Φορολογικές διευκολύνσεις για τους πυροπαθείς

Φορολογικές διευκολύνσεις για τους πυροπαθείς

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές καθώς και στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στους 5 πληγέντες νομούς παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Στη σχετική εγκύκλιο (ΠΟΛ1004) που εξεδόθη χθες προβλέπεται η παράταση του χρόνου ενημέρωσης των βιβλίων, η θεώρηση βιβλίων χωρίς φορολογική ενημερότητα καθώς και η τήρησή τους σε άλλο τόπο. Ειδικότερα η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών ορίζει:

1. Παράταση του χρόνου ενημέρωσης και εκτύπωσης των βιβλίων.

Ο χρόνος ενημέρωσης και εκτύπωσης των βιβλίων πρώτης, δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας, καθώς και του βιβλίου αποθήκης παρατείνεται ως ακολούθως:

α) Για τους πυρόπληκτους επιτηδευματίες και για τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν ή θα πραγματοποιήσουν τους μήνες από Ιούλιο έως Δεκέμβριο του 2007 μέχρι την 15.2.2008. Στην περίπτωση αυτή η ύπαρξη της ζημιάς θα αποδεικνύεται από τους επιτηδευματίες με οποιονδήποτε τρόπο, όταν ζητηθεί από τον φορολογικό έλεγχο.

β) Για τους μη πυρόπληκτους επιτηδευματίες (που έχουν την έδρα τους στους ανωτέρω νομούς) και για τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν ή θα πραγματοποιήσουν τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο του 2007 κατά δύο (2) μήνες.

2. Τήρηση βιβλίων και στοιχείων σε άλλο τόπο (εκτός κεντρικού, υποκαταστήματος, αποθηκευτικού χώρου).

Για την τήρηση των βιβλίων και των στοιχείων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές εκτός τόπου τήρησης αυτών θα πρέπει να κατατεθεί σχετικό αίτημα για έγκριση μέχρι την 31.12.2007. Οι προϊστάμενοι των αρμόδιων ΔΟΥ πρέπει να αντιμετωπίζουν θετικά τις εν λόγω αιτήσεις.

Θεώρηση βιβλίων και στοιχείων χωρίς ενημερότητα χρεών (φορολογικών ή μη).

α) Οι πυρόπληκτοι επιτηδευματίες δύνανται να θεωρούν μέχρι την 29.2.2008 για όλες τις επαγγελματικές τους εγκαταστάσεις (πληγείσες και μη) βιβλία και πλήθος στοιχείων ανάλογο της συναλλακτικής τους δραστηριότητας χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων που ορίζονται με τις διατάξεις της νομοθεσίας (ύπαρξη φορολογικών χρεών, έλεγχος υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προσκόμιση βεβαιώσεων από ασφαλιστικά ταμεία ή επιμελητήρια κ.λπ.). Η δυνατότητα αυτή παρέχεται με την υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986 για τη ζημιά που προκλήθηκε.

β) Αναλόγως και οι μη πυρόπληκτοι επιτηδευματίες δύνανται να θεωρούν βιβλία και στοιχεία μέχρι την 31.10.2007 χωρίς τη συνδρομή των παραπάνω προϋποθέσεων.

3. Δηλώσεις μεταβολών φορολογικών ταμειακών μηχανών (φ.τ.μ.) και συστημάτων.

Στις περιπτώσεις που πυρόπληκτοι επιτηδευματίες χρησιμοποιούσαν στις πληγείσες επαγγελματικές τους εγκαταστάσεις φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς για την έκδοση των φορολογικών τους στοιχείων, δύνανται να δηλώνουν στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ τη μεταβολή (αγορά ή απόκτηση, καταστροφή, αλλαγή εγκατάστασης) μέχρι τις 31-12-2007 χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

Στις περιπτώσεις αυτές συνυποβάλλεται μαζί με το έντυπο Β2 TAXIS και υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 για τη ζημιά που προκλήθηκε. Επίσης δύνανται μέχρι την ως άνω ημερομηνία, εφόσον συντρέχει περίπτωση, να εκδίδουν θεωρημένες χειρόγραφες αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Δίμηνη παράταση στις συγκεντρωτικές

Παρατείνονται κατά δύο μήνες οι ημερομηνίες υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι προθεσμίες παρατείνονται ως εξής:

– Μέχρι την 30ή Νοεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1, 2, 3.

– Μέχρι την 7η Δεκεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 4, 5, 6.

– Μέχρι τη 14η Δεκεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 7, 8, 9.

– Μέχρι την 21η Δεκεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 0.

2. Οι ανωτέρω οριζόμενες προθεσμίες ισχύουν ανάλογα και για την υποβολή του ισοζυγίου της παραγράφου 6 του άρθρου 20 του ΚΒΣ της διαχειριστικής περιόδου 1.1-31.12.2006.

3. Σε περίπτωση γενικής ή τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας ή μη εργάσιμης ημέρας για τις ΔΟΥ, οι παραπάνω προθεσμίες μετακυλίονται ανάλογα.

Εκπτωση δωρεών

Τα χρηματικά ποσά τα οποία καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο ελληνικό Δημόσιο, αφαιρούνται από το εισόδημα των φορολογουμένων φυσικών και νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, στον λογαριασμό που συστήθηκε στο κατάστημα της Τραπέζης της Ελλάδος, θα κατατίθενται ποσά για την αρωγή των πυρόπληκτων από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Επίσης, στον λογαριασμό αυτόν θα μεταφέρονται ποσά που θα κατατίθενται στις λοιπές τράπεζες.

Τα χρηματικά ποσά των δωρεών που κατατίθενται ή μεταφέρονται στον λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου υπέρ των πυρόπληκτων, αφαιρούνται από το εισόδημα των φυσικών και νομικών προσώπων.

Για την έκπτωση της δωρεάς από το εισόδημα του φορολογουμένου ή τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης απαιτείται η ύπαρξη του αποδεικτικού κατάθεσης του ποσού στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται σε αυτό ότι η κατάθεση γίνεται για την αρωγή των πυρόπληκτων.

Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή για τα ποσά που δωρίζονται από τον χρόνο έκδοσης της προαναφερόμενης απόφασης (27 Αυγούστου 2007) και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή