Δύσβατος ο δρόμος των Βαλκανίων για τη ΔΕΗ

Δύσβατος ο δρόμος των Βαλκανίων για τη ΔΕΗ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερμητικά κλειστή παραμένει για τη ΔΕΗ η «πόρτα» των Βαλκανίων, παρά τις «πλάτες» των Αμερικανών εταίρων της Contour Global. O ένας μετά τον άλλον οι Βαλκάνιοι γείτονες βάζουν φρένο στις προσπάθειες της ΔΕΗ για διεθνοποίηση και απόκτηση χαρτοφυλακίου στην αναδυόμενη αγορά ηλεκτρισμού των Βαλκανίων, η οποία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει επενδύσεις ύψους 17-23 δισ. ευρώ το διάστημα 2010-2020.

H κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε τέλη Μαΐου να ακυρώσει οριστικά τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιγνιτικού συγκροτήματος Bobov Dol στον οποίο είχε πλειοδοτήσει η ΔΕΗ το 2005 και από τότε βρέθηκε αρχικά σε αντιδικία με τη βουλγαρική πλευρά και αργότερα σε διαπραγματεύσεις, χωρίς αποτέλεσμα. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, αποφάσισε την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την αποτυχία του προηγούμενου στη ΔΕΗ που «δεν υιοθέτησε τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί».

Την προπερασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της FYROM πρόκρινε πλειοδότη στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του Negotino το κοινοπρακτικό σχήμα των εταιρειών Hatsch, MacDonald, Finance Engineering και Unit Investment, αγνοώντας τη σαφώς καλύτερη προσφορά της Sencap (εταιρεία συμμετοχών ΔΕΗ και Contour Global). H κοινοπραξία προτίθεται να καταβάλει 61,8 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της μονάδας του Negotino, ενώ η προσφορά της Sencap προβλέπει τίμημα 68 εκατ. ευρώ.

Κατάθεση ένστασης για την επανεξέταση των προσφορών βάσει των κανόνων του διαγωνισμού ήταν η απάντηση της ΔΕΗ μέσω της Sencap στην περίπτωση του Negotino και με προσφυγή στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας (σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων στελεχών) στην περίπτωση του Bobov Dol.

Το διπλό αυτό χτύπημα στις πρώτες προσπάθειες εισόδου της ΔΕΗ στα Βαλκάνια έχει προκαλέσει εκτός από απογοήτευση και έντονο προβληματισμό στο εσωτερικό της Επιχείρησης, ενώ κάποιοι αμφισβητούν και τη στρατηγική που επέλεξε η προηγούμενη διοίκηση επικρίνοντας τη σύμπραξη με μία εταιρεία χρηματοδοτική, όπως είναι η Contour Global, έναντι κάποιας ισχυρής εταιρείας ηλεκτρισμού.

Οι προσδοκίες για τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων του Κοσόβου, που ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένες, μειώνονται μετά τις αρνητικές εξελίξεις σε Βουλγαρία και FYROM, όπου το μεν πρώτο ήταν διασφαλισμένο αφού είχε προκριθεί επίσημα πλειοδότης η ΔΕΗ. Ενώ το δεύτερο εθεωρείτο πιο εύκολη υπόθεση, λόγω περιορισμένου ανταγωνισμού από εταιρείες μεγάλου μεγέθους αλλά και της αποφασιστικότητας της ΔΕΗ να «χτυπήσει» το έργο προσφέροντας υψηλό τίμημα.

Οπως υποστήριξε με ανακοίνωσή της η Sencap, αμέσως μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού, υπέβαλε την «καλύτερη και υψηλότερη προσφορά η οποία προβλέπει τίμημα 68 εκατ. ευρώ για το 100% των μετοχών του υφιστάμενου σταθμού του Negotino, προσφορά υψηλότερη κατά 6,2 εκατ. ευρώ από την προκρινόμενη κοινοπραξία. Προβλέπει επίσης δέσμευση για την κατασκευή νέας μονάδας στο Negotino, ισχύος 600 MW, ενώ η κοινοπραξία που προκρίθηκε δεσμεύεται για την κατασκευή μονάδας ισχύος 500 MW. Παρά την υποβολή της καλύτερης προσφοράς από τη Sencap, εντούτοις η κοινοπραξία των εταιρειών Hatsch, MacDonald, Finance Engineering και Unit Investment ανακηρύχθηκε πλειοδότης του διαγωνισμού, σημειώνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της και καταγγέλλει ότι η επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι η προσφορά της Sencap αφορά την κατασκευή νέας θερμοηλεκτρικής μονάδας με καύσιμο το αργό πετρέλαιο, κάτι που είναι ανακριβές, καθώς το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας τονίζει ξεκάθαρα ότι εγγυάται την κατασκευή μιας νέας μονάδας, φιλικής προς το περιβάλλον, που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο τον άνθρακα.

Η μάχη για τον διαγωνισμό του Κοσόβου βρίσκεται σε εξέλιξη και η ΔΕΗ, πάντα μέσω της Sencap και από κοινού με την ιταλική ENEL, ανταγωνίζεται τη γερμανική RWE, τις επίσης γερμανικές εταιρείες Energrie Baden-Wuertemderg AG και WGI που προσήλθαν στον διαγωνισμό ως κοινοπραξία, καθώς και κοινοπραξία της τσεχικής εταιρείας CEZ με την αμερικανική AES. Οι τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1.800-2.100 MW, την αναβάθμιση ενός παλαιού θερμοηλεκτρικού σταθμού και τη δημιουργία λιγνιτωρυχείου για την τροφοδοσία των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Πρόκειται για πολύ δύσκολη μάχη, για την οποία η ΔΕΗ κρατούσε ούτως ή άλλως «μικρό καλάθι». Πολύ περισσότερο μετά τις απανωτές ήττες σε Βουλγαρία και FYPOM. Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης και στο Κόσοβο η ΔΕΗ, αν και με πεσμένο ηθικό, θα δοκιμάσει την τύχη της στη Ρουμανία, όπου αναμένεται η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ηλεκτρικών εταιρειών παραγωγής και διανομής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT