Ενίσχυση επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη για την απασχόληση 1.200 ανέργων

Ενίσχυση επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη για την απασχόληση 1.200 ανέργων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Ειδικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα κατάρτισε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, με χρήματα του ΛΑΕΚ και η ενεργοποίησή του έγινε με εισήγηση του διοικητή του, Γ. Βερναδάκη.

Το πρόγραμμα αφορά την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση 1.200 ανέργων του Νομού Θεσσαλονίκης, ηλικίας 18-64 ετών, σε νέες θέσεις εργασίας. Η συνολική δαπάνη για την εφαρμογή του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 17.280.000 ευρώ. Το πρόγραμμα δίδει προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων -τουλάχιστον κατά το 30% των συνολικών θέσεων- από ανέργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση (άνεργες γυναίκες μητέρες ανηλίκων τέκνων, μακροχρόνια ανέργους καθώς και ανέργους που έχουν προέλθει από μαζικές απολύσεις την τελευταία διετία). Από αυτές τις θέσεις ποσοστό 60% θα καλυφθεί από γυναίκες. Τουλάχιστον το 65% των συνολικών θέσεων του προγράμματος θα καλυφθεί στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης της μακροχρόνιας ανεργίας και μέχρι 35% στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της.

Για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα θα πρέπει η δημιουργούμενη θέση εργασίας να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 12 μηνών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής της. Μόνον άνεργοι που ανήκουν σε μειονεκτική θέση μπορούν να προσληφθούν για την πλήρωση κενής θέσης που δημιουργήθηκε έπειτα από οικειοθελή αποχώρηση, συνταξιοδότηση λόγω ηλικίας, οικειοθελή μείωση του χρόνου εργασίας ή καταγγελία σύμβασης ύστερα από μήνυση για αξιόποινη πράξη.

Τα άτομα που θα προσληφθούν πρέπει να έχουν την ιδιότητα του άνεργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης και να έχουν συμπληρώσει το έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης.

Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή στο πρόγραμμα ατόμων που κατά το τελευταίο 12μηνο είχαν απασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή για άτομα που τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του ν. 2463/1998.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ανέρχεται στους 24 μήνες, ενώ οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για επιπλέον έξι (6) μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν και τις παλαιές και τις νέες θέσεις για 30 μήνες.

Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται κατά τους πρώτους 12 μήνες απασχόλησης στα 22 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης και στα 26 ευρώ ημερησίως κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Η επιχορήγηση μειώνεται στο ήμισυ των αντίστοιχων ποσών για κάθε ημέρα μερικής απασχόλησης (τουλάχιστον 4 ώρες και λιγότερο των 8 ωρών).

Η επιχορήγηση καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα πρόσληψης του επιχορηγούμενου στην επιδοτούμενη θέση και κατ’ ανώτατο όριο μέχρι 25 ημέρες κάθε μήνα, εφόσον όμως υπάρχουν 20 τουλάχιστον ημερομίσθια το μήνα.

Το σύνολο των ενισχύσεων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτερο όριο των 200.000 ευρώ για οποιαδήποτε περίοδο των τριών οικονομικών ετών για κάθε επιχείρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή