Υπουργείο Πληροφορικής και Επικοινωνιών ζητεί ο ΣΕΠΕ

Υπουργείο Πληροφορικής και Επικοινωνιών ζητεί ο ΣΕΠΕ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναδιατυπώνει το αίτημα της δημιουργίας υπουργείου Πληροφορικής και επικοινωνιών ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Ο σύνδεσμος θεωρεί ότι η πορεία της χώρας στο «ψηφιακό γίγνεσθαι» είναι αρνητική και καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να υιοθετήσουν την πρότασή του για κεντρικό σχεδιασμό και υλοποίηση μιας ψηφιακής στρατηγικής, η οποία θα βγάλει τη χώρα από ουραγό στην Ε.Ε. και τον ΟΟΣΑ στη χρήση και αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Ο σύνδεσμος, εν όψει των εκλογών, απέστειλε στους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων την πρότασή του, υπογραμμίζοντας τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν αναγκαία τη σύσταση υπουργείου Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΥΤΠΕ). «Στην εποχή μας, όπου οι εξελίξεις τρέχουν και οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν και αναπτύσσονται με το γρήγορο ρυθμό που επιβάλλει η παγκόσμια κοινωνία της πληροφορίας, η Ελλάδα παρουσιάζεται -δυστυχώς- σε όλες τις έρευνες, ως μουδιασμένος ουραγός», λέει ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ κ. Π. Τζωρτζάκης.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η σύσταση του ΥΤΠΕ συνιστά μια παλιά πρόταση του ΣΕΠΕ, η οποία όσο περνάει ο χρόνος, καθίσταται ολοένα και περισσότερο αναγκαία. «Αν ανατρέξετε σε δηλώσεις και παρεμβάσεις μας», λέει στην «Κ», «θα βρείτε ότι επανειλημμένως έχουμε κάνει προτάσεις και εισηγήσεις αναφορικά με την αναγκαιότητα κεντρικού συντονισμού για την εθνική Ψηφιακή Στρατηγική. Θεωρούμε», συνεχίζει, «απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του εθνικού αυτού στόχου, όχι μόνο να υπάρξει κυβερνητική δέσμευση, αλλά και διακομματική συναίνεση για τη διάδοση και την ανάπτυξη των ΤΠΕ».

Και σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζάκη, η πρόταση του ΣΕΠΕ είναι μονόδρομος για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική και για να πάει η χώρα μπροστά. «Και όταν λέμε η χώρα, εννοούμε ο πολίτης: εννοούμε τον μαθητή και τον φοιτητή που δικαιούνται γρήγορη και άμεση πρόσβαση στη γνώση, τον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον ιδιώτη, τον καθένα από εμάς που έχει δικαίωμα στις ευκολίες και τις καινοτομίες που του προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη», λέει ο κ. Τζωρτζάκης.

Σύμφωνα με την εισήγηση του ΣΕΠΕ προς τους πολιτικούς αρχηγούς, η σύσταση ΥΤΠΕ θα οδηγήσει στην ανάδειξη του κλάδου ως κινητήριου μοχλού της σύγχρονης οικονομίας της χώρας. Η δράση μάλιστα του νέου πολιτικού φορέα θα κατευθύνεται σε τρεις άξονες:

1. Ουσιαστική ενίσχυση της παρουσίας των ΤΠΕ στη δημόσια διοίκηση τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό – τοπικό επίπεδο.

2. Διαμόρφωση των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στη διείσδυση των ΤΠΕ, τόσο στην εκπαίδευση όσο και σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

3. Συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των μελών-κρατών της Ε.Ε. για τη χάραξη κοινής στρατηγικής σε θέματα ανάπτυξης και εφαρμογής των ΤΠΕ.

Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, αμφιβάλλουν κατά πόσο η πρόταση θα γίνει αποδεκτή από το επόμενο κυβερνών κόμμα. Αρκετοί λένε ότι το αίτημα του ΣΕΠΕ είναι δίκαιο καθώς ο ίδιος επιζητεί ένα «one stop shop» συναλλαγών με την κυβέρνηση για τα θέματα που ενδιαφέρουν τον κλάδο. Ωστόσο, παραδέχονται ότι «τις αδυναμίες του κράτους δεν τις καταπολεμάς δημιουργώντας περισσότερο κράτος».

Στελέχη του ΣΕΠΕ απαντώντας στα επιχειρήματα όσων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της πρότασής του, σημειώνουν ότι «ο καλύτερος ειδικός γραμματέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ρόλο ενός υπουργού». Με τη δημιουργία ενός ΥΠΤΕ, το ζήτημα των τεχνολογιών ανεβαίνει στην πολιτική ατζέντα και συνιστά προτεραιότητα του κράτους. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του νέου υπουργείου, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΕΠΕ, αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από τη σύμπτυξη υπουργείων (π.χ. Μεταφορών και Ναυτιλίας). «Δυστυχώς, η υπόθεση των ΤΠΕ δεν είναι υπόθεση του ΟΤΕ και 10 άλλων επιχειρήσεων», αναφέρει στέλεχος του ΣΕΠΕ. Και καταλήγει: «H σύγκλιση των τεχνολογιών και των υπηρεσιών απαιτούν μια εκ βάθρων ανανέωση του μοντέλου διακυβέρνησης και διαχείρισης των τεχνολογιών στη χώρα μας. Και αυτό δεν μπορεί να προέλθει από μια Ειδική Γραμματεία Υπουργείου ή μια αποκεντρωμένη υπηρεσία του κράτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή