Κάμψη στην οικοδομή ελλείψει ζήτησης

Κάμψη στην οικοδομή ελλείψει ζήτησης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένη εμφανίζεται η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα τόσο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όσο και με βάση τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΣΥΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 καταγράφηκε υποχώρηση της τάξεως του 7,9% στην επιφάνεια, κατά 5,6% στον όγκο και κατά 3% στον αριθμό των αδειών. Συνολικά στο εξεταζόμενο διάστημα εκδόθηκαν 40.054 άδειες, που αντιστοιχούν σε 10,1 εκατ. τ.μ. επιφάνειας, έναντι 41.291 αδειών και 11 εκατ. τ.μ. επιφάνειας κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι η δημόσια οικοδομική δραστηριότητα συμμετέχει στο σύνολο των δεδομένων με μικρό ποσοστό. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία αφορούν κατά κύριο λόγο την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα.

Στην Περιφέρεια Αττικής, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2007, ο οικοδομικός όγκος διαμορφώθηκε σε 9,98 εκατ. m3, έναντι 11 εκατ. m3 της αντίστοιχης περιόδου 2006 (μείωση 10,0%). Στην υπόλοιπη χώρα ο οικοδομικός όγκος ανήλθε σε 27,8 εκατ. m3, έναντι 28,8 εκατ. m3 της αντίστοιχης περιόδου 2006 (μείωση 3,3%).

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (12,5%) και Αττικής (10,0%). Αντίθετα αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας σημειώθηκε στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας (16,0%), Βορείου Αιγαίου (12,6%) και Κρήτης (11,9%).

Κατά τον Ιούνιο, η μείωση διαμορφώθηκε σε 13,5% όσον αφορά την επιφάνεια, σε 7,7% όσον αφορά τον αριθμό των οικοδομικών αδειών και σε 7,9% όσον αφορά τον όγκο. Ειδικότερα, το σύνολο της οικοδομικής δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) ανήλθε σε 7.495 άδειες, που αντιστοιχούν σε 1,88 εκατ. τ.μ. επιφάνειας, έναντι 8.120 αδειών και 2,17 εκατ. τ.μ. επιφάνειας κατά τον Ιούνιο του 2006.

Η συνεχιζόμενη κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας δεν είναι διόλου τυχαία και αποδίδεται στη μειωμένη ζήτηση που καταγράφεται στην αγορά κατοικίας. Ενας ακόμα λόγος είναι η μεγάλη συσσώρευση οικοδομικών αδειών από τους κατασκευαστές κατά τα τέλη του 2005, καθώς οι τότε άδειες δεν υπόκεινταν σε ΦΠΑ. Λόγω του αποθέματος αυτού, το οποίο μάλιστα δεν αξιοποιήθηκε άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου, υποχώρησε ο ρυθμός έκδοσης νέων αδειών. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους, καθώς η αγορά δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης, τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό των πράξεων αγοραπωλησιών που καταγράφονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή