Προβληματισμός για την επόμενη μέρα των πυρκαγιών στον τουρισμό παρά το ρεκόρ των 17 εκατ. επισκεπτών

Προβληματισμός για την επόμενη μέρα των πυρκαγιών στον τουρισμό παρά το ρεκόρ των 17 εκατ. επισκεπτών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σταυρόλεξο για γερούς λύτες έως τον προσεχή Μάιο θα εξελιχθεί η διαμόρφωση της εικόνας της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας το 2008, με δεδομένη τη δυναμική επάνοδο του ελληνικού τουρισμού την τελευταία τριετία στην παγκόσμια τουριστική σκηνή, αλλά και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών δεν επηρέασε το σύνολο της τουριστικής εικόνας της χώρας, καθώς οι ακυρώσεις κρατήσεων πακέτων διακοπών περιορίστηκαν σε τοπικό επίπεδο στις πληγείσες περιοχές.

Φέτος, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών αφαιρουμένων των οικονομικών μεταναστών θα αγγίξει τα 17 εκατ. καθώς εκτιμάται ότι η αύξηση της κίνησης θα κυμανθεί σε ποσοστά 7% – 8% σε σχέση με πέρυσι. Η τελευταία τριετία αποτελεί σωρευτικά κατ’ έτος την πιο αποδοτική περίοδο σε επίπεδο αφίξεων για τον ελληνικό τουρισμό κατά την τελευταία 15ετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ολυμπιακή χρονιά του 2004 οι αφίξεις ξένων άγγιξαν τα 13 εκατ. οπότε και ολοκληρώθηκε ο οδυνηρός κύκλος της τετραετούς κρίσης που βίωσε ο ελληνικός τουρισμός.

Σε επίπεδο εισπράξεων από την τουριστική δραστηριότητα, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου δείχνουν αύξηση της τάξης του 3,5%.

Στα χαρακτηριστικά της φετινής περιόδου είναι και η άνιση κατανομή του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των προορισμών, όπως και διαφορές στην τουριστική κίνηση μεταξύ των αγορών προέλευσης επισκεπτών, γεγονός το οποίο δείχνει ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε ένα ειδικό στάδιο ωρίμασης που απαιτεί εξειδικευμένη μελέτη σε επίπεδο περιφερειακό και εξειδικευμένες προσεγγίσεις marketing.

Επίσης, η δυναμική του ελληνικού τουρισμού διατηρήθηκε παρά τη θετική εικόνα που εμφανίζουν ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί όπως η Τουρκία, η Κροατία και η Αίγυπτος. Σημειώνεται ότι το 2006, ένα ποσοστό της αύξησης στην Ελλάδα είχε αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της Τουρκίας λόγω διαφόρων προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα αυτή. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, και αυτό ισχυροποιεί την ανοδική τάση μας, ότι η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου εξακολουθεί να εξελίσσεται αρνητικά για τους εντός Ευρωζώνης προορισμούς, ενώ η τουρκική λίρα έχει ανατιμηθεί έναντι του ευρώ κατά περίπου 12% τον τελευταίο χρόνο.

Πάντως, η επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές δημιουργεί ένα πρόσθετο πονοκέφαλο για την τουριστική ηγεσία σε σχέση με το στρατηγικό σχέδιο επικοινωνίας που θα εκπονήσει για την προβολή του ελληνικού τουρισμού στις ξένες αγορές. Ηδη, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει μια σειρά ενεργειών για την επούλωση των πληγών σε τοπικό επίπεδο.

Οπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο τουριστικό στέλεχος, η «μάχη» θα πρέπει να δοθεί από τον Νοέμβριο στις ξένες αγορές αρχής γενομένης της μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης WTM που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, ενώ δεν θα μπορούσε να εκληφθεί ως αποτυχία αν το 2008 σημειωθεί σταθεροποίηση της τουριστικής κίνησης στα φετινά επίπεδα. Η φετινή έκθεση που αποτελεί βαρόμετρο για πολλούς προορισμούς λόγω της σπουδαιότητας της βρετανικής αγοράς έχει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά. Και αυτό γιατί θα πραγματοποιηθεί συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τις κλιματικές αλλαγές και πώς αυτές επηρεάζουν την τουριστική βιομηχανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή