Αύξηση 11,8% στα δημόσια έσοδα

Αύξηση 11,8% στα δημόσια έσοδα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέραν κάθε προσδοκίας κινήθηκαν τα έσοδα του Δημοσίου τον μήνα Αύγουστο, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που έσπευσαν να προδικάσουν αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την άμεση λήψη επιβαρυντικών μέτρων για τη στάθμευση των απωλειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Αν. Μπέζας τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν με ρυθμό 11,8 έναντι ετήσιου στόχου 5,5%, ενώ ανοδική, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, είναι και η πορεία είσπραξης του ΦΠΑ των ΔΟΥ που αυξήθηκε κατά 10%.

Σημειώνεται ότι οι υστερήσεις που είχαν καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες οφείλονται στην αλλαγή του τρόπου καταβολής του φόρου εισοδήματος. Μέχρι και το περυσινό έτος αρκετές επιχειρήσεις και φορολογούμενοι κατέβαλλαν το φόρο εισοδήματος εφάπαξ με στόχο να γλιτώσουν 1,5%. Η καταβολή του συνόλου των φόρων δεν έγινε φέτος, με αποτέλεσμα τα έσοδα από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο να είναι μειωμένα κατά 700 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα επιμερισθεί στους επόμενους μήνες.

Ηδη, τα έσοδα από τις εφορίες κατά τον μήνα Αύγουστο αυξήθηκαν 19,9% σε σχέση με τα έσοδα του αντίστοιχου μήνα του 2006, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2007 το σύνολο των εσόδων ανήλθε στα 33.039 εκατ. ευρώ, έναντι 31.204 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2006, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1.835 εκατ. ευρώ ή 5,9%, έναντι ετήσιου στόχου 5,5% (βάσει των πραγματοποιήσεων του 2006).

Οσον αφορά τον μήνα Αύγουστο, τα έσοδα ανήλθαν σε 4.371 εκατ. ευρώ, έναντι 3.911 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2006, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 460 εκατ. ευρώ ή 11,8%. Τα συνολικά έσοδα από τα Τελωνεία και τις ΔΟΥ αυξήθηκαν κατά 16,1% ή κατά 573 εκατ. ευρώ (Τελωνεία +6,6%, ΔΟΥ +19,9%). Ο ΦΠΑ των ΔΟΥ αυξήθηκε κατά 10% ή κατά 79 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 869 εκατ. ευρώ, έναντι 790 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2006, ενώ ο υπόλογος συμψηφισμού μειώθηκε κατά 31,9% ή κατά 113 εκατ. ευρώ.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς για τις προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος, εφόσον επανεκλεγεί, σχετικά με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, απάντησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αύξηση του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι τα μοναδικά σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε σχέση με τη φορολογία αφορούν την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα και την απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων με την κατάργηση των πολλών φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει ήδη εντολή για την εκτύπωσή τους με τις ισχύουσες τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή