Τρόφιμα: βελτίωση ανταγωνιστικότητας και ποιότητας

Τρόφιμα: βελτίωση ανταγωνιστικότητας και ποιότητας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία θετικού κλίματος συνεργασίας αλλά και την ύπαρξη και υποστήριξη μιας και μόνης ανεξάρτητης αρχής ελέγχου των τροφίμων, περιμένει από την πολιτεία η βιομηχανία ειδών διατροφής, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση διευθέτησης κρίσιμων για το μέλλον της χώρας ζητημάτων, όπως η αποτελεσματική επίλυση του ασφαλιστικού. O πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και επικεφαλής της Nestle Ελλας κ. Ευάγγελος Καλούσης, αφού σημειώνει πως η ελληνική βιομηχανία τροφίμων είναι σήμερα βασικός ιστός της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, υπογραμμίζει πως «πρωταρχικές προσδοκίες του ΣΕΒΤ απο την πολιτεία ήταν και είναι, από τη μια πλευρά, να προχωρήσει αποφασιστικά στην επίλυση των θεμάτων που είναι διαχρονικά κρίσιμα για το μέλλον της χώρας». Μερικά εξ αυτών, σύμφωνα με τον κ. Καλούση, είναι «η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης (εξάλειψη της γραφειοκρατίας, διαφάνεια), ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος, η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ασφαλώς η μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική επίλυση του ασφαλιστικού».

Απο την άλλη πλευρά, προβάλλοντας τις προσδοκίες που έχει ο Σύνδεσμος από την πολιτεία ειδικά για τον κλάδο των τροφίμων, ο κ. Καλούσης στέκεται ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα της συνεργασίας των δυο μερών και στο μείζον θέμα του ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων. «Πιο εξειδικευμένες προσδοκίες για τη βιομηχανία τροφίμων είναι η αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας του σημαντικού ρόλου της βιομηχανίας τροφίμων και η δημιουργία θετικού κλίματος συνεργασίας με στόχο την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. O συντονισμός και η εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διατροφική αλυσίδα και τα συναρμόδια υπουργεία. Επίσης η υποστήριξη της πολιτείας και η συνεργασία της για τη δημιουργία, σύμφωνα και με τα τεκταινόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της Εθνικής Πλατφόρμας για τη Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και την Υγεία και φυσικά η ύπαρξη και στήριξη μιας μοναδικής ανεξάρτητης αρχής ελέγχου των τροφίμων για την καλύτερη προστασία του καταναλωτή βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας». Σημειώνεται ότι ο ΣΕΒΤ είναι από το 1978 το επίσημο όργανο εκπροσώπησης των κοινών θέσεων και απόψεων της βιομηχανίας τροφίμων και μέλη του είναι κλαδικοί σύνδεσμοι και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του κλάδου. O κλάδος κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική οικονομία, καθώς αντιπροσωπεύει το 26% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της χώρας σε αξία, απασχολεί το 26% του εργατικού δυναμικού της δευτερογενούς παραγωγής και οι πωλήσεις του φθάνουν στα 11 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή