Ο τυφώνας Ουμπέρτο εκτίναξε το πετρέλαιο

Ο τυφώνας Ουμπέρτο εκτίναξε το πετρέλαιο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκε και χθες η τιμή του πετρελαίου, φθάνοντας τα 80,20 δολάρια το βαρέλι μετά την αναγκαστική διακοπή λειτουργίας ορισμένων αμερικανικών διυλιστηρίων στον Κόλπο του Μεξικού λόγω του τυφώνα Ουμπέρτο. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχολογικής κατάστασης των επενδυτών έπαιξαν και οι ανησυχίες για τα επίπεδα των αποθεμάτων και τις πιθανές ελλείψεις τη χειμερινή περίοδο.

Ωστόσο, αργότερα, η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη υποχώρησε από τα υψηλότατα επίπεδά της στα 79,70 δολάρια το βαρέλι λόγω ρευστοποίησης κερδών. Στο Λονδίνο, το Brent αργά χθες έφθασε έως τα 77,86 δολάρια και μετά εξασθένησε στα 77,45 δολάρια το βαρέλι. Το ρεκόρ του Brent είναι τα 78,40 δολάρια το βαρέλι και διαμορφώθηκε το 2006. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του τυφώνα εν εξελίξει, με μία κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων και όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές», δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος ερευνών του ΟΠΕΚ, Χασάν Καμπαζάρντ.

Ωστόσο, παρά την εκτίναξη του «μαύρου χρυσού» και τον τετραπλασιασμό της τιμής του από τα επίπεδα του 2002, τελικώς, εάν αυτή προσαρμοστεί στα δεδομένα του πληθωρισμού, κυμαίνεται χαμηλότερα από τα ύψη των 90 δολαρίων το βαρέλι.

Το 1979, τη χρονιά της Ιρανικής Επανάστασης, αλλά και το 1980, όταν ξέσπασε ο ιρανο-ιρακινός πόλεμος, ο «μαύρος χρυσός» είχε φθάσει σε αυτά τα επίπεδα.

Στην τελευταία του σύνοδο της Τρίτης, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε πολύ συγκρατημένη αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, αποτυγχάνοντας να ικανοποιήσει την αγορά, αλλά και τις καταναλώτριες χώρες, οι οποίες βλέπουν τα αποθέματα να περιστέλλονται και τις υψηλές τιμές να βαρύνουν με τον αντίκτυπό τους την οικονομία.

Η Κίνα, πάντως, ανακοίνωσε αύξηση αποθεμάτων στα 12 εκατομμύρια τόνους έως το 2010 έναντι 10 εκατομμυρίων σήμερα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση, χωρίς να αποκλείει περαιτέρω αναθεώρηση, εάν η κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης επηρεάσει τη διεθνή οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, η υγιής εικόνα της αγοράς πετρελαίου με τις υψηλές επιδόσεις της έχει προσελκύσει ακόμα περισσότερους επενδυτές.

«Η μέτρια αύξηση της ζήτησης, σε συνδυασμό με την ασήμαντη αύξηση της παραγωγής, προκαλεί δραστική μείωση των αποθεμάτων και αυτό διαμορφώνει συνθήκες ζωηρότατου αγοραστικού ενδιαφέροντος», παρατηρεί εν κατακλείδι ο αναλυτής Τζέφρι Κάρι της Goldman Sachs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή