Αμεσα σε ισχύ οι φορολογικές παροχές για την πρώτη κατοικία

Αμεσα σε ισχύ οι φορολογικές παροχές για την πρώτη κατοικία

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμέσως μετά τις εκλογές θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την πρώτη κατοικία, τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές.

Η πρώτη κατοικία σύμφωνα με δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού κ. Αλογοσκούφη θα απαλλαγεί από φόρους και τέλη μηδενίζοντας τις σχετικές επιβαρύνσεις. Το κόστος των παραπάνω ρυθμίσεων, υπολογίζεται στα 295 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και θα τεθούν σε ισχύ τον προσεχή Οκτώβριο.

Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά η αγορά πρώτης κατοικίας θα εξαιρεθεί από φόρους και τέλη που επιβάλλονται σήμερα, ελαφρύνοντας σημαντικά τις οικογένειες που επιθυμούν να αγοράσουν σπίτι. Σε συνέντευξη που παρέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης στα οικονομικά sites τόνισε ότι τα μέτρα θα εφαρμοσθούν άμεσα με φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Αναφερόμενος στην πρώτη κατοικία είπε ότι οι φόροι και τα τέλη θα καταργηθούν, πλην των φόρων και των τελών, που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σημειώνεται ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα θεσπιστεί στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία.

Τα οφέλη για τους φορολογούμενους που θα προβούν στην αγορά ακινήτου εντός του τρέχοντος έτους διαφοροποιούνται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση τους. Για παράδειγμα στην περίπτωση που ένα ζευγάρι (το αφορολόγητο όριο για το ζευγάρι ανέρχεται στις 138.000 ευρώ) προχωρήσει στην αγορά πρώτης κατοικίας αξίας 150.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρο ύψους 1.320 ευρώ (12.000 Χ 11% = 1320).

Αν η αξία του ακινήτου ανέρχεται, στις 200.000 ευρώ, τότε ο φόρος για το ίδιο ζευγάρι φτάνει στις 6.820 ευρώ (62.000 Χ 11% = 6.820). Με την κατάργηση του φόρου από τον Οκτώβριο του 2007 το ζευγάρι δεν θα πληρώσει κανέναν φόρο στο ελληνικό δημόσιο.

Οσον αφορά τον άγαμο όπου το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 90.000 ευρώ. Στην περίπτωση που αγοράσει πρώτη κατοικίας αξίας 150.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία το ποσό των 6.600 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέλθουν ο φόρος μηδενίζεται.

Ιδιαίτερα σημαντικά θα είναι τα οφέλη και από την καθιέρωση ενός και μόνο συντελεστή 1% στις κληρονομιές και γονικές παροχές, μειώνοντας στο ελάχιστο τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Σήμερα για κληρονομιά (β΄ κατοικία) 150.000 ευρώ, ένα παιδί πληρώνει φόρο 3.250 ευρώ, ενώ με την καθιέρωση συντελεστή 1% ο φόρος διαμορφώνεται στα 550 ευρώ.

Σχετικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο κ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι: «θα καταργηθούν όλοι οι υφιστάμενοι φόροι. Ο στόχος είναι να γίνει απλούστερο το σύστημα της φορολογίας των ακινήτων. Να είναι η φορολογική βάση πιο διευρυμένη, γιατί σήμερα η φορολογική βάση δεν αφορά όλα τα ακίνητα. Για παράδειγμα, πολλές επιχειρήσεις δεν πληρώνουν φόρο, ή ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας δεν πληρώνεται από όλους. Εχουμε μια σειρά από αποφυγές στους φόρους που επιβάλλονται. Και σε κάθε περίπτωση, το σύστημα που θα αντικαταστήσει το σημερινό, θα σημαίνει μικρότερη φορολογία για τα ακίνητα κατά μέσο όρο. Δηλαδή, δεν πάμε να πάρουμε έσοδα από τα ακίνητα μέσω της βαρύτερης φορολόγησής τους. Πιστεύουμε ότι η οικοδομή πρέπει να ενισχυθεί κι άλλο, είναι ένας κεντρικός κλάδος της οικονομίας και για την ανάπτυξη της χώρας και για την ανάπτυξη του τουρισμού. Οπως γνωρίζετε, ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του τουρισμού θα έρθει από δεύτερες εξοχικές κατοικίες ξένων. Δεν θέλουμε, λοιπόν, να επιβαρύνουμε περισσότερο την οικοδομή. Θέλουμε να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να υπάρξει μεγαλύτερη δραστηριότητα, περισσότερα ακίνητα, ώστε τα έσοδα να αυξηθούν από εκεί».

Ανεβαίνουν οι προεκλογικοί τόνοι με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Παπανδρέου μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις κληρονομικές, τις γονικές παροχές, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να καταργήσει τα αφορολόγητα όρια για την κληρονομιά ακινήτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιβαρυνθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας τονίζεται ότι παραμένουν τα αφορολόγητα και καταργείται ο φόρος κληρονομιάς, ο οποίος αντικαθίσταται από ένα εφάπαξ τέλος 1%, που οδηγεί σε δραστική μείωση του φόρου που θα πληρώνουν όλοι οι πολίτες. Παράλληλα στη σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης με τον οποίο ελαχιστοποιήθηκε ο φόρος κληρονομιάς για τις επιχειρήσεις, γεγονός που ευνοούσε μόνο αυτούς που είχαν υψηλότερα εισοδήματα, αφού τεράστιες περιουσίες κληροδοτήθηκαν μέσω των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή