ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

N. Αγγελόπουλος*: H εξυγίανση πρέπει να ξεκινήσει από τα αυτονόητα

Θεωρώ ότι η όποια προσπάθεια εξυγίανσης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, πρέπει να ξεκινήσει από τα αυτονόητα, πολλά από τα οποία είναι ήδη νομοθετημένα. Πρόκειται για τα εξής:

– O οργανωτικός, διοικητικός και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και η ολοκλήρωση της μηχανογράφησης.

– H καταβολή από το κράτος των νομοθετημένων πόρων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

– H σύνταξη μητρώου εργαζομένων και εργοδοτών.

– H χορήγηση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΝΚΑ) και η έκδοση σχετικής κάρτας.

– O εξορθολογισμός των δαπανών υγείας και η καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας ασφάλισης ασθένειας (έχει προκηρυχθεί πιλοτικό πρόγραμμα).

– H καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας λειτουργικότητας για τον έλεγχο των αναπηρικών συντάξεων.

– H βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Σκεφτείτε ότι η σύγκλιση με τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα απόδοσης (7,5%) θα αποφέρει 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο

– H υλοποίηση προτάσεων του έργου χαρτογράφησης των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και η ηλεκτρονική διασύνδεση των αρχείων όλων των Ταμείων μεταξύ τους.

– H ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Συστήματος, αφού πρώτα διασφαλιστεί ένα μίνιμουμ κοινωνικής προστασίας για όλους (ενσωμάτωση ΕΚΑΣ, κατώτατη Εθνική Σύνταξη).

– H ενοποίηση Φορέων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης (καθορισμός όρων και προϋποθέσεων, πηγή κάλυψης ελλειμμάτων).

– Αρση αδικιών, ανισοτήτων και στρεβλώσεων του Συστήματος και καθιέρωση ενιαίων κανόνων ασφάλισης για όλους τους Ελληνες.

Αυτονόητο ότι πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος, καθολικός, υποχρεωτικός, διανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος και να προηγηθεί ένας ευρύς δημόσιος και ειλικρινής διάλογος.

*Ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος είναι τέως υφυπουργός Απασχόλησης και Κοιν. Προστασίας, υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Αιτωλοακαρνανία.