Δέσμευση άμεσης κατάργησης φόρων στην πρώτη κατοικία

Δέσμευση άμεσης κατάργησης φόρων στην πρώτη κατοικία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάργηση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων καθώς και οι ελαφρύνσεις στους φόρους κληρονομιάς και γονικής παροχής θα εφαρμοσθούν αμέσως μετά τις εκλογές εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται από φόρους και τέλη μηδενίζοντας ουσιαστικά τις σχετικές επιβαρύνσεις. Παράλληλα καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών ακινήτων και αντικαθίσταται με ένα τέλος 1%, επί της αξίας του ακινήτου με τα ισχύοντα αφορολόγητα όρια να διατηρούνται

Για παράδειγμα στην περίπτωση που ένα ζευγάρι (το αφορολόγητο όριο για το ζευγάρι ανέρχεται στις 138.000 ευρώ) προχωρήσει στην αγορά πρώτης κατοικίας αξίας 150.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρο ύψους 1.320 ευρώ. Αν η αξία του ακινήτου ανέρχεται, στις 200.000 ευρώ, τότε ο φόρος για το ίδιο ζευγάρι φτάνει στις 6.820 ευρώ. Με την κατάργηση του φόρου από την επομένη των εκλογών το ζευγάρι δεν θα πληρώσει κανέναν φόρο στο ελληνικό δημόσιο.

Σημειώνεται ότι η πρώτη κατοικία θα εξαιρεθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα θεσπιστεί στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

«Δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ»

Η αύξηση του ΦΠΑ ή άλλων φόρων δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και τόνισε ότι οι πόροι για τη χρηματοδότηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και τη μείωση του ελλείμματος θα εξοικονομηθούν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της σπατάλης του δημόσιου τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή