ΠΟΜΙΔΑ: θετικές οι εξαγγελίες για την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς

ΠΟΜΙΔΑ: θετικές οι εξαγγελίες για την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόνωση της αγοράς ακινήτων προσδοκούν οι φορείς της αγοράς, εφόσον γίνουν πράξη τα νέα φορολογικά μέτρα για τα ακίνητα, μιας και βασική πτυχή αυτών είναι ο περιορισμός του κόστους των συναλλαγών, ένα από τα προβλήματα που ταλάνιζαν τον κλάδο επί δεκαετίες. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η τόνωση αυτή αναμένεται να επιδράσει θετικά στην εξισορρόπηση της αγοράς σε μία περίοδο, όπου δέχεται έντονες πιέσεις, εξαιτίας σειράς παραγόντων. Η επίδραση του ΦΠΑ που σταδιακά εφαρμόζεται με όλο και αυξημένη συχνότητα στις αγοραπωλησίες ακινήτων, η άνοδος των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, αλλά και οι αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές αξίες, σε συνδυασμό και με τις ήδη υψηλές τιμές, είχαν οδηγήσει την κτηματαγορά σε μία μεταβατική περίοδο, με περιορισμένο αριθμό αγοραπωλησιών, συγκριτικά τουλάχιστον με τα προηγούμενα χρόνια.

Μοναδικός φόβος των φορέων της αγοράς είναι μια τυχόν καθυστέρηση στην εφαρμογή της απαλλαγής του φόρου μεταβίβασης, που θα οδηγήσει την αγορά σε «πάγωμα», μιας και οι ενδιαφερόμενοι θα αναστείλουν μια τυχόν προγραμματισμένη αγορά κατοικίας.

Στο ίδιο «θετικό» μήκος κύματος κινείται και σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), που αναφέρει ότι «η ελληνική οικογένεια θα απαλλαγεί από το άγχος του φόρου κληρονομιάς – γονικής παροχής, γιατί η φορολογική επιβάρυνση αυτή 1,00% για τη μεταβίβαση της ακίνητης οικογενειακής περιουσίας στην επόμενη γενιά επιτέλους εξομοιούται πρακτικά με φορολογικούς συντελεστές μεταβίβασης άλλων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές και ατομικές επιχειρήσεις ή ΕΠΕ».

Εξίσου θετική κρίνεται και η απαλλαγή φόρου μεταβίβασης κατά την αγορά πρώτης κατοικίας, μιας και όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, «τα τελευταία χρόνια τα νοικοκυριά αναγκάζονταν να περιορίζονται συνεχώς σε κατοικίες μικρότερου εμβαδού». Πλέον, αυξάνονται οι δυνατότητες απόκτησης μεγαλύτερων κατοικιών, γεγονός που θα δώσει σημαντική «ανάσα» στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων.

Ασφαλώς, προϋπόθεση για να ισχύσουν οι θετικές επιδράσεις στην αγορά κατοικίας, είναι να μην επιβληθούν άλλοι φόροι, οι οποίοι ουσιαστικά θα ακυρώσουν το κέρδος που προκύπτει για τους φορολογούμενους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή