Εκπιπτόμενες δαπάνες από το ακαθάριστο εισόδημα επιχειρήσεων

Εκπιπτόμενες δαπάνες από το ακαθάριστο εισόδημα επιχειρήσεων

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ορίζεται ότι από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία και στοιχεία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας εκπίπτουν οι δεδουλευμένοι τόκοι δανείων ή πιστώσεων, γενικά, της επιχείρησης. Ρητώς εξαιρούνται οι τόκοι υπερημερίας λόγω οφειλής φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων προς το δημόσιο ή άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Προϋποθέσεις έκπτωσης τόκων. Προκειμένου σε επικείμενη περίπτωση φορολογικού ελέγχου να αναγνωριστεί η έκπτωση των τόκων από τα ακαθάριστα έσοδα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:

(i) Το δάνειο πρέπει να έχει συναφθεί για το συμφέρον της επιχείρησης.

(ii) Οι τόκοι πρέπει να είναι δεδουλευμένοι.

Πρέπει να σημειωθεί, προς αποφυγή παρερμηνείας, ότι oι τόκοι υπερημερίας που προέρχονται από καθυστέρηση οφειλής δανείου ή πίστωσης, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, εφόσον το δάνειο χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της επιχείρησης, καθώς στις διατάξεις του ΚΦΕ δεν γίνεται διάκριση ως προς το είδος των τόκων (συμβατικοί ή υπερημερίας), εκτός εάν πρόκειται για οφειλή προς το Δημόσιο ή προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Επομένως, η έκπτωση των τόκων δανείων δεν επιτρέπεται εφόσον διατίθενται για τη θεραπεία προσωπικών αναγκών του επιχειρηματία ή των προσώπων που μετέχουν στην επιχείρηση ή για την εξυπηρέτηση αναγκών τρίτων.

Δεν αίρεται δε η κατά τα ανωτέρω δυνατότητα εκπτώσεως εκ μόνου του λόγου ότι η επιχείρηση διέκοψε την παραγωγική της δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της χρήσεως, στα αποτελέσματα της οποίας ανάγονται προς έκπτωση οι τόκοι.

Επίσης, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόκοι δανείων προηγούμενης χρήσης το ακριβές ύψος των οποίων προέκυψε στην επόμενη χρήση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επόμενης χρήσης. (Διαφορές τόκων τραπεζικών δανείων που προέκυψαν λόγω αντιλογισμού των ποσών των προβλέψεων που είχε σχηματίσει επιχείρηση την προηγούμενη χρήση, με τα ποσά της τραπεζικής εκκαθάρισης η οποία προσκομίσθηκε την επόμενη χρήση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επόμενης αυτής χρήσης).

Εκπτωση τόκων δανείων για εξαγορές και συμμετοχές. Οι δεδουλευμένοι τόκοι δανείου, το οποίο λαμβάνει ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία για τη σύσταση θυγατρικής εταιρείας στην αλλοδαπή, για την εξαγορά ημεδαπών ή αλλοδαπών επιχειρήσεων, καθώς και για την αγορά των μετοχών ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της.

Εκπτωση τόκων δανείων ακινήτων. Τα ποσά των δεδουλευμένων τόκων δανείου που λαμβάνει επιχείρηση για την αγορά και επισκευή ακινήτου, το οποίο χρησιμοποιεί για την άσκηση της δραστηριότητάς της, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της. Οι τόκοι δανείων για αγορά ακινήτων από νομικά πρόσωπα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, καθόσον πρόκειται για απόκτηση περιουσιακού στοιχείου της επιχείρησης, ανεξαρτήτως του τρόπου χρησιμοποίησης του ακινήτου, αφού το εισόδημα αυτών των νομικών προσώπων σε κάθε περίπτωση θεωρείται προερχόμενο από εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι τόκοι δανείου για αγορά ακινήτου δεν εκπίπτουν από το εισόδημα ατομικής επιχείρησης καθώς και προσωπικών εταιριών με αποκλειστική δραστηριότητα την εκμίσθωση ακινήτων, δεδομένου ότι το εισόδημά τους υπάγεται στην Α΄ κατηγορία (από ακίνητα), ενώ εκπίπτουν μόνο από το εισόδημα Δ΄ κατηγορίας (από εμπορικές επιχειρήσεις), αν η επιχείρηση είναι μεικτή και αποκτά συγχρόνως εισόδημα από οικοδομές και εμπορικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν το αγοραζόμενο ακίνητο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των ίδιων των επιχειρήσεων.

Εκπτωση τόκων δανείων παγίων. Οι τόκοι δανείου που συνομολογήθηκε με σκοπό την επέκταση εγκαταστάσεων λειτουργούσας επιχείρησης, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των χρήσεων εντός των οποίων καθίστανται δεδουλευμένοι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η πιο πάνω επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε τελικά. Οι τόκοι δανείου που συνομολογήθηκε με σκοπό την επέκταση εγκαταστάσεων λειτουργούσας επιχείρησης (κατασκευή νέου εργοστασίου), δύνανται να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των χρήσεων που καθίστανται δεδουλευμένοι, ανεξάρτητα από το χρόνο λειτουργίας του νέου εργοστασίου, καθόσον η εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Ν. 4171/1961 είναι δυνητική.

Οι τόκοι δανείων για απόκτηση παγίων εκπίπτουν στη χρήση που προέκυψαν και δεν προσαυξάνουν το κόστος των παγίων.

Εκπτωση τόκων προνομιούχων μετοχών. Τόκοι κατόχων προνομιούχων μετοχών επιχείρησης, σε περίπτωση ανυπαρξίας κερδών, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της.

Εκπτωση τόκων δανείων εξωτερικού. Οι δεδουλευμένοι τόκοι δανείου, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα επιχείρησης, ανεξάρτητα εάν το δάνειο έχει ληφθεί από ημεδαπή ή αλλοδαπή τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή