Τα χρήματα υπάρχουν, περιμένουμε τις προτάσεις προειδοποιεί η Ε.Ε.

Τα χρήματα υπάρχουν, περιμένουμε τις προτάσεις προειδοποιεί η Ε.Ε.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατεθειμένη να δώσει την πλήρη υποστήριξή της, αλλά όχι με τη μορφή λευκών επιταγών, εμφανίστηκε χθες η Κοινότητα διά των εκπροσώπων της, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας για την πρώτη τεχνική αποτίμηση της κατάστασης μετά τις πυρκαγιές. «Υπάρχουν ενέργειες που μας επιτρέπουν να κινηθούμε», δήλωσαν οι κοινοτικοί εκπρόσωποι των διαρθρωτικών ταμείων και της διεύθυνσης περιβάλλοντος, υπονοώντας με σαφήνεια ότι τα χρήματα και τα προγράμματα υπάρχουν. Η ευθύνη είναι πλέον στην ελληνική πλευρά, η οποία καλείται να τα αξιοποιήσει, προτείνοντας ολοκληρωμένα σχέδια αναδάσωσης, δασοπυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας και, φυσικά, ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν.

Ασκώντας έμμεση κριτική για την ουσία των προγραμμάτων που είχαν κατατεθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς -πριν δηλαδή τις μεγάλες καταστροφές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια- οι κοινοτικοί εκπρόσωποι συνέστησαν στην ελληνική πλευρά «να δει ως ευκαιρία την επανεξέταση σε βάθος» των κρίσιμων προγραμμάτων. «Δεν είδα αρκετές προτάσεις στα προγράμματα αναδάσωσης» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση κοινοτικής εκπροσώπου, ενώ αντίστοιχη παρότρυνση «επανεξέτασης των δράσεων για την πολιτική προστασία» έκανε η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Ανάλογη ήταν και η σύσταση από την πλευρά της διεύθυνσης περιβάλλοντος, καθώς η κοινοτική εκπρόσωπος απαρίθμησε τις δυνατότητες που υπάρχουν, καλώντας τη χώρα μας να αξιοποιήσει κονδύλια από το σύνολο των 20 εκατ. ευρώ που υπάρχουν για υποστηρικτικές κυρίως δράσεις.

Το υπουργείο Οικονομίας εμφανίστηκε να έχει λάβει το μήνυμα και για το λόγο αυτό προχωρεί στη δημιουργία οργάνου που θα αναλάβει το συντονισμό όλων των δράσεων που θα εκπονηθούν από τα αρμόδια υπουργεία και τις περιφέρειες στο πλαίσιο τόσο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς όσο και του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η προσπάθεια αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί θα πάρει τη μορφή ενός Ειδκού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, οι στόχοι του οποίου παρουσιάστηκαν χθες στη σχετική σύσκεψη, από τον γενικό γραμματέα επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας κ. Κώστα Μουσουρούλη. Ο βραχυπρόθεσμος χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του Σχεδίου εκτείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2009, ημερομηνία που θα απηχεί και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επέκταση του χρόνου ολοκλήρωσης του Γ΄ ΚΠΣ. Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο πακέτο με βάση τον κανόνα ν+2 λήγει στο τέλος του 2008 και το αίτημα για παράταση του προγράμματος και απορρόφηση των πόρων, φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτό σε πολιτικό επίπεδο, μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές.

Βασική προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς, όπως τον περιέγραψε ο κ. Μουσουρούλης είναι «η άμεση έγκριση του ΕΣΠΑ», προκειμένου να γίνει δυνατή η καταβολή της προκαταβολής, που ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ εντός του 2007, ενώ δεσμεύθηκε ότι «όλες οι αναγκαίες προσαρμογές θα γίνουν το 2008». Εντός της χρονιάς αναμένεται και η έγκριση της βοήθειας από το Ταμείο Αλληλεγγύης, αφού προηγουμένως κατατεθεί ο σχετικός φάκελος, που σύμφωνα επίσης με τις δεσμεύσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας «θα έχει πλήρη τεχνική επάρκεια». Η αναθεώρηση των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ, αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής του υπουργείου Οικονομίας και σύμφωνα με το σχεδιασμό που αναλύθηκε το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί τον Οκτώβριο – ο αρχικός σχεδιασμός πριν τις πυρκαγιές έκανε λόγο για Δεκέμβριο.

Παράλληλα, θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που κατέθεσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση των περιοχών προϋποθέτει κονδύλια άνω των 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στο 1,2 δισ. που έχει προβλεφθεί από τον ΕΛΓΑ και αφορά κυρίως βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και για την αποκατάσταση των υποδομών.

Σε επιτελικό επίπεδο, το Ειδικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στοχεύει στην:

– Αποκατάσταση των κατοικιών και των βασικών υποδομών.

– Αποκατάσταση και αναπλήρωση του εισοδήματος των πληγέντων.

– Αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, τη διατήρηση των καλλιεργειών που συνδέονται με την αγροτική παράδοση των περιοχών και εισαγωγή νέων ανταγωνιστικών καλλιεργειών.

– Αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

– Αποκατάσταση των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές.

– Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή