Καταρρίπτει απανωτά ρεκόρ η τιμή του ευρώ

Καταρρίπτει απανωτά ρεκόρ η τιμή του ευρώ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα μετά το άλλο κατέρριπτε χθες το ευρώ τα ρεκόρ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, φθάνοντας τις πρώτες απογευματινές ώρες Ελλάδος έως και στα 1,3927 δολάρια. Το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε επίσης στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών έναντι του δολαρίου Καναδά και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Ιδιαίτερη δυναμική προσέδωσε εξάλλου χθες στο ελβετικό φράγκο έναντι τόσο του αμερικανικού δολαρίου όσο και του ευρώ, η αιφνίδια απόφαση της Τραπέζης της Ελβετίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 2,75% από το 2,5%. Αναλυτές εκτιμούν ότι το φράγκο θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του, φθάνοντας έως και στα 1,61 έναντι του ευρώ και στα 1,13 έναντι του δολαρίου από 1,620 και 1,1811 αντιστοίχως χθες. Πολλές ήταν χθες οι ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο συναλλαγματικό μέτωπο, με τη στερλίνα να υποχωρεί επίσης στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών έναντι του ευρώ καθώς δυσοίωνα μηνύματα αναφορικά με την προοπτική της βρετανικής οικονομίας προοιωνίζονται το άνοιγμα ενός κύκλου μείωσης των βρετανικών επιτοκίων πιθανόν από τις αρχές του 2008. Αμετάβλητη, γύρω από τα επίπεδα των 2,0285 δολαρίων ΗΠΑ, διατηρήθηκε χθες η στερλίνα.

Ωστόσο, άμεσα αναμένεται να ανοίξει ένας ανάλογος κύκλος μείωσης, για τα επιτόκια του δολαρίου. Αναλυτές, των οποίων η γνώμη δημοσκοπήθηκε από το πρακτορείο Bloomberg, εκτιμούν ότι η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά την επόμενη τακτική συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της, τη 18η Σεπτεμβρίου, στο 5% από το 5,25%.

Ενίσχυση ρευστότητας

Καθώς εξελίσσεται η κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να λαμβάνουν στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση της διατραπεζικής αγοράς με ρευστότητα. Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβη σε μία εντυπωσιακή παραχώρηση χθες, αυξάνοντας αλλά και καθιστώντας πιο ελαστικές τις δυνατότητες άντλησης δανεισμού από τις εμπορικές τράπεζες χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουν υψηλότερο τόκο. Στις ΗΠΑ, η Fed διοχέτευσε χθες συμπληρωματική ρευστότητα, συνολικής αξίας 21 δισ. δολαρίων, στο διατραπεζικό σύστημα, με τους αναλυτές να κάνουν πάντως λόγο για μία «κυρίως τεχνική κίνηση».

Την επανεμφάνισή του έκανε εξάλλου χθες και ο τέως επικεφαλής της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν. Υπενθυμίζεται ότι πριν ακόμη αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις από την τρέχουσα κρίση, ο κ. Γκρίνσπαν είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε άκρως επικίνδυνη. Χθες πάντως δήλωσε ότι ο κ. Μπερνάνκι, νυν πρόεδρος της Fed, κάνει εξαιρετική δουλειά αντιμετωπίζοντάς την…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή