Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της απαλλαγής

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της απαλλαγής

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαλλαγή δικαιούνται οι Ελληνες υπήκοοι που κατοικούν στην Ελλάδα, είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι.

Κατ’ εξαίρεση μπορούν να τύχουν απαλλαγής οι Ελληνες ή ομογενείς που εργάσθηκαν ή εργάζονται στο εξωτερικό για έξι τουλάχιστον χρόνια και κατά τον χρόνο που αγοράζουν το ακίνητο ως πρώτη κατοικία είναι γραμμένοι σε δημοτολόγια της χώρας, ακόμα και αν δεν διαμένουν στην Ελλάδα, αρκεί να πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Οι Ελληνες φοιτητές δεν δικαιούνται της απαλλαγής για όσο διάστημα παραμένουν στο εξωτερικό και σπουδάζουν.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό δικαιούνται απαλλαγής καθ’ όσον θεωρείται από τον νόμο ότι η κατοικία τους βρίσκεται στην Ελλάδα.

Οι αλλοδαποί υπήκοοι Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διαμένουν και εργάζονται για αρκετό διάστημα στην Ελλάδα (τουλάχιστον ένα έτος), έχουν απαλλαγή με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους Ελληνες πολίτες (σχ. Γνωμ. Ν.Σ.Κ 865/1991).

Απαλλαγή κατά την αγορά πρώτης κατοικίας παρέχεται και στους ομογενείς από την Τουρκία, Β. Ηπειρο, Ρωσία (Πόντιοι) και από την Κύπρο, εφόσον έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Η απαλλαγή παρέχεται και στον κύριο εξ αδιαιρέτου ποσοστό ή ψιλό κύριο ή επικαρπωτή κατοικίας ή οικοπέδου που αγοράζει το υπόλοιπο ποσοστό ή το εμπράγματο δικαίωμα της επικαρπίας ή της ψιλής κυριότητας, προκειμένου να γίνει εξ ολοκλήρου κύριος του ακινήτου, εφόσον το ποσοστό που έχει δεν του πληροί τις στεγαστικές ανάγκες.

Η απαλλαγή του εγγάμου παρέχεται και στην άγαμη μητέρα ή στον εξ αναγνωρίσεως πατέρα, εφόσον έχουν την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων τους.

Η απαλλαγή του εγγάμου παρέχεται και στον άγαμο, ενήλικα με αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία. Ο έγγαμος μπορεί να προσαυξήσει το αφορολόγητό του με αυτό των αγάμων ενηλίκων παιδιών του με αναπηρία τουλάχιστον 67% ανεξαρτήτου ηλικίας.

Η απαλλαγή παρέχεται και στον σύζυγο που βρίσκεται σε διάσταση, υπό τον όρο ότι έχει καταθέσει αίτηση ή αγωγή διαζυγίου τουλάχιστον προ έξι μηνών από τον χρόνο της αγοράς. Αν δεν λυθεί ο γάμος με διαζύγιο μέσα σε πέντε έτη από την αγορά, αίρεται η χορηγηθείσα απαλλαγή και καταβάλλεται ο οικείος φόρος.

Ο εν διαστάσει σύζυγος που έχει την επιμέλεια των τέκνων της οικογένειας δικαιούται της απαλλαγής του έγγαμου, προσαυξανόμενη ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων.

Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, αποθηκών γραφείων, βιομηχανοστασίων και γενικά αμιγών επαγγελματικών στεγών έχουν δικαίωμα απαλλαγής. Δεν θεωρείται επαγγελματική στέγη το ακίνητο, το οποίο από την οικοδομική άδεια ή τον τίτλο κτήσης χαρακτηρίζεται ως κατοικία, έστω και αν αυτό χρησιμοποιείται ως επαγγελματική στέγαση.

Στο επόμενο: Ο φόρος κληρονομιάς

-10 λόγοι που δικαιολογούν τη μείωση ή ακόμα και την κατάργησή του.

-Γιατί στην πρώτη κατοικία πρέπει να καταργηθεί.

-Ακόμα: Εσείς ρωτάτε και εμείς απαντούμε. Γράψτε μας και στείλτε μας τα ερωτήματά σας στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: [email protected] (URL: www.mental.gr)

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT