Αποζημιώσεις ύψους 53 εκατ. ευρώ σε αγρότες πυρόπληκτων περιοχών

Αποζημιώσεις ύψους 53 εκατ. ευρώ σε αγρότες πυρόπληκτων περιοχών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγαλύτερος αριθμός πυρόπληκτων αγροτών έχει ήδη λάβει την προπληρωμή της αποζημίωσης, σύμφωνα με τις αιτήσεις για τις ζημιές που κατατέθηκαν από τους πληγέντες. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έως σήμερα έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα 42.050 δικαιούχοι αγρότες και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έχουν πιστωθεί περίπου 53 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο κ. Μπασιάκος χαρακτήρισε τον άμεσο τρόπο που λειτούργησε το σύστημα «πρωτόγνωρο» παραδεχόμενος ότι, όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν, η κρατική μηχανή μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά. Οπως οι ίδιοι οι αγρότες τονίζουν, «ευτυχώς είμαστε σε προεκλογική περίοδο». Οσον αφορά εκείνους που ακόμα δεν έχουν πληρωθεί, έχει δοθεί εντολή στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) των περιοχών των πυρόπληκτων δήμων ή δημοτικών διαμερισμάτων να χορηγούν έντυπα αιτήσεων ζημιάς και να τα αποστέλλουν συμπληρωμένα στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ. Τα χρήματα καταβάλλονται ως προκαταβολή της συνολικής αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές στους δικαιούχους μέσω ταμειακής διευκόλυνσης από την Αγροτική Τράπεζα. Η προκαταβολή υπολογίζεται με βάση τις δηλώσεις των ίδιων των πληγέντων ενώ η συνολική αποζημίωση θα καθοριστεί, εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή και ο έλεγχος των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου στους πυρόπληκτους νομούς που έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν έως σήμερα καταβληθεί τα παρακάτω ποσά: Ηλεία: Σε 20.823 δικαιούχους καταβλήθηκαν 27.505.834 ευρώ Εύβοια: Σε 3.750 δικαιούχους καταβλήθηκαν 2.626.305 ευρώ Μεσσηνία: Σε 3.678 δικαιούχους καταβλήθηκαν 4.248.933 ευρώ Αρκαδία: Σε 2.860 δικαιούχους καταβλήθηκαν 4.183.957 ευρώ Αχαΐα: Σε 2.410 δικαιούχους καταβλήθηκαν 3.084.373 ευρώ Λακωνία: Σε 2.241 δικαιούχους καταβλήθηκαν 4.646.888 ευρώ Κορινθία: Σε 1.374 δικαιούχους καταβλήθηκαν 1.353.658 ευρώ.

Στο μεταξύ στις πυρόπληκτες περιοχές συνεχίζεται η εξατομίκευση των ζημιών, ώστε μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση του προγράμματος ΠΣΕΑ – Πυρκαγιές 2007, να καταβληθεί άμεσα η αποζημίωση που αφορά την απώλεια της παραγωγής λόγω πυρκαγιών του 2007. Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη εγκριθεί από τον ΕΛΓΑ και θα διαβιβασθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου στην αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε. Εκτιμάται ότι θα εγκριθεί μέσα σε χρονικό διάστημα από 2 έως 2,5 μηνών όπως το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή