Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πυροπαθείς και τους βασικούς άξονες των σχεδίων ανασυγκρότησης των νομών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές αποφάσισε χθες, η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην κατάρτιση ενός ενιαίου προγράμματος για όλη τη Δυτική Πελοπόννησο και ενός εξειδικευμένου σχεδίου για κάθε έναν από τους τέσσερις νομούς (Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας). Οι βασικοί άξονες των προγραμμάτων ανασυγκρότησης είναι:
1. Αποκατάσταση και ανάπτυξη νέων υποδομών, όπως οδικές προσβάσεις, ύδρευση, παροχή ρεύματος κ.λπ.
2. Αποκατάσταση κτιρίων που καταστράφηκαν
3. Ενίσχυση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων και ιδιωτικών επενδύσεων
4. Φορολογικά κίνητρα για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας
5. Κίνητρα στις επιχειρήσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης
6. Αποκατάσταση του περιβάλλοντος, με το οποίο συνδέεται άμεσα όχι μόνο η ποιότητα ζωής, αλλά και ένα σημαντικό τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής (τουρισμός, οικοτουρισμός κ.λπ.).
«Καταρτίζεται Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των περιοχών που επλήγησαν, με ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για κάθε νομό. Η Πολιτεία, σε αυτές τις περιστάσεις, οφείλει να είναι αλληλέγγυα. Οφείλει ακόμα να είναι απλόχερη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, που εισηγήθηκε τους βασικούς άξονες των σχεδίων, τονίζει ότι στόχος του δεν είναι απλώς η αποκατάσταση των ζημιών, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου πιο σύγχρονου και αποδοτικού αναπτυξιακού μοντέλου. «Τα προγράμματα αυτά πρέπει να έχουν μια νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία, να αποτελούν μια νέα ευκαιρία ανάπτυξης για τις πληγείσες περιοχές» σημειώνει.
Κανένα γραφειοκρατικό εμπόδιο
Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης έστειλε επιστολή προς τους προέδρους της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, με την οποία τους καλεί να συνεργαστούν με το υπουργείο για να συντονίσουν τις πρωτοβουλίες τους και να μην υπάρχουν επικαλύψεις.
Πάντως, αυτό που προέχει είναι η άμεση ενίσχυση των πληγέντων με την υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγείλει τα συναρμόδια υπουργεία.
Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους γενικούς γραμματείς και τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να καταβάλλονται άμεσα οι αποζημιώσεις στους πυροπαθείς με την υποβολή μιας υπεύθυνης δήλωσης και με την επίδειξη του δελτίου ταυτότητας.
«Θέλω σ’ αυτό να είμαι ξεκάθαρος: Είναι αδιανόητο άνθρωποι που δοκιμάζονται να υφίστανται επιπλέον την ταλαιπωρία γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Καμιά γραφειοκρατική διαδικασία δεν επιτρέπεται να μπει εμπόδιο στον δρόμο του καθήκοντος. Καμία μα καμία καθυστέρηση δεν επιτρέπεται, όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, με συνανθρώπους μας, που υποφέρουν. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε είναι τέτοια, ώστε να έχουν άμεσα αποτελέσματα. Σας καλώ να μεταφέρετε στους συνεργάτες σας την αίσθηση του κατεπείγοντος. Σας καλώ να ακούσετε τον πολίτη με ευαισθησία. Να λύσετε το πρόβλημά του γρήγορα, αποτελεσματικά. Σε καθεμιά και σε καθένα από σας -και αυτό το μήνυμα σας ζητώ να το μεταφέρετε και σε όλους τους συνεργάτες σας- ζητώ αυτές τις μέρες να ξεπεράσετε -να ξεπεράσουμε όλοι- τους εαυτούς μας. Ζητώ να παραμερίσετε γραφειοκρατικές αντιλήψεις, πρακτικές που μας αδικούν όλους», τόνισε με έμφαση ο κ. Καραμανλής.
Ταυτόχρονα, έδωσε εντολή στον υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές για να συντονίσει τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων, δηλαδή της άμεσης ενίσχυσης των 3.000 ευρώ και της αποζημίωσης για την οικοσκευή των 10.000 ευρώ.
Οπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το επίδομα των 3.000 ευρώ θα καταβάλλεται από την Εθνική, την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, το έντυπο της οποίας θα δίδεται επιτόπου. Το επίδομα των 10.000 ευρώ για την οικοσκευή θα καταβάλλεται επίσης από τις τράπεζες, αλλά ο δικαιούχος θα πρέπει να προσκομίζει μια βεβαίωση του Δήμου, της Αστυνομίας ή της Πυροσβεστικής ότι η οικοσκευή του έχει υποστεί ζημιά.