Η έσχατη μάχη της Ολυμπιακής στο Λουξεμβούργο

Η έσχατη μάχη της Ολυμπιακής στο Λουξεμβούργο

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις τελευταίες προσπάθειες της Ολυμπιακής στη μακρά μάχη της για επιβίωση κρίνεται σήμερα στο Λουξεμβούργο, με την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί της προσφυγής που είχε ασκήσει η εταιρεία κατά παλαιότερης καταδικαστικής γι’ αυτήν απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η προσφυγή αφορά την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2002, με την οποία απαίτησε την επιστροφή στο δημόσιο ταμείο κονδυλίων ύψους 41 εκατ. ευρώ που της είχαν δοθεί στο πλαίσιο του μηδέποτε υλοποιηθέντος προγράμματος αναδιάρθρωσης 1998-2002. Η Επιτροπή τότε είχε διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα στην ουσία όχι μόνο δεν είχε εφαρμοσθεί, αλλά αντιθέτως τα όσα γίνονταν στην εταιρεία μάλλον ενέτειναν τα οικονομικά της αδιέξοδα αντί να βελτιώνουν την κατάσταση. Το ίδιο το Δικαστήριο είχε καταδικάσει, με βάση την απόφαση της Επιτροπής, την Ελλάδα, επιβάλλοντάς της την ανάκτηση των 41 εκατ. που είχαν δοθεί ως ευθεία κρατική βοήθεια αλλά και επιπλέον εμμέσων ενισχύσεων όπως, μεταξύ άλλων, η μετοχοποίηση ή και διαγραφή χρεών της εταιρείας ή η παροχή κρατικών εγγυήσεων για τον δανεισμό της ή και μεθοδεύσεις όπως η «ανοχή στη διαιωνιζόμενη μη καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, του φόρου προστιθεμένης αξίας, του τέλους που είναι γνωστό ως «Σπατόσημο» και τελών και μισθωμάτων προς αερολιμένες».

Με την προσφυγή της εταιρείας, η οποία είχε κατατεθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2003, η Ολυμπιακή εγκαλεί την Επιτροπή για «πρόδηλα σφάλματα εκτίμησης και αξιολόγησης, παραβάσεις της υποχρέωσης αιτιολογίας, νομικά σφάλματα, παραβιάσεις των κανόνων για το βάρος απόδειξης και παραβιάσεις του δικαιώματος ακρόασης» και, συνολικά, «κατάχρηση εξουσίας»…

Η απόφαση του Πρωτοδικείου, που ανακοινώνεται σήμερα, αναμφίβολα θα κρίνει πολλά για τις περαιτέρω εξελίξεις στο μέτωπο της Ολυμπιακής, έστω και αν και το διαμφισβητούμενο ποσό αποτελεί μικρό μόνο τμήμα εκείνων που έχει συνολικά κληθεί να επιστρέψει η εταιρεία στο δημόσιο ταμείο.

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε η ΕΧΠΑ κατά των Ο.Α.

Για αργομισθία καταγγέλλει η Ενωση Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΧΠΑ) 20 πιλότους, οι οποίοι αρνούνται εδώ και 8 μήνες να πετάξουν ελικοφόρα αεροσκάφη μετά την απόσυρση τριών Boeing 717-200, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει υποβάθμιση της επαγγελματικής τους υπόστασης. Σύμφωνα μάλιστα με μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στην Εισαγγελία Αθηνών η ΕΧΠΑ σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου των Ολυμπιακών Αερογραμμών, η αποχή των 20 εν λόγω χειριστών από τα καθήκοντά τους βαρύνει την εταιρεία με ζημιά 300.000 ευρώ μηνιαίως. Η διαμάχη προέκυψε όταν τον περασμένο Φεβρουάριο αποσύρθηκαν τρία τζετ (Beoing 717-200) που διέθετε η εταιρεία και ζητήθηκε από τους εν λόγω 20 πιλότους, που χειρίζονταν ορισμένα από τα ελικοφόρα (13 ATR και 4 DASH-8) και τα 3 τζετ, να επιστρέψουν στα ελικοφόρα. Οι 20 χειριστές αρνήθηκαν να «πετάξουν» τα ελικοφόρα υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε υποβιβασμό. Στη συνέχεια οι χειριστές απαίτησαν είτε να αξιοποιηθούν στα υπόλοιπα 26 τζετ (διαφόρων τύπων) είτε να προμηθευτεί η εταιρεία δύο νέα τζετ, σε αντικατάσταση των δύο 717-200 που αποσύρθηκαν. Η επάνδρωση όμως των 26 τζετ από αυτούς τους 20 χειριστές δεν ήταν δυνατή καθώς γι’ αυτά τα αεροσκάφη υπάρχει διαφορετική επετηρίδα, με αποτέλεσμα να προηγούνται άλλοι χειριστές. Στη συνέχεια απείλησαν ότι θα σαμποτάρουν το πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας, εάν κληθούν να «πετάξουν» τα ελικοφόρο με αποτέλεσμα, σύμφωνα με κύκλους της ΕΧΠΑ, εδώ και οκτώ μήνες οι 20 χειριστές να απέχουν από τα καθήκοντά τους εισπράττοντας κανονικά το μισθό τους με την ανοχή φυσικά της διοίκησης των Ο.Α. Προκειμένου μάλιστα να πετύχει συναίνεση και των υπολοίπων η διοίκηση των Ο.Α. έχει αυξήσει τον μισθό των 137 χειριστών, σύμφωνα με την ΕΧΠΑ, κατά 1.200 ευρώ μηνιαίως με τη μορφή υπερεργασίας είτε αυτή εκτελείται είτε όχι. Σημειώνεται ότι τα ελικοφόρα εκτελούν το 60% των πτήσεων του εσωτερικού καθώς και όλα τα δρομολόγια της άγονης γραμμής. Η ΕΧΠΑ επισημαίνει ότι η εταιρεία ζημιώνεται σε μηνιαία βάση κατά 165.000 ευρώ από τους μισθούς των 20 χειριστών και 142.000 ευρώ από το κρυφό επίδομα των 142.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή