Ακύρωση του διαγωνισμού της Κτηματολόγιο Α.Ε. ζητεί ο Σύνδεσμος Γεωπληροφορικής

Ακύρωση του διαγωνισμού της Κτηματολόγιο Α.Ε. ζητεί ο Σύνδεσμος Γεωπληροφορικής

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καταγγελία-βόμβα» που αμφισβητεί τη νομιμότητα πρόσφατου διαγωνισμού της Κτηματολόγιο Α.Ε. έκανε χθες ο Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ). Οπως υποστηρίζει σε έγγραφο που απέστειλε στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι συμμετέχουσες εταιρείες έχουν προσυνεννοηθεί, καθώς για τα οκτώ από τα δώδεκα έργα κατατέθηκε μόλις μία προσφορά, ενώ σε ένα έργο καμία. Ο ΣΕΓΕΚ καλεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να παρέμβει και να ακυρώσει το διαγωνισμό, στον οποίο αντιστοιχεί περίπου το ήμισυ της χρηματοδότησης του Γ΄ ΚΠΣ για το Κτηματολόγιο (42,4 από τα 80 εκατ. ευρώ).

Το έγγραφο, που απέστειλε χθες ο ΣΕΓΕΚ στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ καταγγέλλει ανοιχτά συνθήκες έλλειψης ανταγωνισμού στον διαγωνισμό για την ανάθεση συμβάσεων μελετών «για τη δημιουργία ψηφιακών βάσεων δεδομένων ενεργών τίτλων και υποθηκοφυλακείων των αστικών κέντρων». Το πρόγραμμα, το πιο σημαντικό από όσα υποβλήθηκαν από την Κτηματολόγιο Α.Ε. προς χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ, αποτελείται από 11 μελέτες, οι οποίες αφορούν τις 107 περιοχές της χώρας που πρόκειται να κτηματογραφηθούν. Οπως σημειώνει ο ΣΕΓΕΚ, στο διαγωνισμό συμμετέχουν 21 εταιρείες μέσω 12 σχημάτων: «για 8 μελέτες υπάρχει μόνο μία, διαφορετικού σχήματος για κάθε μελέτη προσφορά, ενώ για πέντε από τις προηγούμενες μελέτες οι προσφέροντες έχουν κάνει μία μόνο προσφορά, αυτή για τη συγκεκριμένη μελέτη», σημειώνεται στο έγγραφο. «Επίσης, υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που επιλέγουν να συμμετάσχουν μόνο σε χαμηλότερου αντικειμένου και πολύ μεγαλύτερης δυσκολίας μελέτες ενός νομού, στις οποίες συμβαίνει να μην υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι».

Οπως υποστηρίζει ο ΣΕΓΕΚ, αν συνεχιστεί ο διαγωνισμός, τότε η Κτηματολόγιο Α.Ε. θα οδηγηθεί στην αποδοχή μιας μόνο προσφοράς για τουλάχιστον οκτώ μελέτες, αλλά και στην αποδοχή οικονομικών προσφορών ακόμα και με μηδενική έκπτωση «όταν σε όλες τις μελέτες που ανατίθενται με τον ν. 3316 η πλειοψηφία των συμμετεχόντων προσφέρει έκπτωση μεγαλύτερη του 20%». Ο ΣΕΓΕΚ καλεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να ακυρώσει και να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό, αποκλείοντας από τα επόμενα στάδια όσους συμμετέχοντες κρίνει ότι προσυνεννοήθηκαν. Η ακύρωση του διαγωνισμού, βέβαια, θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Κτηματολόγιο Α.Ε., καθώς θα χαθεί πολύτιμος χρόνος (το πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2008 προκειμένου να μη χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή