Η οικονομία μας αντέχει το άλμα του πετρελαίου

Η οικονομία μας αντέχει το άλμα του πετρελαίου

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένες είναι οι επιπτώσεις από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στην ελληνική οικονομία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα διατηρηθεί στα υψηλά επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι για μακρό χρονικό διάστημα. Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας, βασιζόμενοι στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων αναλυτών, που προβλέπουν αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου από τα τρέχοντα επίπεδα, θεωρούν ότι δεν συντρέχει λόγος να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό. Επίσης, ο προϋπολογισμός έχει καταρτισθεί με εκτίμηση για μέση τιμή 68,5 δολάρια, ενώ η μέση τιμή 9μήνου διαμορφώνεται στα 66 δολάρια. Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα κινηθεί πάνω από τα 70 δολάρια το 2008 και στο 1,36 η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Πάντως, η σωρευτική άνοδος των τιμών του πετρελαίου κατά την τελευταία τριετία δεν άφησε εντελώς αλώβητη την ελληνική οικονομία. Επηρεάστηκαν τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός των προηγούμενων ετών, αλλά και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αφού η αξία των εισαγωγών καυσίμων από 2,8% του ΑΕΠ ή 4,3 δισ. ευρώ το 2003 ανήλθε στο 3,4% του ΑΕΠ ή στα 6,6 δισ. ευρώ το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή