Στο επίκεντρο η πάταξη της φοροδιαφυγής

Στο επίκεντρο η πάταξη της φοροδιαφυγής

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μείωση της σπατάλης του δημοσίου τομέα σχεδιάζει η κυβέρνηση να εξοικονομήσει τους πόρους για να επιτύχει τον μηδενισμό των ελλειμμάτων έως το 2010 και να υλοποιήσει τα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε για την επόμενη 4ετία, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του σε τρία οικονομικά sites (euro2day, capital και reporter) σημείωσε ότι το κόστος των μέτρων κοινωνικής πολιτικής που εξαγγέλθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο είναι συμβατό με τον στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2010, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να αυξηθεί ο ΦΠΑ ή άλλος φόρος. «Ουδείς μπορεί να δεσμευτεί για τη φορολογική πολιτική για πάρα πολλά χρόνια (…) Νομίζω ότι αν όλοι οι Ελληνες συμβάλλουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν θα χρειαστεί κανένας νέος φόρος», σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης. Ο υπουργός Οικονομίας υπενθύμισε, εξάλλου, ότι παρά το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος και σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες της Ε.Ε., η μείωση των ελλειμμάτων επιτεύχθηκε χωρίς τη λήψη σκληρών μέτρων. «Πήγαμε σε μια λογική ήπιας προσαρμογής. Με αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε και με αυτή τη λογική πιστεύω θα πετύχουμε και ισοσκελισμό στους προϋπολογισμούς. Γιατί λειτούργησε η ανάπτυξη, λειτούργησε η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, λειτούργησε ο περιορισμός της σπατάλης στο Δημόσιο», είπε.

Ο σχεδιασμός αυτός δεν επηρεάζεται ούτε από τις πρόσφατες πυρκαγιές, οι οικονομικές επιπτώσεις των οποίων περιορίζονται σε κάποια υπέρβαση των δαπανών, που είναι διαχειρίσιμη και αντιμετωπίσιμη.

Αντικειμενικές αξίες

Ο κ. Αλογοσκούφης, πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και τρίτης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σημειώνοντας ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την απόκλισή τους με τις αγοραίες τιμές, οι οποίες, το τελευταίο διάστημα, εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης.

Αντίθετα, προανήγγειλε τη σταδιακή μείωση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών (1,5 τοις χιλίοις) από την αρχή του νέου έτους, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη φορολόγηση των υπεραξιών από βραχυχρόνιες αγοραπωλησίες μετοχών, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. «Θα πρέπει να το δούμε με προσοχή. Κυρίως για το εάν είναι εφαρμόσιμο και το πώς είναι εφαρμόσιμο και τι παρενέργειες θα έχει. Εγώ δεν θα ήθελα σε αυτό το θέμα -παρότι θεωρητικά είναι σωστό και υπάρχει και σε άλλες χώρες η φορολόγηση της βραχυχρόνιας υπεραξίας- να κάνω μία βιαστική εξαγγελία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα από τη μία και να μην μπορεί και να εφαρμοστεί από την άλλη», τόνισε.

Ασφαλιστικό

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα, ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε μια μακρόχρονη μεταρρύθμιση με διαδοχικές φάσεις, αρχής γενομένης από την ενοποίηση ταμείων και την επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των ευνοϊκών ρυθμίσεων για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων. «Τα ταμεία των μισθωτών θα πρέπει να προσαρμοστούν προς το ΙΚΑ, τα δε υπόλοιπα ταμεία θα πρέπει να περιοριστούν», είπε.

Αποκρατικοποιήσεις

Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκχώρηση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων των λιμανιών σε ιδιώτες, ενώ απέρριψε την προοπτική συγχώνευσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με ελληνική τράπεζα. «Εάν το Τ.Τ. μπορεί να συμμαχήσει με κάποιον αντίστοιχο Οργανισμό στο εξωτερικό, αυτό θα μπορούσαμε να το δούμε. Αλλά δεν εξετάζουμε την πώληση μετοχών του Τ.Τ. σε ελληνική τράπεζα, γιατί κάτι τέτοιο πιστεύω ότι θα νόθευε τον ανταγωνισμό», είπε.

Για τον ΟΤΕ επανέλαβε ότι προτεραιότητα είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, αλλά εάν δεν βρεθεί, θα συνεχιστεί η διάθεση μετοχών στην αγορά, με το Δημόσιο να διατηρεί 8%-10%. Ο κ. Αλογοσκούφης άσκησε κριτική στις αποκρατικοποιήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν για εισπρακτικούς λόγους και σε χαμηλές τιμές.

Το σκάνδαλο των ομολόγων

Σε στοιχεία του πρώην ΣΔΟΕ από τα οποία δεν προκύπτει καμία εμπλοκή πολιτικού στελέχους της Ν.Δ. στο σκάνδαλο των ομολόγων βασίστηκε το πόρισμα Ζορμπά διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. «Τα στοιχεία αυτά δεν στοιχειοθετούν τίποτα άλλο από μία συγκεκριμένη περίπτωση που κάποια χρηματιστηριακή εταιρεία υπερτιμολόγησε κάποιο ομόλογο και κάποια ταμεία το αγόρασαν», είπε ο κ. Αλογοσκούφης και εξήγησε ότι γνωρίζει όλα τα στοιχεία, επειδή η ΥΠΕΕ που διενήργησε την έρευνα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας. «Ο κ. Ζορμπάς απλώς αξιολόγησε τα στοιχεία. Δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ο ίδιος έρευνα. Και καμία άλλη ανεξάρτητη αρχή. Εμείς έχουμε δώσει όλη τη βοήθεια που μπορούσαμε για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση. Τα στοιχεία βρίσκονται στη δικαιοσύνη και, όταν θα τα αξιολογήσει, ασφαλώς οι ένοχοι θα τιμωρηθούν. Υπάρχουν ένοχοι, υπάρχουν χρήματα που χάθηκαν, δεν υπάρχει αμφιβολία», είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή