«Ανέβηκε κατηγορία» η Αθήνα στην αγορά γραφείων

«Ανέβηκε κατηγορία» η Αθήνα στην αγορά γραφείων

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μετά τις αρχές του 2005 η αγορά γραφείων της Αθήνας αλλάζει κατηγορία και περιλαμβάνεται μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών που εμφανίζουν ενίσχυση των μισθωμάτων, σύμφωνα τουλάχιστον με την τελευταία έρευνα της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας Jones Lang LaSalle υπό τον τίτλο «Office Clock». Το… ρολόι της Jones Lang LaSalle είναι χωρισμένο σε τέσσερα τεταρτημόρια. Το πρώτο περιλαμβάνει τις αγορές που εμφανίζουν υποχώρηση μισθωμάτων, που για το δεύτερο τρίμηνο του 2007 είναι κενό, ενώ το δεύτερο περιέχει τις αγορές με σταθερά μισθώματα, με μοναδική παρουσία το Βερολίνο. Στο τρίτο τεταρτημόριο, που πλέον συγκαταλέγεται και η Αθήνα μαζί με πόλεις όπως το Λονδίνο, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη ή το Παρίσι, καταγράφεται επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των μισθωμάτων. Στο τέταρτο και τελευταίο τεταρτημόριο εντάσσονται όσες αγορές εμφανίζουν επιβράδυνση της ανοδικής πορείας των ενοικίων. Για το δεύτερο τρίμηνο σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται η Μόσχα, το Κίεβο και η Αγία Πετρούπολη.

«Η αγορά γραφείων της Αθήνας εμφανίζει πλέον τις πρώτες ενδείξεις για άνοδο των ενοικίων, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε ξεκάθαρη βελτίωση της εικόνας της αγοράς», τονίζει η επικεφαλής της Αθηναϊκής Οικονομικής που εκπροσωπεί στην Ελλάδα την Jones Lang LaSalle, κ. Δίκα Αγαπητίδου. Οπως επισημαίνει η κ. Αγαπητίδου, η μικρή έστω ενίσχυση των μισθωμάτων αποδίδεται κατά κύριο λόγω στην έλλειψη ποιοτικών γραφειακών χώρων προς διάθεση, σε μια περίοδο που πλέον έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό το απόθεμα που δημιουργήθηκε στη διάρκεια των περασμένων ετών. Το σημαντικότερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των εταιρειών συμβούλων, και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κέντρο της πόλης με επίκεντρο την Πλατεία Συντάγματος και τις αρχές της Βασιλίσσης Σοφίας.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπητίδου, ενδιαφέρον υπάρχει και από την πλευρά των ξένων funds για τοποθετήσεις στην αγορά γραφείων, που σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί μία από τις βασικές τους επιλογές. «Τα funds εστιάζουν κυρίως σε ποιοτικά κτίρια γραφείων που ιδιοχρησιμοποιούνται από εταιρείες. Τα funds αγοράζουν το ακίνητο διατηρώντας τον μισθωτή, χωρίς όμως οι συμφωνίες αυτές να έχουν τη μορφή του sale and lease back με το ακίνητο δηλαδή να επιστρέφει στον πωλητή μετά το χρονικό διάστημα που ορίζει μια τέτοιου είδους συμφωνία». Στο πλαίσιο αυτό το fund Arcania αγόρασε πρόσφατα το κτίριο της ΑΕΓΕΚ στο Μαρούσι, με την πωλήτρια εταιρεία να μισθώνει την πίσω πλευρά. Στο μπροστινό τμήμα φιλοξενούνται τα γραφεία της NFN, σύμπραξη της Nokia με τη Siemens σε επιφάνεια 4.470 τ.μ. Δύο ακόμα σημαντικές πρόσφατες μισθώσεις αφορούν την ενοικίαση 4.000 τ.μ. από τη ΔΕΠΑ στο ακίνητο που στέγαζε τη Lever Hellas στη Μαρίνου Αντύπα στο Μαρούσι και αυτή του ακινήτου της EKTONON στη συμβολή της Σπύρου Πάτση με τη Λ. Αθηνών. Στο ακίνητο έχουν μισθώσει 1.500 τ.μ. η ΔΕΠΑ, 1.000 τ.μ. η Osram, ενώ το ισόγειο (3.000 τ.μ.) πωλήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών και φιλοξενεί ένα υποκατάσημα της Alpha Βank.

Σύμφωνα με την έρευνα της Jones Lang LaSalle, στο κέντρο της πόλης το ετήσιο κόστος μίσθωσης ανέρχεται σε 372 ευρώ ανά τ.μ. και σε ετήσια βάση εμφανίζει αύξηση κατά 14,8%. Μάλιστα η αγορά της Αθήνας περιλαμβάνεται μεταξύ των τεσσάρων με την υψηλότερη αύξηση μισθωμάτων σε τριμηνιαία βάση -Οσλο (26,5%), Βουδαπέστη (18,9%), Μόσχα (15,4%) και Αθήνα (14,8%). Σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη αύξηση (79,2%) καταγράφεται στο Οσλο, ενώ ακολουθούν η Βαρσοβία (28,6%) και η Μόσχα (25%). Οπως αναφέρεται στην έκθεση, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ολοκληρώθηκε η κατασκευή 1,2 εκατ. τ.μ. γραφειακών χώρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διαμορφώνοντας το σύνολο του πρώτου εξαμήνου στα 2,3 εκατ. τ.μ. έκταση μειωμένη κατά 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Για το υπόλοιπο του έτους εκτιμάται ότι η επιπλέον προσφορά νέων χώρων γραφείων θα διαμορφωθεί πανευρωπαϊκά στα 4,2 εκατ. τ.μ. Από αυτά η μεγαλύτερη προσφορά εντοπίζεται στη Μόσχα (1,37 εκατ. τ.μ.), στο Παρίσι (642.000 τ.μ.) και στο Λονδίνο (428.000 τ.μ.). Το West End και το City του Λονδίνου παραμένουν οι ακριβότερες αγορές γραφείων της Ευρώπης με το ετήσιο κόστος του τ.μ. στα 1.579 και 1.039 ευρώ αντίστοιχα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT