ΣΕΒ: Μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση του επιχειρείν

ΣΕΒ: Μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση του επιχειρείν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φυγή προς τα εμπρός» «άλμα προς το αύριο» είναι το μήνυμα που στέλνει ο ΣΕΒ στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Στο ερώτημα της «K» της Κυριακής «τι περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος την επομένη των εκλογών» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Δασκαλόπουλος απέφυγε να θίξει επίμαχα θέματα και προτίμησε να κάνει μία γενική τοποθέτηση. Αλλοι εκπρόσωποι ωστόσο του «επιχειρείν» που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ήταν πιο σαφείς σε σχέση με τις προσδοκίες τους από την νέα κυβέρνηση. «Μεταρρυθμίσεις σε πεδία κρίσιμα για τη βελτίωση του επιχειρείν» μεταξύ των οποίων και η αγορά εργασίας, άνοιγμα των αγορών αλλά και αποδοτικότερη λειτουργία του κράτους».

Αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σαφή πρόοδο η οποία μάλιστα είναι «ορατή, αναγνωρίσιμη και μετρήσιμη», υπογραμμίζουν ωστόσο ότι «η ανάγκη των μεταρρυθμίσεων παραμένει το ίδιο έντονη». «Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει τη φυγή προς τα εμπρός. Το άλμα προς το αύριο. Περιμένει τη διαμόρφωση ενός δημιουργικού εθνικού περιβάλλοντος που να κινητοποιεί αντί να περιορίζει, να προωθεί αντί να αποθαρρύνει, να ανταμείβει αντί να αποτρέπει.

Ενα περιβάλλον που θα απελευθερώσει το δημιουργικό δαιμόνιο και την υγιή επιχειρηματική δυναμική του Ελληνα. Ενα περιβάλλον συνεργασίας, αισιοδοξίας και προόδου» δηλώνει στην «K» της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος και συμπληρώνει «Ενα περιβάλλον που θα διαμορφώσει μια ευρεία κοινωνική συμμαχία ώστε, όλοι μαζί και προς όφελος όλων, να αυξήσουμε τον εθνικό πλούτο και την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής».

Επιχειρηματικοί παράγοντες αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος στην υλοποίηση μέτρων που αφορούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στην απελευθέρωση των αγορών, στην προώθηση ηελκτρονικών συναλλαγών με τη δημόσια διοίκηση και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Την ίδια στιγμή όμως διαπιστώνουν ότι «καθυστερούν μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο ασφαλιστικό, στην καινοτομία, στην έρευνα και ανάπτυξη και στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος».

Απαραίτητη θεωρούν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων την συναίνεση της κοινωνίας για την ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Τo κόστος των μεταρρυθμίσεων, σημειώνουν από το ΣΕΒ, πρέπει να αναληφθεί ταυτόχρονα με την εκτίμηση αφενός των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων που απαιτούνται στην κατεύθυνση αυτή, εφετέρου των αντισταθμιστικών μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν για τις κοινωνικές ομάδες που ενδεχομένως θίγονται. H άμβλυνση της μεταρρυθμιστικής φοβίας της κοινής γνώμης και της μεταρρυθμιστικής ατολμίας από πλευράς των κομμάτων είναι επιβεβλημένη, τονίζουν, ώστε οι δυνάμεις αδράνειας να αποδυναμωθούν. «Ετσι θα καταστεί εφικτό να προχωρήσουν -πάντα με τη συναίνεση της κοινωνίας- οι απαραίτητες ενέργειες που θα διατηρήσουν ισχυρή την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». H «νωπή λαϊκή εντολή» εκτιμούν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων θα δώσει ώθηση στις απαιτούμενες ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή