Στην πρώτη γραμμή αποκρατικοποιήσεων ΟΤΕ, Τ.Τ., ΑΤΕ

Στην πρώτη γραμμή αποκρατικοποιήσεων ΟΤΕ, Τ.Τ., ΑΤΕ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πώληση ποσοστού έως 23% του ΟΤΕ είτε σε στρατηγικό επενδυτή είτε σε θεσμικούς επενδυτές, την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα και την προετοιμασία μετοχοποίησης της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, εάν η Ν.Δ. κερδίσει στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα

Ο κ. Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Thomson Financial News, ανέφερε ότι οι σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου για τις αποκρατικοποιήσεις της επόμενης 4ετίας περιλαμβάνουν:

1. Την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού, κατά το μοντέλο της Εμπορικής Τράπεζας. Σε περίπτωση που και η νέα προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή αποτύχει, ο κ. Αλογοσκούφης θα υιοθετήσει το μοντέλο Εθνικής, με το Δημόσιο να πουλάει έως και το 23% του Οργανισμού σε θεσμικούς επενδυτές, αλλά να διατηρεί τον έλεγχο με ένα μικρό ποσοστό. «Αν δεν εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής για τον ΟΤΕ, ίσως μειώσουμε και άλλο το ποσοστό στον Οργανισμό, αλλά όχι χαμηλότερα του 5% με 10%, από το τρέχον 28%», είπε ο υπουργός Οικονομίας.

2. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για το οποίο ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι «διαθέτουμε καταστατική μειοψηφία και εφόσον οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες και λάβει χώρα και άλλη αναδιάρθρωση θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ποσοστού». Υπενθυμίζεται ότι μετά τη νέα μετοχοποίηση του 20% του Τ.Τ. τον περασμένο Ιούλιο, η συμμετοχή του Δημοσίου περιορίστηκε σε 44,4%. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας θα εξέταζε με προσοχή μια πρόταση από ξένη τράπεζα, αλλά εξακολουθεί να είναι αρνητικός στην προοπτική πώλησης του Τ.Τ. σε ελληνικό όμιλο επειδή κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε τις ισορροπίες στην εγχώρια τραπεζική αγορά. Ετσι, στην περίπτωση που δεν προκύψει ενδιαφέρον από το εξωτερικό, το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί η διάθεση μετοχών σε θεσμικούς ή μη επενδυτές. «Εάν κάποιος θέλει να αγοράσει το Τ.Τ. ας το κάνει από την αγορά, όχι από το Δημόσιο», λέει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

3. Την πώληση ποσοστού έως 26% της Αγροτικής Τράπεζας, χωρίς να αποκλείεται και η περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το 51%, αλλά σε βάθος χρόνου. «Οι τρέχοντες σχεδιασμοί δεν περιλαμβάνουν τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω από το 51%, ενώ έμφαση θα δοθεί στην αναδιάρθρωση και τη σταδιακή μείωση του ποσοστού, επομένως πρόκειται για μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο», είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

4. Την περαιτέρω πώληση της ΔΕΗ και τη μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα ολοκληρωθούν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των δύο εταιρειών. «Ο τομέας που χρειάζεται να εναρμονιστούμε περισσότερο με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η ενέργεια. Διαθέτουμε ήδη ένα πλαίσιο απελευθέρωσης του τομέα και θα το εφαρμόσουμε», σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει περαιτέρω αναδιάρθρωση τόσο στη ΔΕΗ όσο και στη μη εισηγμένη ΔΕΠΑ πριν εξεταστεί και άλλη πώληση μεριδίου».

Ωστόσο, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι στην αιχμή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της Ν.Δ. θα βρεθούν οι υποδομές. «Την πρώτη περίοδο επικεντρωθήκαμε στην αποκρατικοποίηση του τραπεζικού κλάδου, η οποία επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό, καθώς η μόνη τράπεζα που βρίσκεται υπό τη σκέπη του Δημοσίου είναι η ΑΤΕ, η οποία αποτελεί ένα πιστωτικό ίδρυμα που επιτελεί συγκεκριμένο ρόλο. Τώρα χρειάζεται να εμπλακεί περαιτέρω ο ιδιωτικός τομέας τόσο στην παραγωγή όσο και στη διαχείριση των υποδομών, όπως οι δρόμοι, οι λιμένες και τα αεροδρόμια, καθώς αντιλαμβανόμαστε την Ελλάδα ως ένα διαμετακομιστικό, τηλεπικοινωνιακό και χρηματοοικονομικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», είπε.

Φορολογία

Ο υπουργός Οικονομίας άφησε να εννοηθεί ότι η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη 4ετία, σημειώνοντας ότι ο ανταγωνισμός με τα γειτονικά κράτη στη φορολογία είναι αδιέξοδος.

Αναφερόμενος στις συνέπειες των πυρκαγιών στην οικονομία, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι ακόμα και με τις πιο ακραίες εκτιμήσεις η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης δεν θα είναι μεγαλύτερη του 0,2% με 0,3%, ενώ και το δημοσιονομικό κόστος θα είναι περιορισμένο και το έλλειμμα δεν θα υπερβεί το όριο του 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή