Καμία αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες

Καμία αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητες θα παραμείνουν το 2008 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Αν. Μπέζα σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο κ. Μπέζας ερωτηθείς σχετικά ανέφερε «Εχουμε φτάσει σε καλά επίπεδα. Εχουμε πλησιάσει πλέον τα επίπεδα της αγοράς. Η αγορά δεν έχει αυξήσει τις τιμές επομένως, δεν θα υπάρξει ανάγκη για αναπροσαρμογή περαιτέρω των αντικειμενικών αξιών». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται στις περιοχές που επλήγησαν (Αρκαδία, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνία) οι αντικειμενικές αξίες να μειωθούν με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης των φορολογούμενων κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων τους, αλλά και εξαιτίας της μείωσης των εμπορικών τιμών των ακινήτων. Δεν αποκλείεται στις περιοχές αυτές οι αντικειμενικές αξίες να μειωθούν έως και 30%.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που διακινούνται τον τελευταίο καιρό για αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Αντίθετα ο κ. Μπέζας είπε ότι τα μόνα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε σχέση με τη φορολογία αφορούν την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα και την απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων με την κατάργηση των πολλών φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα.

Σημειώνεται ότι στις προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος είναι η ενοποίηση των περισσότερων φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Ο νέος φόρος θα αφορά όλα τα ακίνητα (κτίσματα, χωράφια, οικόπεδα) ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιούνται για πρώτη, δεύτερη ή εξοχική κατοικία ή αν ενοικιάζονται ή είναι κενά. Θα είναι ετήσιος και θα υπολογίζεται με την εφαρμογή ενός ειδικού συντελεστή επί των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι φόροι που θα συγχωνευθούν είναι ο ΦΜΑΠ, το τέλος ακίνητης περιουσίας και φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Επίσης, στον νέο φόρο θα ενσωματωθούν ο συμπληρωματικός φόρος στα εισοδήματα από ακίνητα, ο φόρος ιδιοκατοίκησης και ενδεχομένως διάφοροι άλλοι φόροι που επιβάλλονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς από το 2008. Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το αφορολόγητο όριο για κληρονομιά από συγγενή πρώτου βαθμού είναι τα 95.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας. Για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 120.000, ο φόρος κληρονομιάς είναι 1.250 ευρώ και ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 265.000 ευρώ 15.750 ευρώ.

Αναφερόμενος στην πορεία των εσόδων, ο υφυπουργός είπε ότι «τα έσοδα του Αυγούστου είναι πάρα πολύ καλά και ανεβάζουν τον συνολικό ρυθμό είσπραξης των εσόδων πάνω από τους στόχους που έχουμε θέσει». Συγκεκριμένα τα έσοδα παρουσιάζουν ρυθμό αύξησης 6,5%, ενώ ο στόχος του προϋπολογισμού είναι 5,5%. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στα έσοδα που προήλθαν από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (αύξηση 15%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή