Αγορά κατοικίας: επενδύοντας στην πρώην Τσεχοσλοβακία

Αγορά κατοικίας: επενδύοντας στην πρώην Τσεχοσλοβακία

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μια «καλή» επενδυτική επιλογή προβάλλεται η ελληνική αγορά κατοικίας στην πανευρωπαϊκή έρευνα της εταιρείας Global Property Quide. H έρευνα της διεθνούς εταιρείας αξιολογεί τις αγορές κατοικίες των ευρωπαϊκών χωρών βάσει του ύψους των αποδόσεων, το επίπεδο των τιμών πώλησης σε σχέση με το κόστος κατασκευής, τη φορολογία, το κόστος μεταβίβασης των ακινήτων, καθώς και τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην ιδιοκτησία για ξένους υπήκοους. Βέβαια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η γενικότερη οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας και το επενδυτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί ο επίδοξος επενδυτής. Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία που αφαιρούν πόντους από κάθε χώρα είναι οι πολύ χαμηλές αποδόσεις, οι υψηλές τιμές πώλησης και οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, αλλά και το ποσοστό φορολόγησης των ενοικίων που αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο»για την εξασφάλιση εισοδήματος στον κάτοχο ακινήτου σε μια ξένη χώρα.

Η αξιολόγηση των χωρών γίνεται σε κλίμακα από το 1 ώς το 5 και αντικατοπτρίζεται με αστέρια. Για μια χώρα που συγκεντρώνει 5 αστέρια -αυτό φέτος το καταφέρνει μόνο η Σλοβακία αποτελώντας μια μικρή έκπληξη της έρευνας- η σύσταση είναι «Ετοιμάστε βαλίτσες και πηγαίνετε να αγοράσετε τώρα». Για τα 4 αστέρια ο χαρακτηρισμός είναι «Εξαιρετικές προοπτικές», ενώ για τα 3, στα οποία βρίσκεται μια μεγάλη ομάδα χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η σύσταση είναι «καλή επένδυση». Στα 2 αστέρια, που επίσης αποτελούν μια μεγάλη ομάδα χωρών, η Global Property Guide κάνει λόγω για ύπαρξη «Επενδυτικών Κινδύνων». Στο ένα αστέρι η εταιρεία προτρέπει τους επενδυτές «Να ξεχάσουν αυτή την επιλογή», ενώ η σύσταση «Κάψτε καλύτερα τα χρήματά σας» συνοδεύει τη μηδενική βαθμολογία, η οποία όμως ευτυχώς δεν αποδίδεται σε καμιά χώρα.

Στην Ελλάδα

Οι ικανοποιητικές αποδόσεις του κλάδου της κατοικίας, αλλά και οι θετικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά του ενοικίου αποτελούν τα δύο βασικά πλεονεκτήματα της εγχώριας αγοράς σύμφωνα τουλάχιστον με την αξιολόγηση της Global Property Guide. Από την άλλη πλευρά, τα τρωτά σημεία της ελληνικής αγοράς είναι η υψηλή φορολόγηση των ενοικίων το υψηλό κόστος μεταβίβασης στις αγοροπωλησίες ακινήτων, αλλά και η συνολική απόδοση της ελληνικής οικονομίας. H τελευταία πάντως επισήμανση προκαλεί ερωτήματα, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει σε ετήσια βάση έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Στην έκθεση της Global Property Guide σημειώνεται ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα εξακολουθούν να ακολουθεί ανοδική πορεία έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι τιμές ενισχύονταν με «εντυπωσιακούς ρυθμούς» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

«Παρά τις μεγάλες αυξήσεις, οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. O ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς κατοικίας θα μπορούσε να είναι ταχύτερος αν δεν υπήρχε το υψηλό κόστος μεταβίβασης ακινήτων, η έλλειψη κτηματολογίου, αλλά και το ισχύον κανονιστικό σύστημα της αγοράς που κρίνεται ανεπαρκές και αναποτελεσματικό», αναφέρει η έκθεση.

Οπως τονίζεται οι αποδόσεις κατοικιών στην Αθήνα κυμαίνονται μεταξύ 5,5% και 6,9%, ενώ αυτές των κατοικιών σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές μεταξύ 5% και 6%. Ενα ακόμα στοιχείο που αναφέρεται μάλλον με αρνητική χροιά είναι το ότι το νομικό καθεστώς των μισθώσεων λειτουργεί υπέρ του μισθωτή και σε πολλές περιπτώσεις αφήνει απροστάτευτο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Σλοβακία

Η Σλοβακία αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη της έρευνας της Global Property Guide καθώς είναι η μοναδική ευρωπαϊκή αγορά που βαθμολογείται με άριστα, λαμβάνοντας 5 αστέρια. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της σλοβακικής αγοράς εντοπίζονται στις υψηλές αποδόσεις στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα (προσεγγίζουν το 10%), στους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, στο χαμηλό κόστος μεταβίβασης ακινήτων, στην ικανοποιητική κατάσταση της αγοράς ενοικίων αλλά και στις σχετικά χαμηλές τιμές των κατοικιών. Από την άλλη πλευρά, το μοναδικό ψεγάδι στην ιδανική εικόνα που εμφανίζει η Global Property Guide, είναι η σχετικά υψηλή φορολόγηση των μισθωμάτων.

Δημοκρατία της Τσεχίας

Η τσεχική αγορά ακινήτων εξασφαλίζει τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία πανευρωπαϊκά με 4 αστέρια. Οι υψηλές αποδόσεις στην Πράγα, που χαρακτηρίζεται όχι αδίκως ως μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, το χαμηλό κόστος των μεταβιβάσεων, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και οι χαμηλές τιμές πώλησης αποτελούν τα βασικότερα πλεονεκτήματα της τσεχικής αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές πώλησης πολυτελών διαμερισμάτων στην Πράγα δεν υπρβαίνουν τα 3.000 ανά τ.μ. Παράλληλά όμως τα μισθώματα ακολουθούν πτωτική πορεία, ενώ υπάρχουν και περιορισμοί στην αγορά ακινήτων από ξένους υπηκόους. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι που στερούν από την αγορά της Τσεχίας το άριστο των 5 αστέρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή