Ανοδική τάση στις τιμές των ακινήτων

Ανοδική τάση στις τιμές των ακινήτων

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίδραση των φορολογικών μέτρων στην αγορά ακινήτων, εφόσον αυτά εφαρμοστούν εν τέλει στην πράξη, θα κινηθεί σε τρεις άξονες. Καταρχάς, αναμένεται μία ανοδική τάση στις τιμές των ακινήτων, γιατί θα περιοριστούν τα προς πώληση ακίνητα. Αυτό θα συμβεί, επειδή μέχρι σήμερα ήταν αρκετές οι περιπτώσεις όπου οι κληρονόμοι ακινήτων κατέφευγαν στην λύση της πώλησης, ακριβώς για να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η δεύτερη επίδραση θα αφορά το κομμάτι των νέων αναπτύξεων ακινήτων. Εκεί, εκτιμώ ότι θα υπάρξει μία δυσκολία στη διάθεση οικοπέδων προς ανάπτυξη, μιας και θα είναι πιο περιορισμένη η δυνατότητα αναδιάταξης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ένεκα της συχνής ύπαρξης πολλών ιδιοκτητών σε κάποια ακίνητα. Ως εκ τούτου, αυτά τα ακίνητα θα διοχετεύονται πλέον πιο δύσκολα στην αγορά, με την μορφή της αντιπαροχής.

Τέλος, διαπιστώνω μία διαφοροποίηση και ανατροπή της μέχρι σήμερα λογικής που επικρατούσε στην αγορά και σύμφωνα με την οποία η ακίνητη περιουσία επέστρεφε ουσιαστικά στο δημόσιο σε ένα διάστημα 3-4 γενεών, ένεκα του φόρου κληρονομιάς. Δηλαδή, οι φόροι που καταβάλλονταν από κληρονομιές ισοδυναμούσαν εν τέλει με την αξία του εκάστοτε ακινήτου.

Σε γενικές γραμμές, είναι δεδομένη η τόνωση της αγοράς σε μία συγκυρία, όπου υπήρχαν κι εξακολουθούν να υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, μετά την επιβολή του ΦΠΑ στα ακίνητα και τις πρόσφατες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών.

*Διευθύνων Σύμβουλος, Lambert Smith Hampton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή