«Αγκάθι» για τον προϋπολογισμό η υστέρηση των εσόδων

«Αγκάθι» για τον προϋπολογισμό η υστέρηση των εσόδων

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαντική βελτίωση των δημοσίων εσόδων τον μήνα Ιούλιο (αύξηση 11,1%) δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει την υστέρηση των προηγούμενων μηνών (κυρίως στο σκέλος των δαπανών), με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις στον προϋπολογισμό. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πολύ πιθανόν να κληθεί να περικόψει δαπάνες, πριν ή μετά τις εκλογές, προκειμένου να εκτελεσθεί ο προϋπολογισμός.

Περικοπές δαπανών

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη δαπάνες ύψους 450 εκατ. ευρώ θα περικοπούν.

Συγκεκριμένα, στις αμυντικές δαπάνες θα υπάρξει μείωση 100 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση 200 εκατ. ευρώ θα υπάρξει και στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης άλλα 150 εκατ. ευρώ θα περικοπούν από τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχορηγήσεις σε διάφορους φορείς του δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο θεωρεί συγκυριακή τη μικρή αυτή υστέρηση και την αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στην κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Ειδικότερα, εφέτος σε αντίθεση με πέρυσι, όπου έγινε εφάπαξ καταβολή του φόρου στις περισσότερες περιπτώσεις, καταβλήθηκε μόνο η πρώτη από τις προβλεπόμενες δόσεις, που θα ακολουθήσουν τους προσεχείς μήνες (στα νομικά πρόσωπα προβλέπονται οκτώ μηνιαίες δόσεις).

Αποδείξεις

Οι ιθύνοντες της Καραγιώργη Σερβίας εκτιμούν ότι από τον Αύγουστο τα έσοδα θα επανέλθουν σε κανονική τροχιά, καθώς ήδη το μήνα αυτό «τρέχει» το μέτρο των αποδείξεων που θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι πρωτογενείς δαπάνες βρίσκονται εκτός στόχου με αποτέλεσμα το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να παρουσιάζεται αυξημένο κατά 13,1% έναντι στόχου 8,1% στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους στα 6,386 δισ. ευρώ, από 5,649 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΓΛΚ:

– Οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 8,5% έναντι στόχου 7,4%, ενώ οι πληρωμές για τόκους μειώθηκαν κατά 3,4%. Συνολικά οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3% έναντι στόχου 6,3%.

– Η αύξηση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στη διάθεση αυξημένων κονδυλίων για καταβολή:

– της β΄ δόσης της επιστροφής κρατήσεων του ΛΑΦΚΑ (110 εκατ. ευρώ).

– Επιχορήγησης στον ΟΠΑΔ (83 εκατ. ευρώ), στον ΟΓΑ (487 εκατ. ευρώ) για την καταβολή των αγροτικών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων, στον ΟΑΕΕ (96 εκατ. ευρώ), στο ΙΚΑ (41 εκατ. ευρώ ), στο ΝΑΤ (48 εκατ. ευρώ) και στον ΕΛΓΑ ( 43 εκατ. ευρώ).

– Επιδοτήσεων στη γεωργία (88 εκατ. ευρώ) και τέλος στην απόδοση αυξημένων εσόδων στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού (126 εκατ. ευρώ).

Η αρνητική κατάσταση που καταγράφεται στα δημόσια οικονομικά αναγκάζει τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Αν. Μπέζα να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα νέο γύρο συσκέψεων με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εφοριών της χώρας, καθώς και τους προϊσταμένους των ελεγκτικών κέντρων.

Ελεγχοι

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπέζας θα ζητήσει τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που αποτελούν το 30% των φορολογικών εσόδων.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα πρέπει να διερευνούν:

– Αν μεταφέρθηκαν σωστά τα δεδομένα των βιβλίων στις υποβληθείσες δηλώσεις ΦΠΑ. Θα ελέγχονται επίσης και οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών αποκτήσεων καθώς και οι δηλώσεις INTRASTAT, όπου συντρέχει περίπτωση.

– Αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και προϋποθέσεις στις περιπτώσεις έκπτωσης επί του τζίρου και στα ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ.

– Αν για δαπάνες αξίας μεγαλύτερης των 294 ευρώ, προκειμένου για βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας και των 881 ευρώ, προκειμένου για βιβλία Γ΄ κατηγορίας, για τις οποίες έχει εκπεσθεί ΦΠΑ, υπάρχουν τα νόμιμα δικαιολογητικά και παρέχεται γι’ αυτές δικαίωμα έκπτωσης του αναλογούντος ΦΠΑ.

– Αν τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ μεταφέρθηκε για συμψηφισμό χωρίς να υπάρχει δικαίωμα λόγω παραγραφής ή άλλου λόγου.

– Αν διενεργήθηκε διακανονισμός εμπορεύσιμων ή παγίων στοιχείων εφόσον υπήρχε υποχρέωση.

– Αν διενεργήθηκε επιμερισμός του φόρου των κοινών εισροών (Pro-rata), εφόσον υπήρχε υποχρέωση.

– Αν εφαρμόσθηκαν οι ορθοί συντελεστές ΦΠΑ εκροών και εισροών και προκειμένου για απαλλασσόμενες πωλήσεις, αν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες και υπάρχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.

– Αν επί πωλήσεων αγαθών με προορισμό περιοχές με μειωμένους συντελεστές πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις και τις σχετικές εγκυκλίους, για φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 1468 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT