτάμηνο ικανοποιητική εμφανίζεται και η αύξηση από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ο οποίος κατέγραψε αύξηση 9,8% έναντι ετήσιου στόχου 9,6%.

Συγκεκριμένα, από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2007 το σύνολο των εσόδων ανήλθε στα 28.668 εκατ. ευρώ, έναντι 27.293 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο επτάμηνο του 2006. Αυξήθηκαν δηλαδή τα δημόσια έσοδα κατά 1.375 εκατ. ευρώ ή 5%, έναντι ετήσιου στόχου 6,2%.

Ειδικότερα τον Ιούλιο τα έσοδα ανήλθαν σε 5.197 εκατ. ευρώ, έναντι 4.680 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2006, Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 517 εκατ. ευρώ ή 11%. Τα συνολικά έσοδα από τα Τελωνεία και τις ΔΟΥ αυξήθηκαν κατά 12,7% ή κατά 540 εκατ. ευρώ (Τελωνεία +18,5%, ΔΟΥ +11,0%).

Ο ΦΠΑ των ΔΟΥ αυξήθηκε κατά 9,8% ή κατά 125 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 1.398 εκατ. ευρώ, έναντι 1.273 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2006, ενώ ο υπόλογος συμψηφισμού μειώθηκε κατά 5,2%.

Επισημαίνεται ότι το σύνολο των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2007 αυξήθηκε κατά 1.858 εκατ. ευρώ ή κατά 6,9%, έναντι ετήσιου στόχου 7,2%.

Προσδοκίες και δεδομένα

Ο προϋπολογισμός του 2007 ξεκίνησε στενάχωρα από την αρχή του έτους. Στην αρχή ήταν οι δαπάνες των επιδομάτων, που πίεζαν ασφυκτικά, αλλά στη συνέχεια το πρόβλημα επεκτάθηκε και στα έσοδα. Στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και εύκολα θα αντιστραφεί τους επόμενους μήνες.

Τούτο μοιάζει όμως περισσότερο με ευγενή προσδοκία και δεν πηγάζει από αντικειμενικά δεδομένα. Γνωστό στους πάντες στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι έσοδα τα οποία δεν εισπράττονται στο διάστημα που προγραμματίζονται συνήθως χάνονται για πάντα.

Σε κάθε περίπτωση πολλά θα κριθούν από τον χρόνο των εκλογών, καθώς όσο ταχύτερα γίνουν, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες για τα δημόσια οικονομικά.

Αισιοδοξία δημιουργεί η ελαφρά κάμψη του πληθωρισμού

Στο 2,5% (από 2,6% τον Ιούνιο) διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, έναντι αύξησης 3,8%, που σημειώθηκε στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ)

Τον ίδιο μήνα, ο εναρμονισμένος δείκτης ( ο συγκρίσιμος με τις χώρες της Ευρώπης) διαμορφώθηκε στο 2,7%, από 2,6%, τον Ιούνιο.

Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε μείωση 0,8% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, έναντι μείωσης 0,6%, που σημειώθηκε στην αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου ’06 – Ιουλίου ’07, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου ’05 – Ιουλίου ’06, παρουσίασε αύξηση 2,8%, έναντι αύξησης 3,5%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Εν τω μεταξύ, ο εναρμονισμένoς δείκτης τιμών καταναλωτή του μηνός Ιουλίου παρουσίασε αύξηση 2,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2006, έναντι αύξησης 3,9%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2006 προς το 2005. Ο επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Μανόλης Κοντοπυράκης εμφανίζεται αισιόδοξος για την εξέλιξη του τιμαρίθμου τους επόμενους μήνες και προβλέπει ότι σε μέσα επίπεδα στο τέλος του χρόνου θα βρεθεί κάτω από το 2,7%.

Κάμψη του πληθωρισμού κάτω του 3% για το 2007 προβλέπει και η Τράπεζα της Ελλάδος, που φαίνεται να υιοθετεί τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT