Αισιοδοξία από ΕΚΤ για την παγκόσμια οικονομία

Αισιοδοξία από ΕΚΤ για την παγκόσμια οικονομία

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 4,5% το επιτόκιο του ευρώ το 2008, πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου και στο 1,36 η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βλέπουν οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι προβλέψεις αυτές περιλαμβάνονται στο μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ που κυκλοφόρησε χθες και στηρίζονται σε τεχνικές αναλύσεις των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές από τα στελέχη της.

Για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εκφράζεται αισιοδοξία, η οποία στηρίζεται κυρίως στους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας, της Ινδίας και τη Βραζιλίας, ενώ παραμένουν οι απειλές από το πετρέλαιο και την πιστωτική κρίση των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, η επίδραση που έχει ασκήσει η οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία είναι σχετικά υποτονική. Η εξέλιξη των τιμών διεθνώς εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις μεταβολές των τιμών της ενέργειας.

ΗΠΑ. Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνεται με ρυθμό αύξησης μικρότερο από την τάση της, δεδομένης της αρνητικής επίδρασης της αγοράς κατοικίας στις δαπάνες των νοικοκυριών, παρ’ ότι οι ευνοϊκές συνθήκες όσον αφορά την απασχόληση και το εισόδημα θα πρέπει να μετριάσουν εν μέρει την επιβραδυντική επίδραση στην κατανάλωση.

Ασία.Συνολικά, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές για τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας (και της Ιαπωνίας), καθώς ενισχύονται από τη σταθερή αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Ο εύρωστος ρυθμός αύξησης της Κίνας είναι επίσης πιθανό να υποστηρίζει το εξωτερικό εμπόριο και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Λατινική Αμερική.Οι προοπτικές για τη Λατινική Αμερική συνολικά συνεχίζουν να είναι ευνοϊκές.

Πετρέλαιο-εμπορεύματα

Αναμένεται να αυξηθούν η ζήτηση πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, καθώς και ο βαθμός εξάρτησης στη συνέχεια, από παραγωγούς με μεγάλη παραγωγική αστάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα πιθανόν να παραμείνουν σε αυξημένα, με βάση τον ιστορικό μέσο όρο τους, επίπεδα και αρκετά ευμετάβλητες έναντι απροσδόκητων μεταβολών της ισορροπίας προσφοράς-ζήτησης και του γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Οι μέσες ετήσιες τιμές του πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθούν στα 65 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι το 2007 και στα 69,9 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι το 2008. Σημειώνεται ότι στην ανάλυσή τους δεν είχε περιληφθεί το πρόσφατο ιστορικό ρεκόρ των 80 δολ. το βαρέλι. Πρόσφατη εκτίμηση αναθεώρησε την τιμή στα 72 δολάρια – επίπεδο με το οποίο συμφωνούν και Ελληνες αναλυτές και τραπεζικά στελέχη.

Η μέση ετήσια αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων πλην της ενέργειας σε δολάρια ΗΠΑ θα είναι, βάσει των υποθέσεων, 22% το 2007 και 4,9% το 2008.

Επιτόκια-ισοτιμία

Οσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, μετρούμενα με το euribor τριών μηνών, οι προσδοκίες της αγοράς μετρούνται με τα προθεσμιακά επιτόκια, τα οποία αποτυπώνουν την εικόνα της καμπύλης αποδόσεων. Αυτή η εικόνα υποδηλώνει αύξηση από 4% στα μέσα Μαΐου σε 4,2% κατά μέσον όρο το 2007 και περαιτέρω άνοδο σε 4,5% κατά μέσον όρο το 2008.

Ομως, το τελευταίο διάστημα τα διατραπεζικά επιτόκια του ευρώ έχουν αυξηθεί. Ετσι, το euribor διάρκειας τριών μηνών «προβλέπει» το επιτόκιο του ευρώ στο 4,75% και όχι 4,5%. Ελληνικά τραπεζικά στελέχη υποβαθμίζουν την ένδειξη αυτή και πιστεύουν ότι το 4,5% για το 2008 παραμένει ως το πιο πιθανό σενάριο. Διότι, τα διατραπεζικά επιτόκια (ευρωπαϊκά και αμερικανικά) έχουν αυξηθεί κατά 40-50 μονάδες βάσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας και ανησυχιών από την κρίση στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων περιορίζει την αύξηση των ευρωπαϊκών. Σήμερα θεωρείται ως αρκετά πιθανή η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά μισή μονάδα και όχι κατά 0,25 της μονάδας που ήταν πριν. Οι αναλυτές της Citigroup πιστεύουν ως πιο πιθανό τη μείωση κατά μισή μονάδα.

Τέλος, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα είναι 1,36 και ότι η σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ θα είναι υψηλότερη κατά 3,7% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2006.

Στήριγμα από τις αναδυόμενες οικονομίες

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Χένρι Πόλσον, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ανέφεραν χθες ότι η παγκόσμια πιστωτική κρίση που αρχίζει να γίνεται αισθητή, θα έχει επιπτώσεις αντιστοίχως στην οικονομία της Ευρωζώνης και στην αμερικανική. Ωστόσο, ο κ. Πόλσον διευκρίνισε ότι η προοπτική της αμερικανικής παραμένει σε γενικές γραμμές θετική. Στο νέο μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ υποστηρίζεται επίσης ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει ισχυρή, υποστηριζόμενη κυρίως από τη δυναμική των αναδυομένων οικονομιών.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ομάδας των 7, των μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών στον κόσμο, των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν τον Οκτώβριο, ζήτησαν την κατάρτιση έκθεσης σχετικής με τα αίτια της αναταραχής που ταλανίζει τις αγορές και εκθέτει σε κινδύνους την παγκόσμια οικονομία. Την έκθεση θα καταρτίσει η αρμόδια υπηρεσία, το Φόρουμ για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, που ελέγχεται από την Ομάδα των επτά. Στο Φόρουμ συμμετέχουν υπουργοί οικονομικών από τις χώρες μέλη της Ομάδος, κεντρικοί τραπεζίτες τους και στελέχη εθνικών ρυθμιστικών Αρχών. Η έκθεσή τους θα καλύψει θέματα όπως η διαθέσιμη ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, οι πρακτικές τους αναφορικά με την αξιολόγηση του επενδυτικού κινδύνου, οι λογιστικές και οι διαδικασίες αποτίμησης των παραγώγων προϊόντων, κ.ά.

Download: Διαβάστε το Μηνιαίο Δελτίο της ΕΚΤ στοwww.kathimerini.gr/Links

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή