Να αναλάβει ένας οργανισμός την οικιστική ανασυγκρότηση

Να αναλάβει ένας οργανισμός την οικιστική ανασυγκρότηση

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκέψεις που προέρχονται και από την εμπειρία που έχει το ΙΝΕ των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ από τη εν εξελίξει έρευνα (σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία) διατυπώνει στην «Κ» ο πανεπιστημιακός κ. Σ. Ρομπόλης. Υποστηρίζει ότι η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση αυτών των περιοχών απαιτεί δύο πενταετή προγράμματα με συγκεκριμένους όρους, συγκεκριμένους πόρους, έλεγχο υλοποίησης και αξιολόγηση όλων των ενεργειών και των δράσεων

Κινητήρια δύναμη σε αυτήν τη διαδικασία ανασυγκρότησης θεωρεί την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. «Σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχουν παρεμβάσεις άμεσης απόδοσης και μεσομακροπρόθεσμης απόδοσης. Στις παρεμβάσεις άμεσης αποδοσης εντάσεται η αποκατάσταση όλων των διοικητικών υποδομών. Ομως τη στέγαση και την οικιστική ανασυγκρότηση των περιοχών πρέπει να την αναλάβει ένας οργανισμός και όχι γενικά και αόριστα ιδιώτες. Ισως ένας τέτοιος φορέας θα μπορουσε να είναι ο ΟΣΚ» διαπιστωνει ο κ. Ρομπόλης.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, εκτιμά ότι μπορούν να προχωρήσουν σε εσταβλισμένη κτηνοτροφία, ελαιοτριβεία, τυροκομεία και στη νέου τύπου γεωργία με τα θερμοκήπια. Αυτονόητη είναι και η σημασία των άμεσων δενδροκομικών παρεμβάσεων. Επιμένει στη σημασία που έχει και γι’ αυτές τις περιοχές η επεξεργασία ενός μοντέλου περιφερειακής ανάπτυξης. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία η ανάπτυξη αυτών των περιοχών να σχεδιαστεί στην κατεύθυνση των ολοκληρωμένων συμπλεγμάτων, τύπου clasters. Δηλαδή των αγροτικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων με κλαδικές διασυνδέσεις, προκειμένου να έχουμε συνθήκες οικονομιών κλίμακας και υψηλότερου επιπέδου προστιθέμενης αξίας στις συγκεκριμένες περιοχές» λέει.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε προσλήψεις -για την κατασκευή των υποδομών- από το εργατικό δυναμικό των περιοχών, αλλά και σε φορολογικές ελαφρύνσεις στο πλαίσιο των 2 πενταετών προγραμμάτων τα οποία μπορούν να καταρτιστούν από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, τις περιφέρειες και τις νομαρχίες. «Θα πρέπει να γίνει κινητοποίηση όλων των φορέων ώστε να υπάρξει δημόσια, δημιουργική και εμπνευσμένη διαχείριση των ανθρώπινων και υλικοτεχνικών πόρων. Εάν δεν ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο και αφήσουμε τις εξελίξεις να συντελούνται με όρους άναρχης αγοράς, σε 10 χρόνια, στις μεν παραλίες θα υπάρχουν εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστασεις, ενώ στις ημιορεινές περιοχές θα συναντάμε τα αποτελέσματα μιας μεταηφαιστειακής τέφρας» καταλήγει.

* Ο Σ. Ρομπόλης είναι καθηγητής Παντείου, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή