Αυξήσεις μισθών 7,1% διεκδικεί η ΓΣΕΕ

Αυξήσεις μισθών 7,1% διεκδικεί η ΓΣΕΕ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ονομαστικές αυξήσεις 7,1% (πραγματικές 4%) θα διεκδικήσει η ΓΣΕΕ για τα κατώτατα ημερομίσθια και τους μισθούς στη διαπραγμάτευση για τη νέα εθνική συλλογική του 2007. Σε αυτό το ποσοστό διεκδίκησης καταλήγει η ετήσια έκθεση του INE για την ελληνική οικονομία το 2007 που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι σε κάθε τετραμελή οικογένεια αντιστοιχεί μέρους δημοσίου χρέους που φτάνει το ποσό των 87.000 ευρώ. Δύο στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται από 501 έως 1.000 ευρώ. H φορολογική επιβάρυνση είναι αυξημένη στην εργασία, ενώ η Ελλάδα κατείχε την πρώτη θέση ως προς το μερίδιο των κερδών στον επιχειρηματικό τομέα.

Ο επιστημονικός διευθυντής του INE, κ. Σ. Ρομπόλης, επισήμανε ότι εάν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού δεν παρουσιάσουν σημαντική ανάκαμψη κατά τα αμέσως επόμενα έτη (με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και με την αποκατάσταση της αναδιανεμητικής λειτουργίας του φορολογικού συστήματος) η περιστολή των δημόσιων δαπανών για τη μείωση του ελλείμματος θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συνολική ζήτηση, στη μεγέθυνση του ΑΕΠ και στην ενίσχυση της χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Συμπεράσματα

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε χθες, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

– Σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα και τη σταθεροποίηση στο επίπεδο του 3,7% του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ παίζουν η εγχώρια ζήτηση (5,4% το 2006 και 4% ετήσια πρόβλεψη για την περίοδο 2007-2008), η ανάπτυξη του οικοδομικού τομέα και η σημαντική επέκταση (46% του ΑΕΠ το 2006) του τραπεζικού δανεισμού στα νοικοκυριά.

– Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (10% του ΑΕΠ) δεν αντανακλά πλέον την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων, αλλά την υψηλή καταναλωτική δαπάνη και τις επενδύσεις σε κατοικίες. Η διεύρυνση του ελλείμματος χωρίς την ταυτόχρονη αύξηση των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό αυξάνει το εξωτερικό χρέος χωρίς να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άνετη εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα χρόνια.

– H πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας (ΑΕΠ ανά κάτοικο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) την περίοδο 2004-2008 αναμένεται να φτάσει στο 80% του μέσου όρου της E.E. των «15».

– H αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας τη δεκαετία 1997-2006 (μέσος ετήσιος ρυθμός 3,1%) είχε σημαντική επίπτωση στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Ιδιαίτερα το 2006, η αύξηση της παραγωγικότητας ήταν 2,8% κατατάσσοντας την Ελλάδα στη δεύτερη χώρα μετά τη Φινλανδία. Εάν συνυπολογιστεί και η αύξηση κατά 2,4% στις μέσες πραγματικές αμοιβές, τότε το πραγματικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε κατά 0,4%. Ομως αυτή η μείωση δεν αποτυπώνεται ούτε στη μείωση των τιμών ούτε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητα. Αντιθέτως, αυτή επιδεινώθηκε κατά 13% επειδή ανατιμήθηκε το ευρώ και αυξήθηκαν τα περιθώρια κέρδους.

– Στην κατάταξη των κρατών – μελών της E.E. η Ελλάδα κατείχε το 2004 την πρώτη θέση με κριτήριο το μερίδιο των κερδών στον επιχειρηματικό τομέα – 56,1% έναντι 37,9% του μέσου όρου της Ευρωζώνης και 36,3% της E.E.-27. Επίσης, παρατηρείται ουσιαστική στασιμότητα στην έμμεση φορολογία (17% του ΑΕΠ το 2005), αυξημένη συνεισφορά των φόρων επί της εργασίας από 34,1% του ΑΕΠ το 1995 σε 38% του ΑΕΠ το 2005), ενώ οι φόροι επί των κεφαλαίων αυξήθηκαν από 11,8% του ΑΕΠ το 1995 σε 15,4% το 2004 (τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία).

Αντιδράσεις

Πάντως, η χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης συνοδεύτηκε από την επίθεση του επικεφαλής της ΔΑΚΕ κ. K. Πουπάκη, ο οποίος επιτιθέμενος κατά της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ έκανε λόγο για «κομματική εκμετάλλευση των καταστροφών» και για «κλαίουσες χήρες των δομημένων». Αίσθηση προκάλεσαν τα επικριτικά του σχόλια κατά του INE, το οποίο κατηγόρησε για «δογματική προσέγγιση των θεμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή