Τα σχέδια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας

Τα σχέδια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερχεται νέος φόρος για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Για το φορολογικό καθεστώς των ακινήτων και τα δύο κόμματα:

Συμφωνούν ότι οι αντικειμενικές αξίες αναπροσαρμοζόμενες περαιτέρω θα πρέπει να είναι πολύ κοντά στις αγοραίες αξίες.

Εχουν ήδη εξαγγείλει την ενοποίηση των περισσοτέρων φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα, με την επιβολή ενιαίου φόρου περιουσίας. Ειδικότερα:

Οι προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας πάνω στο θέμα αυτό σχεδόν αποτελούν αποφάσεις και εξαγγελίες:

Το είδαμε κατ’ αρχάς στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όπου καταγράφεται η ενοποίηση όλων των φόρων που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα σε έναν «ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας».

Το έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης με στόχο το «συμμάζεμα» των φόρων που επιβαρύνουν τα ακίνητα σε έναν ενιαίο φόρο που θα υπολογίζεται πάνω στην αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Το δήλωσε πρόσφατα και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα λέγοντας ότι «στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, οι διάφοροι φόροι που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία θα αντικατασταθούν με ένα χαμηλό ενιαίο τέλος».

Ποιο θα είναι το ύψος του φόρου;

– Ο ενιαίος φόρος θα είναι ετήσιος και θα υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου.

– Θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα (κτίσματα, χωράφια, οικόπεδα) ανεξάρτητα από την αξία τους ή αν χρησιμοποιούνται για πρώτη ή δεύτερη ή εξοχική κατοικία ή αν ενοικιάζονται ή είναι κενά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας στην επεξεργασία του όλου θέματος θα επιδιωχθεί προσεχτικά και θα υπάρξει πρόνοια να μην επιβαρυνθεί η πρώτη κατοικία από την απλοποίηση του συστήματος.

Επίσης ως προς το ύψος του ενιαίου φόρου τόσο η Κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν μας προϊδεάζει.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν ως γνωστόν το φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Οικονομικών και το επιτελείο του, προσανατολίζεται στον συντελεστή 0,10% (δηλαδή 1 τοις χιλίοις) για τις κατοικίες και 0,05% (δηλαδή μισό τοις χιλίοις) για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική στέγη και αγροτεμάχια.

Είναι όμως βέβαιο ότι το μέτρο δεν πρόκειται να θίξει τους αγρότες, τουλάχιστον τους κατά κύριο επάγγελμα, των οποίων σήμερα η γεωργική γη ή κτηνοτροφική έκταση μαζί με τις εγκαταστάσεις και τα κτίσματα που βρίσκονται πάνω σ’ αυτή, δεν φορολογείται σε καμιά από τις φορολογίες του κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή