Οι δείκτες που θα βοηθήσουν την αποκατάσταση

Οι δείκτες που θα βοηθήσουν την αποκατάσταση

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή κατέγραψε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα, τόσο για τα πρόσφατα ελληνικά δεδομένα όσο και για τα δεδομένα της Ευρωζώνης. Κι αυτή η εξέλιξη αναμένεται να βοηθήσει στην τιτάνια προσπάθεια για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πυρκαγιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν της αποκατάστασης της διαφάνειας στην καταγραφή των δημοσιονομικών στοιχείων η Ελλάδα κινείται με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4,2%, πάρα τους φόβους για μεταολυμπιακή ύφεση που διακατείχε τους περισσότερους ευρωπαϊκούς οίκους. Η ανάπτυξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ελλειμμάτων. Το 2004 το έλλειμμα από το 7,9% του ΑΠΕ (ένανατι προβλέψεων κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ 1,2%) μειώνεται στο 2,4% το 2007 (εκτιμήσεις προϋπολογισμού), ενώ το δημόσιο χρέος αποκλιμακώθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ.

Ανάλογη είναι και η πορεία του πληθωρισμού την ίδια περίοδο, ο οποίος από 3,1% μειώθηκε τον Αύγουστο του 2007 στο 2,5%. Η εξέλιξη αυτή αν και κρίνεται ικανοποιητική δεν πρέπει να εφησυχάζει το οικονομικό επιτελείο δεδομένου ότι εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρωζώνης.

Σημαντική ήταν και η μείωση της ανεργίας στο διάστημα 2003 – 2007. Από 9,3% μειώνεται στο 7,7% (στοιχεία Μαϊου 2007). Σημιεώνεται ότι από το 2004 η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εναρμονίστηκε με τους ορισμούς των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα της απογραφής του 2001. Στον πίνακα αναφέρονται τα τελικά στοιχεία του 2003, όπως αυτά προκύπτουν από τις εισηγητικές εκθέσεις του προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή