Εύγλωττη σιγή ΥΠΕΧΩΔΕ στις καταγγελίες του ΣΕΓΕΚ

Εύγλωττη σιγή ΥΠΕΧΩΔΕ στις καταγγελίες του ΣΕΓΕΚ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σιγήν ιχθύος τηρεί το ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τις καταγγελίες του ΣΕΓΕΚ, περί δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού σε διαγωνισμό της Κτηματολόγιο Α.Ε. Πηγές του υπουργείου, ωστόσο, υποστήριξαν χθες πως οι καταγγελίες γίνονται «εκ του πονηρού», καθώς αφορούν εταιρείες που έσπασαν το εμπάργκο του συνδέσμου, ο οποίος πιέζει για υψηλότερες τιμολογήσεις. Από την πλευρά του ο ΣΕΓΕΚ επιμένει στις καταγγελίες και υποστηρίζει ότι κακώς υποτιμούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Καμία αντίδραση δεν υπήρξε επισήμως χθες από το ΥΠΕΧΩΔΕ ή την Κτηματολόγιο Α.Ε. στην επιστολή του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ). Η επιστολή, που εστάλη στον κ. Γιώργο Σουφλιά, κατήγγειλε ανοιχτά συνθήκες έλλειψης ανταγωνισμού στον διαγωνισμό για την ανάθεση συμβάσεων μελετών «για τη δημιουργία ψηφιακών βάσεων δεδομένων ενεργών τίτλων και υποθηκοφυλακείων των αστικών κέντρων» (προϋπολογισμού 42,4 εκατ. ευρώ). Επίσης, όπως σημειώνει ο ΣΕΓΕΚ, για 8 από τις 12 μελέτες του διαγωνισμού υπάρχει μόνο μία προσφορά, διαφορετικού σχήματος για κάθε μελέτη, ενώ για πέντε από τις προηγούμενες μελέτες οι προσφέροντες έχουν κάνει μία μόνο προσφορά. «Ο ΣΕΓΕΚ δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα για το πόσες εταιρείες κατέθεσαν προσφορά, αλλά ενοχλείται από το «σπάσιμο» του εμπάργκο που κήρυξε στον διαγωνισμό», σημείωναν χθες πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ. «Επιπλέον δεν μπορούν να μιλούν για απουσία εκπτώσεων, αφού οι προσφορές δεν έχουν ακόμα ανοιχτεί». Διευκρίνισαν δε κατηγορηματικά ότι ο διαγωνισμός έχει γίνει δύο φορές και δεν υπάρχει περίπτωση να επαναπροκηρυχθεί.

Από την πλευρά του ο ΣΕΓΕΚ επιμένει στην καταγγελίες. «Διαφωνούμε σε δύο σημεία. Κατ’ αρχήν με τον τρόπο που γίνεται αυτός ο διαγωνισμός», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΓΕΚ, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Ο διαγωνισμός χωρίζει τη διαδικασία της κτηματογράφησης σε δύο κομμάτια, μια καθαρά υπηρεσιακή επιλογή προκειμένου να μη χαθούν χρήματα από την Ε.Ε. Επιπλέον διαφωνούμε και με την κοστολόγηση των εργασιών. Δεν μπορείς να κοστολογείς το ημερομίσθιο του μελετητή χαμηλότερα από εκείνο του ανειδίκευτου εργάτη. Οι τιμές είναι εξευτελιστικά χαμηλές». Οπως επισημαίνει ο ΣΕΓΕΚ, το γεγονός αυτό αποδεικνύει και η μικρή συμμετοχή εταιρειών στον διαγωνισμό (20 από τις 80 του χώρου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή