Πώς θα ελαφρύνετε τον οικογενειακό προϋπολογισμό από τα δάνεια

Πώς θα ελαφρύνετε τον οικογενειακό προϋπολογισμό από τα δάνεια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτοι αδειούχοι που είχαν την τύχη να απολαύσουν ήρεμες διακοπές και να αποφύγουν την ταλαιπωρία της μαζικής φυγής των ημερών επιστρέφουν ήδη στο κλεινόν άστυ. Δεν είναι λίγα όμως τα νοικοκυριά, που μαζί με τις ευχάριστες αναμνήσεις των διακοπών, γυρνάνε έχοντας «φορτώσει» ακόμη περισσότερο το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο.

Και καθώς νέες ανάγκες και σημαντικά έξοδα έπονται για ένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών, λόγω της έναρξης σε λίγες εβδομάδες και της νέας σχολικής και φοιτητικής χρονιάς.

Η Οικονομική «Κ» επικοινώνησε με αρμόδια τραπεζικά στελέχη και μεταφέρει ορισμένες συστάσεις που δεν είναι άγνωστες, ξεχνιούνται όμως στην πράξη από σημαντικό αριθμό νοικοκυριών.

– Κάθε επιπλέον προσφυγή σε νέο δανεισμό θα πρέπει να αποφεύγεται μέχρι να εξοφληθεί ένα σημαντικό μέρος των τρεχουσών δανειακών επιβαρύνσεων. Θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη ότι η συνολική δανειακή επιβάρυνση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30%-35% του συνολικού μηνιαίου διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος.

– Ειδικότερα, η προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας αυστηρά υπόψη τη διάκριση μεταξύ ανάγκης και επιθυμίας. Η λήψη ενός φοιτητικού δανείου από το νοικοκυριό για την εξυπηρέτηση αναγκών του πρωτοετή φοιτητή που εισάγεται σε σχολή μακριά από το σπίτι του είναι ανάγκη. Αντίθετα, δάνειο για αγορά νέου αυτοκινήτου εξυπηρετεί ικανοποίηση επιθυμίας και θα πρέπει να αναβληθεί μέχρις ότου οι δόσεις των δανείων που τρέχουν να εξοφληθούν.

– Επίσης, θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη τυχόν έκτακτες επιβαρύνσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό που μπορεί να προκύψουν όπως μείωση εισοδήματος, αυξημένα έξοδα, θέματα υγείας κ.λπ.

– Σημαντική ανακούφιση στον οικογενειακό προϋπολογισμό μπορεί να έχει και η δυνατότητα μείωσης οφειλών από τα προγράμματα συγκέντρωσης και μεταφοράς δανείων και υπολοίπων πιστωτικών καρτών που προσφέρουν οι τράπεζες. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να επωφεληθεί το νοικοκυριό από τα προγράμματα αυτά είναι η αποφυγή άμεσης και σημαντικής εκ νέου επιβάρυνσης των καρτών του καθώς και η αποφυγή λήψης νέων δανείων.

Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν κίνητρα στον πελάτη που συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα προϊόντα του σε μια τράπεζα, τα οποία και θα πρέπει να τα εκμεταλλευθεί. Ειδικότερα, ο συναλλασσόμενος θα πρέπει να αξιοποιήσει τα οφέλη που προκύπτουν από την τράπεζα που διατηρεί τον μισθοδοτικό του λογαριασμό που είναι: υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων, χαμηλότερα επιτόκια για καταναλωτικά αλλά και για στεγαστικά δάνεια από το τρέχον που προσφέρει η τράπεζα στους υπόλοιπους πελάτες, μειωμένο επιτόκιο για την πιστωτική του κάρτα και δωρεάν συνδρομή για όσο διατηρείται ο λογαριασμός.

Οφέλη στη σχέση του με το τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα στην τιμολόγηση υπηρεσιών και προϊόντων και κατ’ επέκτασιν και στον οικογενειακό του προϋπολογισμό μπορεί να έχει και το νοικοκυριό που αξιοποιεί τα ειδικά πακέτα προϊόντων που προσφέρονται για κατηγορίες επαγγελματιών: Δικηγόροι, φαρμακοποιοί, κατασκευαστές, λογιστές.

Συμπερασματικά, το υπεύθυνο νοικοκυριό θα πρέπει να ξεκινήσει από νωρίς την κατάρτιση του οικογενειακού προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές των ειδικών, που πολλές τις γνωρίζει αλλά δεν τις εφαρμόζει στην πράξη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT