Σε νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιγνιτικού συγκροτήματος Bobov Dol προχωράει η βουλγαρική κυβέρνηση επιρρίπτοντας ευθύνες για την ακύρωση του προηγούμενου στη ΔΕΗ. Οπως μετέδωσαν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, η Αρμόδια Αρχή Ιδιωτικοποιήσεων της Βουλγαρίας ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο προηγούμενος ακυρώθηκε λόγω αδυναμίας της ΔΕΗ να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που είχαν τεθεί.
Η Βουλγαρία προχώρησε στις αρχές Μαΐου στην οριστική ακύρωση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του Βοbov Dol στον οποίο είχε πλειοδοτήσει η ΔΕΗ και βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για τελική συμφωνία. H ΔΕΗ απάντησε με προσφυγή κατά της απόφασης ακύρωσης της Αρχής Ιδιωτικοποιήσεων, δηλώνοντας παράλληλα προς τους συναρμόδιους υπουργούς της Βουλγαρίας την πρόθεσή της για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Η υπόθεση του Bobov Dol είναι μια «πονεμένη» ιστορία για τη ΔΕΗ που ξεκίνησε το 2005 με την ανακήρυξή της ως πλειοδότη στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η αρμόδια Αρχή Ιδιωτικοποιήσεων της Βουλγαρίας. H ίδια αρχή ανακοίνωσε στη συνέχεια την ακύρωση του διαγωνισμού και η ΔΕΗ αναγκάστηκε να προσφύγει στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, όπου και δικαιώθηκε. Και ενώ η Αρχή Ιδιωτικοποιήσεων υποχρεώθηκε να συνεχίσει τη διαδικασία του διαγωνισμού, η υπόθεση μπλοκαρίστηκε εκ νέου μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο αιφνιδιαστικά και χωρίς να προβλέπεται από κανένα ευρωπαϊκό κανονισμό και Οδηγία, με υπουργική απόφαση καθόρισε νέες περιβαλλοντικές προδιαγραφές για τις τρεις μονάδες του λιγνιτικού συγκροτήματος του Bobov Dol καθιστώντας ασύμφορη τη λειτουργία τους. H ΔΕΗ ξεκίνησε παράλληλες διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Περιβάλλοντος για την απόσυρση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, διασφαλίζοντας συνεχείς παρατάσεις με τελευταία την 30ή Απριλίου 2007. H βουλγαρική πλευρά τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις ακυρώνοντας τον διαγωνισμό για δεύτερη φορά, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες για την ακύρωση στη ΔΕΗ.
Το Bobov Dol έχει εγκατεστημένη ισχύ 630 MW, απασχολεί 1.100 εργαζόμενους και τροφοδοτείται από ένα σημαντικό αριθμό λιγνιτωρυχείων στα οποία απασχολούνται συνολικά 8.000 άτομα.