«Ενεση» 4,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο για το δ΄ τρίμηνο

«Ενεση» 4,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο για το δ΄ τρίμηνο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις δημοπρασίες ομολόγων και εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ προγραμματίζει το Δημόσιο για το τέταρτο τρίμηνο, που θα ανεβάσουν τον συνολικό δανεισμό του έτους στα 35,5 δισ. ευρώ περίπου, πολύ κοντά στον στόχο που έθετε το υπουργείο Οικονομίας.

Ωστόσο, οι αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαγιών είναι πιθανό να υποχρεώσουν το Δημόσιο να καταφύγει και σε έκτακτο δανεισμό. Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στο τέταρτο τρίμηνο θα διενεργήσει:

1. Μία δημοπρασία εντόκων γραμματίων στις 2 Οκτωβρίου.

2. Επανέκδοση 10ετών ομολόγων, ωρίμανσης 20 Ιουλίου 2017, στις 16 Οκτωβρίου.

3. Επανέκδοση 3ετών ομολόγων, ωρίμανσης 21 Ιουνίου 2009, στις 13 Νοεμβρίου.

4. Επανέκδοση 5ετών ομολόγων, ωρίμανσης 20 Αυγούστου 2012, στις 11 Δεκεμβρίου.

Το ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο με αυτές τις δημοπρασίες υπολογίζεται σε 4,5 δισ. ευρώ, καθώς στον ΟΔΔΗΧ δεν έχουν λάβει εντολές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για αναθεώρηση των σχεδιασμών και κατά συνέπεια τα στελέχη του κινούνται με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

Ετσι, με τα 31 δισ. ευρώ που θα έχει δανειστεί ήδη το Δημόσιο στο 9μηνο (απομένει μια δημοπρασία εντός του Σεπτεμβρίου), ο δανεισμός θα διαμορφωθεί στα 35,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 500 εκατ. ευρώ τον στόχο του οικονομικού επιτελείου.

Αποζημιώσεις

Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανό να χρειαστεί η προσφυγή σε πρόσθετο δανεισμό, προκειμένου να καλυφθούν οι παρεκκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού, κυρίως στο σκέλος των δαπανών, που εκτός από τις συνήθεις υπερβάσεις, επιβαρύνονται και από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια.

Πάντως, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου σημειώνουν ότι ένα σημαντικό μέρος του κόστους των άμεσων αποζημιώσεων θα καλυφθεί από τις προσφορές των ιδιωτών, ενώ το σαφώς υψηλότερο κόστος ανασυγκρότησης θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των επομένων ετών και τα αντίστοιχα δανειακά προγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή