Η φορολογική ομπρέλα των ελαφρύνσεων για τους πυροπαθείς

Η φορολογική ομπρέλα των ελαφρύνσεων για τους πυροπαθείς

12' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται και μάλιστα με εντυπωσιακά μεγέθη οι προσφορές επιχειρήσεων και φορέων για την ανακούφιση των πυροπαθών. Δυναμική και η προσφορά τραπεζών. Επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες καταθέτουν τον οβολό τους.

Εχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, αποδεικνύεται και τώρα ότι οι Ελληνες πολίτες και ανά τη γη ομογενείς έχουν αυξημένες ευαισθησίες απέναντι στον ανθρώπινο πόνο και την καταστροφή.

Δεν είχαν περάσει ούτε μερικές ώρες από την καταστροφή και οι προσφορές άρχισαν να πέφτουν σαν «βροχή» από όλες τις πλευρές. Μέσα στον Ελληνα είχε ξυπνήσει η αλληλεγγύη και το κάλεσμα καρδιάς για την ανακούφιση των συμπατριωτών μας, με ένα καθολικό ζητούμενο που είναι η οικονομική και οικολογική αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

Οσο περνούν οι μέρες φαίνεται να γεμίζει με ελπίδες η κοινή αίσθηση και η ζωή στους πληγωμένους νομούς να βρίσκει κουράγιο. Φαίνεται ακόμα να αποκτούν τη σημασία τους οι εμπνευσμένοι στίχοι του ποιητή. .. «το χάσμα π’ άνοιξε ο σεισμός κ’ ευθύς εγέμισε άνθη».

Γιατί δεν χωράει αμφιβολία, ότι μαζί με τα χρήματα που θα χορηγήσει το κράτος και οι κοινοτικές αρχές, το συνολικό ποσό για άμεση αξιοποίηση θα φθάσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Από εκεί και πέρα οι πόροι πρέπει να διατεθούν ορθολογικά με αυστηρή διαφάνεια και με συγκεκριμένα και χειροπιαστά αναπτυξιακά σχέδια πάνω σε χρονοδιάγραμμα να αρχίσει η υλοποίηση της ανασυγκρότησης. Μιας ανασυγκρότησης των υποδομών και του παραγωγικού ιστού και της οικονομίας των περιοχών αυτών που στηρίζεται στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τις καλλιέργειες, τον τουρισμό.

Είναι βέβαιο ότι εκ παραλλήλου με το Δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας καλείται να συμμετάσχει στο έργο υλοποίησης των έργων με τα κατάλληλα επενδυτικά κίνητρα, ώστε οι περιοχές να αποκτήσουν και πάλι την ανάπτυξη και τη ζωντανή οικονομία της αγοράς όχι μόνο όπως ήταν πριν, αλλά ακόμα καλύτερα.

Ας θυμηθούμε το παράδειγμα της Καλαμάτας. Απέναντι στην καταστροφή από τον σεισμό του 1986, κατάφερε και κέρδισε το στοίχημα. Να αντιστρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία για ανάπτυξη.

Βρισκόμαστε επομένως ως χώρα, ως πολιτεία, ως τοπική κοινωνία των πολιτών, ως φορείς, ως κοινωνικοί εταίροι, ως πολίτες, προ των ευθυνών μας. Και τούτο γιατί σε κάθε περίπτωση, η μέθοδος που θα επιλεγεί για την υλοποίηση τόσο του μεσοπρόθεσμου, όσο και του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού αποκατάστασης των ρημαγμένων περιοχών, θα παίξει κρίσιμο ρόλο για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας του εγχειρήματος-στοιχήματος.

Αρα ο κοινός νους αντιλαμβάνεται ως απολύτως αναγκαία τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ή τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων.

Τα μέτρα για τις δωρεές

1.Οι δωρεές εκπίπτουν φορολογικά από το εισόδημα:

Θα εκπίπτουν στο σύνολό τους, οι δωρεές ανεξαρτήτως ποσού προς τους πυροπαθείς, που γίνονται:

Μέσω Δημοσίου στον ειδικό λογαριασμό Αλληλεγγύης, που ισχύει για όλες τις τράπεζες.

Αριθμός λογαριασμού 2341103053

Προσοχή: Δεν παρακρατείται προμήθεια.

Μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μέσω των Ιερών Ναών και Μητροπόλεων.

Αυτές τις διευκρινίσεις έδωσε στον Τύπο στις 29-8-2007 ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αντώνης Μπέζας εξερχόμενος από τη συνεργασία που είχε με τον υπουργό κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, εξειδικεύοντας τα μέτρα, ενώ στη συνέχεια την ίδια μέρα εξέδωσε τρεις εγκυκλίους (ΠΟΛ 1100,1101,1102), με τις οποίες από την ημερομηνία αυτή αποκτούν ισχύ εφαρμογής τα μέτρα.

Θα σταθούμε πρώτα στις χρηματικές δωρεές για να διευκρινίσουμε ότι:

Σύμφωνα με όσα ισχύουν στη φορολογική νομοθεσία (ΚΦΕ-Ν.2238/94 όπως ισχύει) οι φορολογούμενοι πολίτες (αλλά και οι επιχειρήσεις ως φυσικά ή νομικά πρόσωπα) μπορούν να αφαιρούν από το εισόδημά τους, γράφοντας τα ποσά των χρηματικών δωρεών στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) στους κωδικούς 059-060, προς:

Το Δημόσιο, τους δήμους και κοινότητες, τους ιερούς ναούς, κ.ά, τα ημεδαπά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία, τα κοινωφελή ιδρύματα.

Για να αφαιρεθούν τα ποσά πρέπει να είναι πάνω από 100 ευρώ.

Από 100 και μέχρι 300 ευρώ δεν χρειάζεται να έχουν κατατεθεί σε τράπεζα.

Πάνω από 300 ευρώ υποχρεωτικά κατάθεση σε τράπεζα

Ειδικά για δωρεές προς το Δημόσιο, δήμους, ιερούς ναούς, κλπ. δεν απαιτείται κατάθεση.

Αυτά υπαγορεύει αυστηρά το γράμμα του νόμου.

Ωστόσο ο υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας εν όψει ασφαλώς διευκρινιστικής εγκυκλίου που ακολούθησε στις 5/9/2007 όπως θα δούμε παρακάτω, δεν στάθηκε στο γράμμα του νόμου σε ό,τι αφορά το ύψος των δωρεών, που κάνουν ή πρόκειται να κάνουν οι πολίτες προς τους πυρόοπαθείς μέσω του Δημοσίου.

Με την ενέργειά του αυτή ενισχύει το αίσθημα αλληλεγγύης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών που θέλουν να καταθέσουν τον οβολό τους ακόμα και όταν είναι κάτω από τα 100 ευρώ.

Ετσι οι πολίτες που θα καταθέσουν στον πιο πάνω ειδικό λογαριασμό (τον οποίο επαναλαμβάνουμε 2341103053) του Ταμείου Αλληλεγγύης που ισχύει για όλες τις τράπεζες, οποιοδήποτε ποσό -μικρό ή μεγάλο- έχουν παράλληλα και το φορολογικό κίνητρο να το βάλουν στη δήλωσή τους.

2.Τι γίνεται για τις δωρεές ποσών προς λογαριασμούς που έχουν «ανοίξει» επ’ ονόματί τους οι τράπεζες;

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου εκ πρώτης όψεως γίνεται εξαίρεση από το δικαίωμα έκπτωσης. Ο κ. Μπέζας εδώ δεν έχει προφανώς νομοθετική δυνατότητα, αφού οι διατάξεις προβλέπουν την απ’ ευθείας δωρεά προς το Δημόσιο.

Υπενθυμίζουμε ότι το συσταθέν υπό την προεδρία του κ. Πέτρου Μολυβιάτη Ταμείο Αλληλεγγύης θα λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με αρχικό κεφάλαιο 50 εκατ. ευρώ που διέθεσε το υπουργείο Οικονομίας.

Ωστόσο και εδώ έδωσε λύση.

3. Οι δωρεές στον τηλεμαραθώνιο

Με βάση την παραπάνω εξαίρεση ανέκυπτε ένα ζήτημα άνισης μεταχείρισης στους πολίτες που έσπευσαν γενναιόδωρα να στηρίξουν την πρωτοβουλία των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Δηλαδή δεν θα μπορούσαν οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις να αφαιρέσουν τα όποια ποσά κατέθεσαν ή θα καταθέσουν στους λογαριασμούς των τραπεζών για τους πυροπαθείς;

Το ερώτημα αυτό, τα «φορολογικά» της Καθημερινής έθεσαν στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα, ο οποίος δεν απέκλεισε το ζήτημα. Απεναντίας την επομένη 5/9/07 με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1107 έκανε δεκτό ότι εφόσον οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί των τραπεζών, μεταφέρονται στον παραπάνω λογαριασμό του Δημοσίου, στο Ταμείο Αλληλεγγύης δηλαδή, τότε και οι δωρεές αυτές αφαιρούνται από το εισόδημα των φυσικών και νομικών προσώπων.

Τα μέτρα για τους πληγέντες

Τα κείμενα των αποφάσεων για τις φορολογικές διευκολύνσεις των πληγέντων από τις πυρκαγιές ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τις αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας. Είναι η ΠΟΛ 1100/29-8-2007 και ΠΟΛ 1102/29-8-2007.

Σύμφωνα με τις πιο πάνω αποφάσεις:

Για όλους τους πυρόπληκτους της χώρας, φυσικά και νομικά πρόσωπα, αναστέλλεται μέχρι 29/02/2008 η πληρωμή όλων των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο καθώς και υπέρ τρίτων που οφείλονται μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης (29-8-07).

Επίσης παρατείνεται μέχρι 29-02-2008 η προθεσμία καταβολής των οφειλών που έληξαν στις 29-8-2007, στις αρμόδιες ΔΟΥ και τα τελωνεία. Στις οφειλές αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο φόρος εισοδήματος από τις δηλώσεις του 2006 που υποβλήθηκαν στο 2007.

Γίνεται ρύθμιση των πιο πάνω οφειλών – συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν μέχρι 31-8-2007 – και καταβάλλονται σε 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις. Οπως διευκρίνισε ο κ. Μπέζας, η ρύθμιση των χρεών σε 24 δόσεις μετά την 29-02-2008 δεν θα συνοδεύεται με προσαυξήσεις, αλλά η ρύθμιση θα αφορά μόνο το ποσό της οφειλής. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί στις αρμόδιες εφορίες μέχρι 29-02-2008 με συνημμένη βεβαίωση του αρμόδιου οργάνου, για τις ζημίες από πυρκαγιές του 2007 που υπέστη ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης. Η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 150 ευρώ.

– Το ΦΠΑ (για όλους τους πυροπαθείς):

Παρατείνεται μέχρι 29-2-2008 οι προθεσμίες στις οποίες υποβάλλονται οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που έληξαν ή θα λήξουν από 25-8-2007 μέχρι και 31-12-2007, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων.

– Οι λοιποί -παρακρατούμενοι- φόροι:

Επίσης μέχρι την ίδια ημερομηνία (29-2-2008) παρατείνονται και οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων όλων των λοιπών παρακρατούμενων φόρων που λήγουν μετά την 25-8-2007.

– Για τους νομούς Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Ευβοίας (ανεξάρτητα αν επλήγησαν ή όχι οι επιχειρήσεις):

– Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, χωρίς προσαυξήσεις ως εξής:

Των φορολογικών περιόδων Ιουλίου και Αυγούστου 2007 μέχρι 20-11-2007.

Του μηνός Σεπτεμβρίου μέχρι 20-12-2007.

Του Γ’ τριμήνου 2007 μέχρι 20-12-2007.

– Παρατείνονται κατά 2 μήνες από τη λήξη τους, οι προθεσμίες για δηλώσεις παρακρατουμένων φόρων που έληξαν από τις 27-8-2007 καθώς και αυτές που θα λήξουν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2007.

– Παρατείνεται μέχρι 31-10-2007 η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών στις εφορίες και τα τελωνεία, όλων των επιχειρήσεων, που λήγουν από 29-8-2007.

– Αναστέλλεται μέχρι τις 31-10-2007 η πληρωμή όλων των βεβαιωμένων οφειλών στις εφορίες και τα τελωνεία που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 29-8-2007, όλων των επιχειρήσεων.

4. Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ οι δωρεές σε είδος.

Εξάλλου με την ΠΟΛ 1101/29-8-2007, κατά παρέκλιση των διατάξεων που νόμου περί ΦΠΑ, που προβλέπουν ότι οι δωρεές σε είδος ή σε υπηρεσίες θεωρούνται φορολογητέες πράξεις για το ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έκανε δεκτό «προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις για τη συνδρομή τους στην κάλυψη των επιτακτικών αναγκών των πληγέντων από τις πυρκαγιές, να μπορούν να προσφέρουν είδη ή να παρέχουν υπηρεσίες δωρεάν για τον πιο πάνω σκοπό, χωρίς να εκδίδουν το προβλεπόμενο στοιχείο αυτοπαράδοσης με τον αντίστοιχο ΦΠΑ».

Ετσι μπορούν οι επιχειρήσεις να προσφέρουν δωρεάν διάφορα είδη και να μην είναι αναγκασμένες να καταβάλουν τον ΦΠΑ εφόσον παραδίδουν τα είδη αυτά με δελτίο αποστολής σε πρόσωπα που έχουν αναλάβει την περαιτέρω διακίνηση προς τους πυρόπληκτους, τα οποία θα πρέπει να είναι:

Υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, δήμοι ή κοινότητες, δημοτικές επιχειρήσεις, μητροπόλεις και ιεροί ναοί, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδρύματα που εποπτεύονται από τα παραπάνω πρόσωπα.

Ανάλογα τα πι ο πάνω ισχύουν και στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Εδώ η δωρεάν παροχή των υπηρεσιών αποδεικνύεται με υπεύθυνη δήλωση του παρέχοντος, η οποία πρέπει να φέρει την υπογραφή, το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητα του λήπτη ή του μεσολαβούντος δήμου, κοινότητας, Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.

Σημειώνουμε ότι η σημασία της παραπάνω πρωτοβουλίας του Υπουργείου είναι και πολύ μεγάλη αλλά πολύ πρακτική, γιατί έτσι απελευθερώνει δυνάμεις της επιχειρηματικής κοινότητας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες συμπατριώτες μας, εκτός εκείνης που εκδηλώνεται σε χρηματικές δωρεές.

5. Αναστολή πληρωμής οφειλών του ΙΚΑ πέρα από τα παραπάνω άμεσα φορολογικά μέτρα ανακούφισης των πληγεισών περιοχών της χώρας, η Διοίκηση του ΙΚΑ υιοθέτησε την κυβερνητική απόφαση για αναστολή πληρωμής των εισφορών.

Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε η αναστολή καταβολής των εισφορών προς το ΙΚΑ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008 για τις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ για τους πυρόπληκτους νομούς δόθηκε αναστολή καταβολής των εισφορών για ένα δίμηνο, ώς το τέλος Οκτωβρίου.

6.Παρατάσεις προθεσμιών και για τα βιβλία και στοιχεία.

Το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες των πυρόπληκτων περιοχών με τις ΠΟΛ 1103 και 1104/5-9-07 δίνει ικανοποιητικές παρατάσεις στις ακόλουθες υποχρεώσεις:

Α. Παράταση του χρόνου ενημέρωσης και εκτύπωσης των βιβλίων

Ο χρόνος ενημέρωσης και εκτύπωσης των βιβλίων πρώτης, δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας, καθώς και του βιβλίου αποθήκης παρατείνεται ως ακολούθως:

α) Για τους πυρόπληκτους επιτηδευματίες και για τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν ή θα πραγματοποιήσουν τους μήνες από Ιούλιο έως Δεκέμβριο του 2007 μέχρι την 15.2.2008. Στην περίπτωση αυτή η ύπαρξη της ζημιάς θα αποδεικνύεται από τους επιτηδευματίες με οποιονδήποτε τρόπο, όταν ζητηθεί από το φορολογικό έλεγχο.

β) Για τους μη πυρόπληκτους επιτηδευματίες (που έχουν την έδρα τους στους ανωτέρω νομούς) και για τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν ή θα πραγματοποιήσουν τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο του 2007 κατά δύο (2) μήνες.

Β. Τήρηση βιβλίων και στοιχείων σε άλλο τόπο (εκτός κεντρικού, υποκαταστήματος,αποθηκευτικούχώρου)

Για την τήρηση των βιβλίων και των στοιχείων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων που πλήγηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές εκτός τόπου τήρησης αυτών (κεντρικό ή υποκατάστημα ή αποθηκευτικό χώρο κατά περίπτωση) μπορεί να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 21 του ΚΒΣ (γνωστοποίηση ή έγκριση του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ). Η γνωστοποίηση αυτή, καθώς και το σχετικό αίτημα για έγκριση μπορούν να υποβληθούν χωρίς κυρώσεις μέχρι την 31.12.2007, οι δε προϊστάμενοι των αρμόδιων ΔΟΥ πρέπει να αντιμετωπίζουν θετικά τις εν λόγω αιτήσεις.

Γ. Θεώρηση βιβλίων και στοιχείων χωρίς ενημερότητα χρεών (Φορολογικών ή μη)

α) Οι πυροπαθείς επιτηδευματίες δύνανται να θεωρούν μέχρι την 29.2.2008 για όλες τις επαγγελματικές τους εγκαταστάσεις (πληγείσες και μη) βιβλία και πλήθος στοιχείων ανάλογο της συναλλακτικής τους δραστηριότητας χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων που ορίζονται με τις διατάξεις της περ. α’ της παρ. 8 του άρθρου 36 του ΚΒΣ (ύπαρξη φορολογικών χρεών, έλεγχος υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προσκόμιση βεβαιώσεων από ασφαλιστικά ταμεία ή επιμελητήρια κ.λπ.). Η δυνατότητα αυτή παρέχεται με την υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/1986 για τη ζημιά που προκλήθηκε.

β) Αναλόγως και οι μη πυροπαθείς επιτηδευματίες δύνανται να θεωρούν βιβλία και στοιχεία μέχρι την 31.10.2007 χωρίς τη συνδρομή των παραπάνω προϋποθέσεων.

Δ. Διακίνηση αγαθών από εγκατάσταση που κρίθηκε ακατάλληλη, σε άλλο χώρο, νια συνέχιση της δραστηριότητας ή φύλαξης των αγαθών

Αιτήματα πυρόπληκτων επιτηδευματιών για μη έκδοση δελτίων αποστολής ή έκδοση αυτών κατά διαφορετικό τρόπο σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1γʼ του άρθρου 11 του ΚΒΣ, για διακινήσεις αγαθών από πληγείσες επαγγελματικές εγκαταστάσεις σε άλλους χώρους με σκοπό τη φύλαξη αυτών ή τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευρύτητα από τους προϊσταμένους των αρμόδιων ΔΟΥ, ώστε σε κάθε επιχείρηση να δίνεται η σχετική έγκριση ανάλογα την περίπτωση.

Ε. Δηλώσεις μεταβολών φορολογικών ταμειακών μηχανών (φ.τ.μ.) και συστημάτων

Στις περιπτώσεις που πυρόπληκτοι επιτηδευματίες χρησιμοποιούσαν στις πληγείσες επαγγελματικές τους εγκαταστάσεις φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς και συστήματα του Ν.1809/1988 για την έκδοση των φορολογικών τους στοιχείων, δύνανται να δηλώνουν στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ τη μεταβολή όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν.1809/1988 (αγορά ή απόκτηση, καταστροφή, αλλαγή εγκατάστασης) μέχρι τις 31.12.2007 χωρίς την επιβολή κυρώσεων. Στις περιπτώσεις αυτές συνυποβάλλεται μαζί με το έντυπο Β2 TAXIS και υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 για τη ζημιά που προκλήθηκε. Επίσης δύνανται μέχρι την ως άνω ημερομηνία, εφόσον συντρέχει περίπτωση, να εκδίδουν θεωρημένες χειρόγραφες αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

ΣΤ. Παράταση χρόνου υποβολής των καταστάσεων του άρθρου 20 του Π.Δ. 186/1992 (ΚΒΣ) για τις συναλλαγές του ημερολογιακού έτους 2006 και του ισοζυγίου της παρ. 6 του άρθρου 20 του ΚΒΣ

α) Παρατείνονται για όλους τους υπόχρεους οι προθεσμίες υποβολής όλων των καταστάσεων της παρ. 1 του άρθρου 20 του Π.Δ.186/1992 (ΚΒΣ) για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2006, ως ακολούθως:

– Μέχρι την 30η Νοεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1, 2, 3

– Μέχρι την 7η Δεκεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4, 5, 6

– Μέχρι την 14η Δεκεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7, 8, 9

– Μέχρι την 21η Δεκεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 0.

β) Οι ανωτέρω οριζόμενες προθεσμίες ισχύουν ανάλογα και για την υποβολή του ισοζυγίου της παρ. 6 του άρθρου 20 του ΚΒΣ της διαχειριστικής περιόδου 1.1 – 31.12.2006.

γ) Σε περίπτωση γενικής ή τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας ή μη εργάσιμης ημέρας για τις ΔΟΥ, οι παραπάνω προθεσμίες μετακυλίονται ανάλογα.

7.1.500 ευρώ σε κάθε φοιτητή.

Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ σε κάθε φοιτητή και σπουδαστή που προέρχεται από τις πληγείσες περιοχές έχει ανακοινώσει ως γνωστόν το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, η πληρωμή θα γίνεται από τις τράπεζες Εθνική, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Παιδείας.

Τη βεβαίωση ότι η οικογένειά του είναι πυρόπληκτη θα χορηγεί ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ ότι είναι φοιτητής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή